1. /
  2. Mintafeladatok az Építész Mesterképzési
Mintafeladatok az Építész Mesterképzési Szak felvételi eljárásához

Az alábbiakban pár jellemző feladatot mutatunk az írásbeli felvételi vizsához.

Tartószerkezeti feladat

Épületszerkezettani feladat:

Általános metszeti részletekkel adja meg a pontos rétegrendjét az alábbi lapostetőknek a ma hatályos előírásoknak megfelelően:

  • egyenes rétegrendű extenzív zöldtető
  • fordított rétegrendű járható tető
    Kérjük, hogy pontosan határozza meg a rétegeket!

Ingatlanfejlesztés feladat:

Hogyan lehetne mérni egy ingatlanfejlesztés sikerességét?

Urbanisztikai feladat:

Kérjük, mutassa be a saját lakókörnyezetét néhány szóban és rajzokkal:

  • Rajzoljon egy kb. 1:1000 léptékű helyszínrajzot a saját lakókörnyezetéről (saját háza, minden szomszéd, telekhatárok, utak, jellemző növényzet stb.)
  • Írja rá a rajzra a legfontosabb jellemző méreteket
    Jellemezze a lakókörnyezetet néhány mondatban! Használjon szakmai kifejezéseket! (a beépítés jellemzői, beépítési mintáék, rendeltetések, laksűrűség, környezeti minőségek, bármi más, amit fontosnak tart)

Építészeti feladat:

A kérdés a nagyléptékű terek és az ahhoz tervezett szerkezetek viszonyára, bizonyos szempontból a tektonika fogalomkörére irányul. Melyek lehetnek az építész tervező kiemelt szempontjai? Hogyan befolyásolja az adott épület términőségét, térérzetét, egyáltalán az építészet karakterét választott szerkezet? Szerkezeti, funkcionális konzekvenciákra, valamint formai következményekre gondoljon, és fejtse ki erről véleményét, röviden ismertessen legalább 1 történeti (1990 előtti) és legalább 1 kortárs példát (1990- utáni) a nagyléptékű építészeti tér és az ott alkalmazott szerkezet sikeres ötvözésére! Indokolja meg a példák választását!

Aktuális

Specializációs Projekttárgy - Kiállítás Vác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja a kedves érdeklődöket a BME Urbanisztika Tanszék és a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre 📅 2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.//SPECIALIZÁCIÓS PROJEKTTÁRGY / KIÁLLÍTÁSVác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja Önta Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékeés a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítást megnyitja: Matkovich Ilona polgármester.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNA szakmai beszélgetés előadói:Szabó Árpád DLA, tanszékvezető, egyetemi docensTaskovics Andrea főépítészmoderátor: Szabó László építész, a PMÉK helyi csoport képviseletébenHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.urb.bme.hu/specializacios-projekttargy-kiallitas-vac/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
Az Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. tanszékek: Exploratív - BME, Közép.BME, Lako BME, BME Urbanisztika Tanszéktantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf AndrásAz Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. -info >>> link in bio @lako.bme-tanszékek: @explorativ_bme @kozep.bme @lako.bme @urb.bme -tantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf András-@bme.epitesz ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.