1. /
  2. Belsőépítész-tervező szakirányú továbbképzési szak
Belsőépítész-tervező szakirányú továbbképzési szak

A képzés koordinátora: Lakóépülettervezési Tanszék
Képesítés megnevezése: Belsőépítész-tervező szakmérnök (építészmérnöki MSc diploma esetén) Belsőépítész-tervező szakértő (építészmérnöki BSc alapdiploma esetén)
Legközelebbi tervezett indítás: 2020. szeptember
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 3.
Előképzettségi követelmény: Építészmérnök BSc alap diploma és legalább kétéves építész tervezői gyakorlat; Okleveles építészmérnök MSc diploma;
A képzés időtartama: 4 félév
Intenzitás, tanórák/foglalkozások ideje: két hetente csütörtök délutánonként és pénteken
A képzés nyelve: magyar
A képzés költsége: 270.000.- Ft/félév
Kapcsolattartó: Varga Tamás DLA, egyetemi docens
E-mail: varga.tamasdla@gmail.com
Telefon: +36 30 9418 481
További információ


Rövid ismertető: 
A BME Építészmérnöki Karán közel 140 éve folyik oktatás. Az 1920-as években Dr. Kotsis Iván professzor tette le a hagyományos műegyetemi építészképzés alapjait. Eszerint az oktatásban kiegyensúlyozva szerepel fele-fele arányban a műszaki tudományok oktatása és az alkotótevékenység művészeti fejlesztése. A képzésben ez idáig csak nagyon kis kiméretben szerepelt a belső terekkel kapcsolatos tantárgy, tantárgycsoport. Szabadon választható 2-3 tantárgy keretében ismerkedhettek meg az érdeklődő hallgatók e területtel, jóllehet, minden terv létrehozása közben nyilván szembesülhettek a belső terek kialakításának jó érzetet keltő igényével, a tér alakja, nagysága, burkolatai, színei, az alkalmazott építészeti és műszaki megoldások összhangja tekintetében. Ez azonban csak nagyon kis szerepet kapott eddigi tevékenységünkben. Az építészet komplexitása nemcsak a műszaki tudományokkal értelmezhető, hanem önmagán belül is, ezért a belsőépítészet is fontos szerepet kell, hogy kapjon az épületek formálásában. A kezdeti koncepcióalkotás pillanatától jelen kell lennie az építésztervező, vagy a mellé rendelt belsőépítész tervező gondolat alkotásában, munkájában. Egymással folyamatosan egyeztetve tudják csak így létrehozni a rendezett, átgondolt alkotást, mely külső és belső tereivel és az alkalmazott anyagokkal kiegyensúlyozott összhangban mutatják be az eredeti gondolatoktól a megvalósulásig az épületeket. Az ilyen munkavégzés a mérnöki alapokra épített tudás megszerzésével bizonyosan magas színvonalú alkotás létrehozását eredményezheti. Az építészmérnöki alap- és mesterdiploma megszerzését követően Belső-építész tervező szakirányú továbbképzésnek ezért van helye a műszaki képzési területen.
A szak megalapításával és indításával, ill. a képzésbe illesztésével – ugyan csak posztgaraduálisan – az egész tervezői folyamat lefedésre kerül, mely épített környezetünk létrehozatalát minden szakágra kiterjedően célozza, a kültéri designtól a belső terek magas szintű, komplex szemléletű alakításáig.

A képzés tantárgyi struktúrája és mintatanterve úgy lett felépítve, hogy az itt végzett építészmérnöki diplomával már rendelkező szakemberek elsajátíthassák azt a képességet, hogy az építészeti tervezési folyamat kezdetétől a felelős építésztervező alkotó társaként a téralakítást a közösen megfogalmazott alapelvek mentén tudják erősíteni, alakítani!
A két éves kurzus mesterei: Varga Tamás DLA, Szenes István, Dankó Zsófia DLA, Nagy Márton DLA, Vincze László DLA

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar1 hour ago
Elismerésben részesültek a Közép.BME munkatársai az Év háza 2022 építészeti pályázaton!

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíját Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád kapta A15 villájukért.

Terrán Támogatói Különdíjat nyert Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs, a gödi nyaralóépület bővítéséért (Családi ház, Göd).

Gratulálunk! 👏
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
A mai napon lezajlott a 2022-es Diplomaosztó ünnepség az Aulában!

Az Építészmérnöki Kar nappali tagozatán, valamint a szakmérnöki képzésein végzett hallgatók ünnepélyes diplomaátadója során ma több mint kétszáz hallgató vehette kézhez a diplomáját.

Minden friss diplomásnak szívből gratulálunk!👩‍🎓🍾🤝👏👨‍🎓
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.