Beszámoló a Műegyetem kutatóinak törökországi útjáról

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a BME mérnökei, Joó Attila László, Ther Tamás, Ther Pál, és Völgyi István az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) meghívására, Törökország budapesti nagykövetsége, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) segítségével utazott ki a földrengés sújtotta területekre.

Többek között feladataik közé tartozott a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálata, valamint szakvélemény adása a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról, továbbá a mentési munkálatok helyszíneinek, a romok lokális környezetének biztonságossá tétele.

Munkájuk során az OKF HUNOR mentőszolgálat munkatársaival Antakyában segítettek a mentésben és kárfelmérésben, majd török egyetemi kollégáikkal – Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) oktatói – İsmail Dabanlı és Ceyhun Erman – a helyi katasztrófavédelem, az AFAD irányításával Kahramanmaraşban folytatták az épületek állékonyságvizsgálatát.

Február 6-án a Richter-skála szerinti 7,7-es és 7,6-os erősségű földrengés rázta meg. Törökországot, a rengések epicentruma Pazarcik és Elbistan volt. A két hatalmas rengést azóta több ezer utórengés követte.

Joó Attila elmondta, hogy ez a küldetés nem valósulhatott volna meg az EELISA egyetemi szövetség tagjai közötti együttműködés nélkül. Az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) munkatársainak hely- és nyelvismeretének, valamint az AFAD-dal meglévő szakmai kapcsolatainak köszönhetően tudtak zavartalanul dolgozni a területen. Bár ők is hallottak különböző mentőcsapatokat ért atrocitásokról, szerencsére nem volt ilyen személyes tapasztalatuk. Munkájuk során barátságos és hálás helybeliekkel találkoztak.

Kahramanmaraş külvárosai kevésbé sérültek, egy kisebb területen viszont a magas épületek jelentős károkat szenvedtek. Ott tartózkodásuk során török kollégáikkal együtt hatvan, többségében lakóépületet vizsgáltak meg.

Eredményeiket a többi helyszínen dolgozó szakértőhöz hasonlóan az AFAD rendszerében rögzítették, szakvéleményüket az épületek pontos GPS koordinátái és fotódokumentáció egészítették ki. Az AFAD hivatalos tájékoztatója szerint a földrengés sújtotta területen 122152 épület vizsgálata fejeződött be.

Utolsó terepen töltött napjukon, 4,8-as földrengésre ébredtek a BME mérnökei a törökországi Kahramanmaraşban, ahol tovább folytatták a lakóépületek átvizsgálását. Törökország negyedik legnagyobb mecsetét, az Abdülhamid Han mecset állapotát is megvizsgálták.

„Szerencsére a mecset építését 2010-ben, már az új építési szabványok szerint fejezték be, így egészen jól átvészelte ezt a brutális erejű földrengést. Természetesen vannak sérülések, de állva maradt, és nincs olyan épület, ami egy ekkora földmozgást sérülés nélkül megúszhatna.”– számolt be a csoport vezetője, Joó Attila László egyetemi docens, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója. Török kollégáikkal eljutottak a város közelében húzódó törésvonalhoz is, ahol a két tektonikus lemez egymáshoz képest a földfeszínen 3,5 métert mozdult el.

A BME mérnökei Adana és Isztambul érintésével indultak haza Kahramanmaraşból.

Az egy hetes küldetésről hazatérve Joó Attila László elmondta, a helyszínen felfokozott érzelmi állapotban, kizárólag a segítségnyújtásra koncentrálva dolgoztak. Kapcsolatuk az ITU-s kollégáikkal nem szakad meg, hiszen tapasztalataikról az EELISA egyetemi szövetségnek közösen készítenek beszámolót.

A Törökországi Nagykövetség katonai és első attaséja nagy hálával üdvözli a
BME kutatók csapatát a repülőtéren.

Terveik szerint az épületek állékonyságával kapcsolatos új ismereteiket török kollégáikkal közös cikkekben fogják közzétenni, illetve a küldetésben szerzett ismereteiket oktatói munkájukban is hasznosítani fogják, például abban, hogy milyen alapvető hibákat nem szabad elkövetni az épülettervezés során.

Fotók: Joó Attila László, Móra Georgina
Forrás

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Köszönjük a KépKocka - Építész Média Kör-nek a képeket a BIM/Zöld trendek szakmai napról! És köszönjük, hogy ennyien eltjöttetek! Build-Communication Kft. ... See MoreSee Less
View on Facebook
„Nők a tudományban” konferencia!A budapesti Francia Intézet és a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) egy egésznapos konferenciát tart március 27-én, amelynek témája a nők helye a különböző tudományágakban. A konferencia alkalmával a vendégek között szerepel Bérengère DUBRULLE asszony, az "Év Tudósnője" - a Tudományos Akadémia 2022. évi Irène Joliot-Curie-díj jelöltje. A nyolc vendég a nők kutatásban és a tudományos ismeretek fejlődésében játszott szerepéről számol majd be, és mindannyiunkat arra ösztönöznek, hogy megtörjük a nemi sztereotípiákat a tudományterületeken belül.📅 Dátum : 2023 március 27. hétfő⏱ Időpont : 9:00 – 15:30🏦 Helyszín : A budapesti Francia Intézet Auditorumában (1011 Budapest, Fő u. 17)Ingyenes – Az esemény francia és magyar nyelven kerül megrendezésre, szinkrontolmácsolással. Regisztráció 👇https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctXuuckg72q33pGlbrmo6u_O6Mg6mY-qsbY3wvnyLs7Dp2ag/viewformProgram: www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/egyetem-es-kutatas/programok/konferencia-nok-a-tudomanyban.html ... See MoreSee Less
View on Facebook

We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://drive.google.com/file/d/15moFpuBBjnSHZ7RY4Unrm1wWmYC9EnLj/view
Find us here: https://www.facebook.com/archisc.int/

We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations!

Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct.

több tweet...

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.