Újbudai Hallgatói Startup pályázat

Újbuda Önkormányzata 2014. óta immár nyolcadik alkalommal hirdet 4*1 millió forint összdíjazású pályázatot innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozására vagy korai fázisú támogatására. A pályázaton 35 év alatti, felsőoktatási hallgatók indulhatnak egyénileg, vagy maximum öt-fős csoportban. A pályázat témáját illetően megkötés nincs, de a társadalmi elfogadottság fontos szűrő feltétel. A pályázat elnyerésében előnyt jelent, ha a hallgatói innováción alapuló vállalkozás

– tervezetten a XI. kerület Újbudán jön létre, vagy itt fog majd működni,
– Újbudán, lokálisan hasznosítható közösség építés, szociális ellátás területén jelent újdonságot, – az energia-gazdálkodás területén segíti az észszerű megtakarításokat.

A pályázat kidolgozásában az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület szakértői kérésre ingyenes segítséget nyújtanak.

Bírálati szempontok:

– A pályázati előírásoknak való megfelelés
– A vállalkozás megvalósíthatósága, vagy legalább elindítása az odaítélt összegből
– A vállalkozás piacképessége, növekedési potenciálja és skálázhatósága
– A vállalkozás versenyképessége és hogy az mennyire innovatív, egyedi
– A vállalkozás működőképességének kidolgozottsága és annak realitása
– A vállalkozás üzletképessége, üzleti modelljének kidolgozottsága és megvalósíthatósága – A vállalkozói csapat hozzáértése, lelkesedése, siker iránti elkötelezettsége
– A vállalkozás társadalmi megítélése, elfogadottsága

A zsűri tagjai a következő szervezetekből érkeznek:

– Eötvös Loránd Tudományegyetem Innovációs Központ
– Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozás és Innovációs Intézet Vállalkozás és Menedzsment Tanszék – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
– Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
– Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány
– Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
– Digitális Tudás Akadémia Közhasznú Egyesület
– CEU Innovations Lab
– LOG-Inform Kft.

A zsűri tiszteletbeli elnökei Újbuda polgármestere és alpolgármesterei. A pályázat főszervezője az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület

A pályázók köre:

– A pályázaton 35 év alatti, budapesti felsőoktatási intézményben bármilyen tanulói jogviszonnyal rendelkező, vagy a XI. kerületben lakcímmel (helyi kollégiumok lakóit beleértve) rendelkező felsőoktatási hallgatók indulhatnak.

További feltételek:

– Pályázni lehet egyénileg, vagy maximum öt-fős csoportokban. Csapatban való jelentkezésnél minden tagnál kritérium a 35 év alatti életkor és a felsőoktatási hallgatói jogviszony.

A pályázatok benyújtása:
A pályázatokat 2023. január 26. – a vállalkozás nevének és kötőjellel az „Újbudai hallgatói startup pályázat” jeligének az üzenet tárgyban való feltüntetésével, a startup@ujbuda.hu
email címre elektronikusan kell elküldeni egy darab csatolt fájlként pdf formátumban.

A pályázat eredményhirdetése:

A zsűri a beérkezett írásos anyagokból a bírálati szempontok alapján első körben kiválasztja (várhatóan 2023. február közepére) azt a kb. 10 pályázót, akik részt vehetnek a második fordulón, ami nyilvános, szóbeli döntő (várhatóan 2023. márciusban), ahol egy rövid, meggyőző előadás és a zsűri kérdéseinek megválaszolása után a helyszínen lesznek kihirdetve a győztesek. A pályázat hiánytalan beérkezéséről, majd a zsűri első körös döntéséről minden pályázót email-ben értesítünk. A második körbe jutott csapatoknak az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület szakértői email-en egyeztetett időpontban felkészítő és konzultációs napot tartanak.

A nyertes pályázók díjazása és pénzügyi elszámolása:

A pályázat négy darab nyertese 1-1 millió forint vissza nem térítendő támogatást és egy év ingyenes vállalkozásfejlesztési mentorálást kap Újbuda támogatásaként. A nyertes pályázókkal az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület köt támogatási szerződést, és elszámolni is az Egyesület felé kell. A támogatási szerződés megkötésekor és az elszámolás során az önkormányzat rendeletei és a hatályos törvények az irányadók. Minden esetben csak a megvalósított projektre fordított költségeket lehet elszámolni.

A pályázatnak a következő elemeket kell tartalmaznia:

Nem kell megijedni, ha minden részletet még nem tudtok pontosan leírni, a nem tökéletesen kidolgozott pályázatoknak is lehet nyerési esélyük, ha a zsűri tagjai a vállalkozás innovációjában és a vállalkozó fiatalok személyében a potenciális sikert érzik. Ugyanakkor természetesen növeli a nyerési esélyt a pályázat minél jobb kidolgozottsága, amiben kapacitásuk függvényében az Egyesület szakértői kérésre ingyenes segítséget nyújtanak. Ha biztos sorra szeretnél kerülni, akkor jelentkezz be a sollingj@gmail.com email címen a tanácsadásra.

1. Fedő-lap, amin szerepeljen (csapatok esetében az egyéni adatok minden tagnál külön-külön):
– A vállalkozás neve
– A nevező(k) neve, Neptun-kódja, felsőoktatási intézményének neve, a kar és a szak, valamint az évfolyam pontos megnevezése, a tanulmányok kezdete és várható befejezése
– A nevező telefonszáma, email címe, és állandó lakcíme.

2. Vezetői összefoglaló: Foglalja össze a vállalkozás lényegét, és ebből derüljön ki pontosan mi a vállalkozás terméke, szolgáltatása, és ez milyen innováción, újdonságon alapul. Ha már elindult a vállalkozás, írja le, hogy milyen lépéseket tettek a jelentkezők korábban. Mutassa be hogyan szakaszolható a vállalkozás létrehozása, fejlesztése, és a termék/szolgáltatás létrehozásának mely szakaszát kívánja a pályázó az elnyert összegből megvalósítani.

3. Piacképesség bemutatása: Mutassa be kik a vállalkozás potenciális vevői, ők kb. mennyien vannak, hogyan csoportosíthatóak, szegmentálhatóak, az egyes szegmensek mivel jellemezhetőek, és nekik milyen problémájukra milyen megoldást kínál a vállalkozás. Írja le mekkora növekedési potenciál van a vállalkozás piacában, és a növekedés hogyan skálázható.

4. Versenyképesség bemutatása: Mutassa be, hogy a vállalkozás potenciális vevőinek kielégíteni szándékozott igényét kik, és milyen termékekkel, szolgáltatásokkal próbálják már kielégíteni a piacon, azaz kik a szűken és tágan vett versenytársai; miben különbözik a vállalkozás másokétól, miért jelent többet, miért tartható jobbnak, miben innovatív. Írja le, hogy a vállalkozás potenciális vevőinek milyen ütemben kb. hány százalékát tervezi megnyerni, azaz milyen növekedési ütemmel milyen piaci részesedést szeretne elérni; ehhez milyen marketing eszközöket és hogyan tervez felhasználni úgyis mint termék/szolgáltatás kialakításának sajátosságai, árképzés, értékesítési csatorna mix, kommunikációs mix. Írja le milyen módszerekkel és eszközökkel lehet az adott terméket vagy szolgáltatást reklámozni, népszerűsíteni a fogyasztók számára.

5. Működőképesség bemutatása: Mutassa be, hogy a vállalkozásnak milyen jogi feltételeknek, előírásoknak kell megfelelnie, milyen engedélyeket kell beszereznie; hogyan lehet az adott

terméket/szolgáltatást technikailag megvalósítani, megvannak-e ehhez a megfelelő eszközök, s ha igen, hol és milyen áron; mit készítenek majd saját maguk, és mit szereznek be készen alvállalkozóktól; fizikailag milyen hely kell a működéshez, milyen gyártás/szolgáltatás technológiát fognak alkalmazni, milyen beszállítókra lesz szűkségük, és ők könnyen megszerezhetőek-e; mennyi és milyen típusú emberi erőforrásra lesz szűkségük, a munkatársakat hogyan szerzik meg, és mivel motiválják, hogyan lesznek megszervezve a munkafolyamatok. Itt írjon le minden egyéb fontos dolgot, ami a vállalkozás sikeres működtetésével kapcsolatos.

6. Üzletképesség bemutatása: Mutassa be, hogy milyen ütemezésben mekkora tőkebefektetést igényel a vállalkozás elindítása, fejlesztése, azt milyen forrásból akarja finanszírozni, és ebből mekkora részt tud fedezni ez a pályázat; a működés során milyen fix és változó költségek lesznek, mi az üzleti modell (azaz ki, és miért fog fizetni) és hogyan alakulnak várhatóan a bevételek. Írja le mekkora forgótőkét igényel a vállalkozás, és milyen likviditási kérdéseket kell majd megoldani; kb. mennyi a fedezeti pont, azt mikor érhetik el, utána hogyan alakul a nyereség, a tőkebefektetés hogyan és mikorra térül meg belőle; milyen adózási nehézségek, kérdések merülhetnek fel.

7. Személyes alkalmasság és motiváltság bemutatása: Mutassa be, hogy a pályázók mint a (potenciális) vállalkozás (leendő) tulajdonosai milyen képességekkel, tudással, kapcsolatokkal rendelkeznek az adott területen, és mennyire – és mitől – elszántak a vállalkozás akár nehézségek árán történő sikerre vitelében. Csapat esetén írják le ki milyen szerepet fog betölteni a vállalkozásban.

+1. A pályázat információs megalapozottságának bemutatása: Mutassa be, hogy a pályázat elkészítése során honnan és milyen információkat gyűjtött be. Feltúrta-e az internetet az ott könnyen fellelhető információkért? Megvizsgálta-e a hasonló vállalkozások, versenytársak elérhető adatait? Olvasott-e idegen nyelvű forrásokat, oldalakat? Beszélt-e, és ha igen, akkor hány potenciális vevővel, hogy minél jobban feltárja a kereslet sajátosságait? Beszélt-e szakemberekkel, hogy a működőképességhez, üzletképességhez, versenyképességhez információkat szerezzen?

Sok erőt és kitartást kívánunk a pályázat elkészítéséhez, ha kérdésed, észrevételed lenne, írj nekünk a megadott a sollingj@gmail.com email címre!

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Építész leszek - Nyári táborKedves Középiskolások! Ha gondolkoztál már azon hova tovább az érettségi után és érdekel az építészet és a települések, városok jövője, valamint kíváncsi vagy rá, hogy mit tanulnak, hol élnek és hogyan töltik egyetemi éveiket az építész hallgatók - akkor ez a Nyári tábor Neked szól! A tábor alkalmával interaktív formában szeretnénk megismertetni mindenkit az Építészmérnöki Karral és betekintést nyújtani az építész hivatásba.⏳Jelentkezési határidő: 2024. május 31.📆A tábor helye és ideje: BME Építészmérnöki Kar, 2024. július 15-17. A jelentkezési 📝 link ezen az oldalon érhető el 👇bit.ly/epiteszleszektaborBővebb infó 👇epitesz.bme.hu/portfolio/epitesz-leszek-nyari-tabor/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.