Ismét első a Műegyetem a magyar építészképzések között

A Buildner University Ranking versenyeredmények alapján készülő rangsorának többéves összesítése szerint világszinten az első 30 közé került a BME Építészmérnöki Kara.

Buildner, korábbi nevén Bee Breeders a világ egyik vezető építészeti versenyszervezője, amely 2019 óta rangsorolja az építészeti és műszaki karral rendelkező egyetemeket az alapján, hogy hallgatóik hány építészeti versenyen vettek részt az előző évben. A Buildner Architecture University Rankings összesen 1287 egyetem teljesítményét vizsgálja.

A Buildner a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiadta az eddigi évek összes eredményét figyelembe vevő „All Time Best” listát. Ez alapján 2023-ban (a cikk megjelenésének időpontjában) a BME immár a rangsor 29. helyén áll, 12 helyet javítva a tavalyi eredményhez képest, amivel továbbra is megelőzi az összes többi magyarországi egyetemet.

Helyezésegyetem/karrangsorban elfoglalt helye
1.Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem29.
2.Moholy-Nagy Művészeti Egyetem59.
3.Pécsi Tudományegyetem97.
4.Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar135.
5.Óbudai Egyetem138.
6.Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar140.
7.Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar144.
8.Debreceni Egyetem147.
8.Soproni Egyetem147.
9.Metropolitan Egyetem148.
Magyarországi egyetemek sorrendje a Buildner University Ranking „All Time Best” rangsorában
(2023. január 19-i adat)

„A BME Építészmérnöki Karon a szakmai képzést az újító hallgatói projektek teszik teljessé, ezért vagyunk különösen büszkék a Buildner rangsorban elért eredményünkre, ami igazolja, hogy a szemléletmódunk nemzetközi összehasonlításban is sikeres” – hangsúlyozta az eredménnyel kapcsolatban Alföldi György egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) dékánja. „Ez a rangsor arról is szól, hogy hallgatóink külső  közegben is szeretnék megmutatni, mit tudnak, amely törekvés a BME nemzetközi szerepét is erősíti. Ez a hallgatói kiválóság visszatükröződik a magyar rangsorokban is, ahol a műszaki karok közül az elmúlt években mindig elöl végeztünk. Jelen helyezés a hallgatóink érdeme, amit magas színvonalú képzésünk és oktatóink  inspiráltak.”

A korábbi, éves rangsorokban is jól szerepelt a Műegyetem, 2022-ben is bekerült az első 60 egyetem közé, 2023-ban pedig már a 31. helyen listázza a Buildner. A magyarországi egyetemeket vizsgálva évről évre első a BME az éves, és tavaly óta az „All Time Best” rangsorokban is. A most megjelentett és a 2022-es versenyeredmények alapján összeállított legfrissebb éves rangsorban a BME 31. helyét a Pécsi Tudományegyetem követi a 65. helyen, míg az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a 73. helyen végzett.

forrás: szöveg bme.hu / kép Markus Spiske on Unsplash

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Specializációs Projekttárgy - Kiállítás Vác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja a kedves érdeklődöket a BME Urbanisztika Tanszék és a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre 📅 2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.//SPECIALIZÁCIÓS PROJEKTTÁRGY / KIÁLLÍTÁSVác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja Önta Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékeés a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítást megnyitja: Matkovich Ilona polgármester.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNA szakmai beszélgetés előadói:Szabó Árpád DLA, tanszékvezető, egyetemi docensTaskovics Andrea főépítészmoderátor: Szabó László építész, a PMÉK helyi csoport képviseletébenHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.urb.bme.hu/specializacios-projekttargy-kiallitas-vac/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
Az Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. tanszékek: Exploratív - BME, Közép.BME, Lako BME, BME Urbanisztika Tanszéktantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf AndrásAz Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. -info >>> link in bio @lako.bme-tanszékek: @explorativ_bme @kozep.bme @lako.bme @urb.bme -tantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf András-@bme.epitesz ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.