Sugár Péter a 2021-es Kotsis Iván-érem kitüntetettje

A Magyar Építőművészek Szövetsége által 1990 óta adományozott kitüntetés a szakma “fair play-díja”, amely jelképezi a névadó életművével is hitelesített felfogását az etikai alapon álló, építészeti alázattal folytatott szakmagyakorlásról, valamint a magas színvonalú oktatás elismeréséről. 

Sugár Péter Ybl Miklós-díjas, Pro Architectura-díjas építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének tanára kapta a Kotsis Iván-érmet 2021-ben az oktatóként és tervező építészként is kiemelkedő minőségben végzett munkája elismeréseként – adta hírül közösségi oldalán a Magyar Építőművészek Szövetsége.

A Kotsis Iván-érmet 1989-ben a MÉSZ alapította a névadó tanítványai és tisztelői javaslatára. A kitüntetést évente osztják ki egy szakmai kuratórium javaslata nyomán, a „szakma fair play-díjaként”, oktatóként és tervező építészként is kiemelkedő minőségben tevékenykedő szakmabeliek részére.

A bejegyzésben szerepel Nagy Márton DLA laudációja is, amelyet változtatás nélkül közlünk:

“Nagy öröm számomra, hogy a mai ünnepi alkalmon, bár maszkban, de személyesen méltathatom Sugár Péter kollégám munkásságát. Pétert a Kotsis Iván emlékéremre, az építészek »fair-paly díjára« a Lakóépülettevezési Tanszék közössége jelölte, de a »lakótársak« – ahogy Péter hív minket – mellett a jelölést az Exploratív Építészet Tanszék (leánykori nevén Ipartanszék), a Középülettervezési Tanszék és a MOME Építészeti Intézete is támogatta. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a jelölés melletti kiállást. Pétert sokan ismerjük, szeretjük, egy ilyen alkalom mégis lehetőséget teremt arra, hogy az életpálya és a szakmai, oktatói tevékenység mérdföldköveit számba vegyük.

Sugár Péter 1956-ban született Sárospatakon. Középiskoláját az ottani gimnáziumban végezte, majd 1995-ben felvették a BME Építészmérnöki Karára, ahol 1980-ban diplomadíjjal diplomázott a Középülettervezési Tanszéken. Tanára Farkasdy Zoltán volt.

1984 -1986 között elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját, ahol diáktársai voltak Balázs Mihály, Karácsony Tamás, Janesh Péter, U. Nagy Gábor, Czigány Tamás, Lengyel István, Skardelli György, Fekete Antal, Guczoghy György, Posgay Eszter, Déry Attila.

1981-88 között az Általános Épülettervező Vállalatnál dolgozott tervező gyakornokként majd építész tervezőként, Varga Levente műtermében, ahol együtt dolgozott Cságoly Ferenccel, Tomay Tamással, Turányi Gáborral, Csikós Zoltánnal.

1988-90 között a MATERV-ben dolgozott Reimholz Péter műtermében, Tardos Tiborral, majd 1990-92- ig ismét Varga Leventénél dolgozott az ATLANT Kft-ben.

1992-ben megalapította a Radius Építészműterem Kft-t Csernyánszky Gáborral, Szerényi Győzővel és Karácsony Tamással, majd 2000-ben RADIUS B+S Kft néven önálló vállalkozást alapított, amelynek ma is vezetője.

Sugár Péter építészeti munkássága kimagasló, melyet a szakma a 2002-ben odaítélt Ybl Miklós díj mellett 2004-ben Molnár Péter díjjal, 2008-ban Pro Architectura díjjal, 2019-ben ICOMOS díjjal, és több építészeti Nívódíjjal ismert el. A Lánchíd 19 Design Hotel tervezéséért ifj. Benczúr Lászlóval, Batári Attilával és Kara Lászlóval közösen 2008-ban elnyerte a The European Hotel Design Award – Best Architecture díjat. 2013-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. Számtalan ismert épület tervezője. Az életmű meghatározó építészeti alkotásai közé tartozik a Kékgolyó utcai társasház Budapesten, az Oremus Borászat Tolcsván, a Csernyus utcai családi ház Budapesten, a Törley Borászat Bodrogkisfaludon, a Lánchíd 19 Design Hotel Budapesten, a Kékes Étterem Gyöngyösön, a Sauska Borászat Villányban, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása és bővítése Sárospatakon, a Pozsonyi úti társasház Budapesten, a Budapesti Gettó Emlékfala az Erzsébetvárosban, a Zsidó Kiválóságok Háza Balatonfüreden, a Graphisoft Park Fogadóépülete Budapesten, a Fehérvári úti társasház Budapesten, valamint a Pápay István utcai társasház Budapesten.

A tervezői praxis mellett közel 20 éve tanít a BME Építészmérnöki Karán. 2002-től 2017-ig a Középülettervezési Tanszék oktatója volt, 2010-től docensi beosztásban, majd 2017-től a Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi tanára. 2017-től 2020-ig a Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezetője. 2004-ben szerzett DLA fokozatot, és azóta aktív témavezetője az Építőművészeti Doktori Iskolának. Oktatói tevékenysége szorosan összekapcsolódik elméleti és gyakorlati tevékenységével. Konzulensi támogatásával több mint 60 hallgató diplomázott és 3 hallgató szerzett DLA fokozatot. 2013-tól 2017-ig a Debreceni Egyetem Műszaki Karán is oktatott komplex és diplomatervezést. 2010-ben a hallgatók szavazatai alapján megválasztották Az Év Konzulensének.

Ezzel elérkeztünk a jelenhez. Péter a »lakóközösség” aktív tagja ma is. Még tanszékvezetőként és a tanszéki kollektíva képviselőjeként szívén viselve a tanszék szellemi örökségét kiállt Kerényi József, korábbi tanszékvezető kecskeméti könyvtárának megtartása mellett. A tanszékvezetés 2020-as átadása után a frissen megalakított tanszéki műhelyek egyikében, a Szociális Lakhatás Műhelyben tevékenyen vesz részt. A műhely által meghirdetett kurzusokon, tdk szekciókban vezető szerepet vállal. Dankó Zsófival közösösen tudatosan keresik azokat a felületeket, ahol valós helyzetekre, aktuális társadalmi problémákra, a kultúrális örökség megtartásának és a kortárs művészet bemutatásának kihívásaira, kell reális válaszokat adni.

Nemcsak szervezője, hanem résztvevője – ahogy a képek is mutatják – a képzésben gyökerező, de nyári építőtáborok keretében megvalósuló projekteknek, melyek közül az elmúlt két évből szemezgetve kiemelném a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskola udvarán felépített Ökotantermet, a balatonvilágosi Keyco tábort, az építészet egy új, és hallgatók számára rendkívül vozó területének a fesztiválépítészetnek a Villányi Borvidék kultúrális eseményén, az Ördögkatlan fesztiválon létrehozott térinstallációit, vagy a 10 éve Vöröstón elkezdett pajtamentő akció mára kari összefogássá erősödő és komoly kormányzati pénzügyi támogatást elnyerő műemléki felújításait. A tavaszi félévben új, két féléves kurzust indít az Építészmérnöki Karon Ornamentika és modernizmus, valamint Mintázatok az építészetben címmel.

Péter végtelenül nyugodt, integráló személyiség, empatikus, mégis kritikus, közvetlen, mégsem hivalkodó, nyitott az újdonságokra, de teszi mindezt egy biztos és széleskörű tudás birtokában. Igazi »építész – mester«, példakép hallgatóknak, építészeknek, és nekünk kollégáinak is. Meggyőződésem, hogy a díj idén is jó helyre került. Gratulálok Péter!”

Forrás: Építészfórum

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar39 minutes ago
Elismerésben részesültek a Közép.BME munkatársai az Év háza 2022 építészeti pályázaton!

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíját Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád kapta A15 villájukért.

Terrán Támogatói Különdíjat nyert Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs, a gödi nyaralóépület bővítéséért (Családi ház, Göd).

Gratulálunk! 👏
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
A mai napon lezajlott a 2022-es Diplomaosztó ünnepség az Aulában!

Az Építészmérnöki Kar nappali tagozatán, valamint a szakmérnöki képzésein végzett hallgatók ünnepélyes diplomaátadója során ma több mint kétszáz hallgató vehette kézhez a diplomáját.

Minden friss diplomásnak szívből gratulálunk!👩‍🎓🍾🤝👏👨‍🎓
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.