RECOVERY / Vissza a városba?

Az Urbanisztika Tanszék 2021-es tervezési és kutatási témái.

Néhány hónappal ezelőtt még nem is sejtettük milyen változások és átalakulások előtt áll az életünk. Az Urbanisztika Tanszéken egy évvel korábban – a Változó Klímák tematikus program bevezetőjében – ezt írtuk: A tudományos előrejelzések alapján világunk minden korábbi átalakulásnál intenzívebb változás előtt áll. Ugyan tudtuk, hogy a minket körülvevő komplex rendszerek egyre több bizonytalansági tényezőt rejtenek, de nem sejtettük, hogy az “összeomlás” ilyen hamar bekövetkezik. A COVID 19 vírus hatására megváltoztak a hétköznapjaink, gyökeresen átalakultak emberi kapcsolataink, és az épített környezethez, különösen a városi közterhekhez való viszonyunk változott meg radikálisan. Köztereink kiürültek, miközben a kikapcsolódást – részben kényszerűségből – egyre inkább a privát tereinkben keressük. A sokszínű, sűrűn lakott belvárosok veszítettek vonzerejükből és érezhetően megindult a városokból való kiáramlás is.

De mi lesz a Covid 19 után? Minden visszatér a régi kerékvágásba vagy megerősödnek az egyedi táji karakterrel bíró vidéki és lazább városszéli helyzetek? Visszanyerik, visszanyerhetik a városok a korábbi vonzerejüket?  Azt sejtjük, hogy minden korábbinál nagyobb szerepe lesz olyan tulajdonságoknak, melyek a városi infrastuktúrák és hálózatok rugalmasságát (resilience) és alkalmazkodóképességét (adaptability) segítik elő. Olyan fejlesztésekben kell gondolkodnunk melyek változó igények és változó feltételek mellett is működőképesek tudnak maradni és mindenekelőtt biztosítják a városlakó közösségek igényeinek kielégítését. Ugyanakkor nem tudjuk, hogy mindez milyen hatással lesz élettereinkre, hogyan fog ez érvényesülni a fejlesztések, a beépítések és különösképpen a városi közösségek szintjén.

A következő évben a kiemelt témánk a RECOVERY azaz a helyreállítás, a felépülés, a talpra állás lesz. A városias és kevésbé városias területek megújulásának lehetőségeit vizsgáljuk alulhasznosított, átalakulás előtt lévő vagy éppen degradálódott  területeket a fókuszba helyezve, de mindvégig szem előtt tartva az “új világ” még csak formálódó kihívásait.

Részletek az Urbanisztika Tanszék honlapján

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar38 minutes ago
Elismerésben részesültek a Közép.BME munkatársai az Év háza 2022 építészeti pályázaton!

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíját Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád kapta A15 villájukért.

Terrán Támogatói Különdíjat nyert Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs, a gödi nyaralóépület bővítéséért (Családi ház, Göd).

Gratulálunk! 👏
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
A mai napon lezajlott a 2022-es Diplomaosztó ünnepség az Aulában!

Az Építészmérnöki Kar nappali tagozatán, valamint a szakmérnöki képzésein végzett hallgatók ünnepélyes diplomaátadója során ma több mint kétszáz hallgató vehette kézhez a diplomáját.

Minden friss diplomásnak szívből gratulálunk!👩‍🎓🍾🤝👏👨‍🎓
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.