Pécsi Eszter alkotói ötletpályázat

Ötletpályázat Pécsi Esztert és a Pécsi Eszter Tanári Díj díjazottjait bemutató alkotás/installáció tervezésére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Pro Progressio Alapítvány alkotói pályázatot hirdet a Műegyetem aktív hallgatóiból és oktatóiból álló csapatok vagy egyének számára a “K” épület, 1. emelet 95. Pécsi Eszterről elnevezett teremben alkotás és/vagy installáció létrehozására, amelyek Pécsi Eszter életének állítanak emléket és a 2022 óta évről-évre kiírásra kerülő Pécsi Eszter Tanári Díj díjazottjainak nevét örökítik meg.

A pályázat beadási határidejét meghosszabítottuk: 2024. május 31.
Az ötletpályázat konzultációs időpontja: 2024. április 30. 14:00.
Helyszín: Pécsi Eszter terem, K épület, 195.

Ki volt Pécsi Eszter?
Pécsi Eszter az első magyar mérnöknő, aki diplomáját 1920. március 8-án vette át, s mind itthon, mind külföldön maradandót alkotott. Életrajzi összefoglaló elérhető itt.

Az alkotói pályázatról

Célunk, hogy olyan alkotás és/vagy installáció szülessen, amely Pécsi Eszter örökségére, a Pro Progressio Alapítvány középiskolai tanároknak kiírt pályázatára, a díjazottakra és a Műegyetem értékeire, az egyetemen folyó kutatómunkára reflektál.

A BME Központi épület K I. 95. termét 2020-ban nevezték el Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről.

A terem bejáratánál zománctábla őrzi a nevét, de a rendezvényteremként használt helyiségben semmilyen információ nem található róla. Arra szeretnénk ösztönözni az érdeklődő hallgatókat oktatókat, hogy pályázatuk során építsenek egymás tudására, működjenek együtt alkotásaik létrehozásában, olyan megvalósítható javaslatokat várunk, melyek a művészet nyelvén fogalmazzák meg és látványos formában állítanak emléket Pécsi Eszternek az egyetem polgárai számára. A teremben vagy az előtte lévő folyosó szakaszon, esetleg a K épület közvetlen környezetében a történelmi campus kertjében, hívják fel a figyelmet a középiskolai tanárok erőfeszítéseire, és inspiráljanak további teljesítményekre. A megvalósított munkák ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy az egyetem kapui még szélesebbre nyíljanak az ország középiskolásai előtt. A pályázat annak a hosszútávú folyamatnak az első lépése, amely szorosabbra fűzi az egyetem kapcsolódását tágabb társadalmi környezetéhez, és példát mutat, a jövő mérnök/mérnöknő generációi számára.

Helyszín

A BME K épület 1. emelet, Pécsi Eszter terem és közvetlen környezete, lehetőség van a történelmi campus bevonására is a K épület környezetében. A K épület és a történelmi campus műemléki védelem alatt áll, így a terem, a folyosók és esetleg a kert használata, kiállításra, installációs elemként történő alkalmazása csak korlátozott, azok szerkezetét épen hagyó, állandó megoldásra lenne szükség.

A pályamunkákat két kategóriában várjuk:

1. Pécsi Eszter életét bemutató elem
2. A díjat évről évre elnyerő pedagógusok megjelenítése. A díjazott tanárok nevének/intézményének olyan formában történő megörökítése a teremben, mely minden évben lehetővé teszi a névsor kiegészítését.

Díjazás, megvalósítás:

Maximum négy pályamunka díjazására a 2 kategóriában összesen 500.000 Ft áll rendelkezésre.

Milyen ötleteket várunk?

A cél olyan ötletek, megoldások megfogalmazása, melyek a hely adottságaiba illeszkedően bemutatják/rámutatnak az első magyar mérnöknő életére és nemzetközileg is jegyzett tevékenységére, életútjára. A pályamunkák legyenek alkalmasak arra, hogy reflektáljanak Pécsi Eszter személyén keresztül a feltörekvő mérnöknő generációk számára a példamutató emberi és szakmai munkára, a sikereket felmutatva az egyetemen folyó mérnökképzésekre. Ugyanakkor a középiskolás diákoknak nyissa meg az utat a mérnökké váláshoz.

Mikor és hogyan lehet nevezni?

 1. A pályázaton a BME hallgatóiból, doktoranduszaiból, oktatóiból alakuló csoportokvagy személyek vehetnek részt.
 2. Regisztrációs határidő: 2024. április 15. Regisztrációs link.
 3. A jelentkezőknek helyszíni konzultációs lehetőséget szervezünk
 4. Beadási határidő: 2024. május 15.

Mit kell tartalmaznia a pályamunkáknak?

A pályamunkát PDF formátumban várjuk maximum 10 MB méretben, és az alábbiakat kell, hogy tartalmazza:

 1. koncepció leírása 500-1000 karakter terjedelemben:
 2. látványterv (installáció, kiállítási tárgy esetén) lehet skicc is, a lényeg, hogy kiderüljön a projekt léptéke, méretei, jellege
 3. helyszín megnevezése, dokumentálása (fotómontázs vagy hangulati rajz)
 4. javaslat a megvalósításra és a költségekre

A pályamunkák elbírálása és eredményhirdetés:

A beérkezett pályázatok elbírálását a Pro Progressio alapítvány és a BME által felkért személyek végzik.
A pályázat eredményhirdetése 2024. június 30-ig bezárólag.

Bírálati szempontok:

 • *  Pécsi Eszter örökségének inspiráló bemutatása kortárs eszközökkel
 • *  az évről évre díjazottak munkásságának rövid, frappáns és inspiráló bemutatása
 • *  a BME szellemi és emberi örökségének bemutatása
 • *  a tervek jelentsenek hidat a generációk, az épített környezet, a jövő között megoldásaikkal

A Pécsi Eszter Tanári Díjról

Pécsi Eszter nevét a BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány középiskolai tanárokat elismerő díja is őrzi. A díj alapításával az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját, illetve elismerésben részesíti azokat a kiemelkedő, aktív, 55 év alatti középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében. A díjat évente 10-12 középiskolai tanár nyerheti el.

Budapest, 2024. március 8.
Pakucs János, a Pro Progressio alapítvány elnöke
Alföldi György, az Építészmérnöki Kar dékánja

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Építész leszek - Nyári táborKedves Középiskolások! Ha gondolkoztál már azon hova tovább az érettségi után és érdekel az építészet és a települések, városok jövője, valamint kíváncsi vagy rá, hogy mit tanulnak, hol élnek és hogyan töltik egyetemi éveiket az építész hallgatók - akkor ez a Nyári tábor Neked szól! A tábor alkalmával interaktív formában szeretnénk megismertetni mindenkit az Építészmérnöki Karral és betekintést nyújtani az építész hivatásba.⏳Jelentkezési határidő: 2024. május 31.📆A tábor helye és ideje: BME Építészmérnöki Kar, 2024. július 15-17. A jelentkezési 📝 link ezen az oldalon érhető el 👇bit.ly/epiteszleszektaborBővebb infó 👇epitesz.bme.hu/portfolio/epitesz-leszek-nyari-tabor/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.