Karácsony Tamás kapta idén a Kotsis Iván-érmet

Az elismerés 1990-es alapítása óta évente egy érmet adnak át a névadó Kotsis Iván december 15-i születésnapja alkalmából. Ezúttal Karácsony Tamás építészt tüntették ki vele. 

A Magyar Építőművészek Szövetsége néhai rendes tagjának, több építésznemzedék tanítómesterének, Dr. Kotsis Iván professzor tiszteletére és emlékezetére 1990 óta adja át a Kotsis Iván-érmet, amely jelképezni kívánja az érem névadójának életművével is hitelesített felfogását az etikai alapon álló, építészeti alázattal folytatott szakmagyakorlásról, valamint a magas színvonalú oktatás elismeréséről.

részlet a méltatásból:

Karácsony Tamás a magyar kortárs építésztársadalom emblematikus alakja, akinek kimagasló építészeti tevékenységét már 36 éves korában Ybl Miklós-díjjal tüntették ki, és akinek életében az alkotói tevékenysége mellett az építészeti oktatás is központi szerepet tölt be. Építészeti oktatóként jelenléte évtizedeken keresztül a BME Középülettervezési Tanszékéhez kapcsolódott. Két alkalommal is az Év oktatójának választották a hallgatók megítélése alapján.

2021 óta a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Design Tanszékén elindult képzés meghatározó egyénisége, az Építész Stúdió egyetemi docense. Személyes konzultációi legendásak, nyitottsága, bravúros rajzi képessége és a különböző felvetések iránti nyitottsága számos fiatal építészt indított el sikeresen a pályáján. Konzultációi mellett tevékenysége opponensként és diplomabizottsági tagként is jelentős, évtizedek óta Győrtől Debrecenig aktívan támogatja a különböző építészképzések munkáját. Szakmai jelenléte különböző tervtanácsok munkájában is hozzájárul a magyar kortárs építészet színvonalának emeléséhez.

Karácsony Tamás építészete gazdag, összetett, inspiráló: a veszprémi Dubniczay-palota (tervezőtársak: Klobusovszki Péter és Kern Orsolya, 1998-2006), az esztergomi Mindszenty tornacsarnok (tervezőtársak: Janesch Péter, 1992-2002) vagy a 2016-ban Pakson átadott Deák ház / Szeniczey Kúria, (tervezőtárs: Kern Orsolya, Boór András 2001-2016) – hogy csak pár középületet emeljünk ki a gazdag életműből – pontosan artikulálja tervezői attitűdjét. Az épített örökség iránti érzékenység és a kortárs építészeti gondolatok magabiztos egyensúlyt alkotnak épületeiben, amihez az innovatív technológiai felvetések szépen szervesülnek. A Janesch Péterrel Perbálra tervezett magánmegbízásból, szűk büdzséből létrejött Gyerekotthon (1993-2000) és az elmúlt évtizedben tanítványa, Kemes Balázs által vezetett téralakító építészeti táborok szociális érzékenységéről adnak tanúbizonyságot.

A leírtakon túl Karácsony Tamásnak arra a személyiségvonására tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet, hogy tevékenységét, aktív jelenlétét jellemzően szerényen végzi az építészeti közösségek vagy egy alkotás létrejöttének érdekében. A Kotsis Iván érem odaítélése Karácsony Tamásnak ezért nemcsak eddigi tevékenységeinek elismerését jelentené, hanem egyben reflektorfényt vetne a szerény és csendes alkotói attitűd értékességére. Mindezekért mély meggyőződéssel ajánljuk a Kotsis Iván érem odaítélő bizottságának szíves figyelmébe Karácsony Tamás személyét.

a kuratórium tagjai

forrás: epiteszforum.hu/MÉSZ

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Építész leszek - Nyári táborKedves Középiskolások! Ha gondolkoztál már azon hova tovább az érettségi után és érdekel az építészet és a települések, városok jövője, valamint kíváncsi vagy rá, hogy mit tanulnak, hol élnek és hogyan töltik egyetemi éveiket az építész hallgatók - akkor ez a Nyári tábor Neked szól! A tábor alkalmával interaktív formában szeretnénk megismertetni mindenkit az Építészmérnöki Karral és betekintést nyújtani az építész hivatásba.⏳Jelentkezési határidő: 2024. május 31.📆A tábor helye és ideje: BME Építészmérnöki Kar, 2024. július 15-17. A jelentkezési 📝 link ezen az oldalon érhető el 👇bit.ly/epiteszleszektaborBővebb infó 👇epitesz.bme.hu/portfolio/epitesz-leszek-nyari-tabor/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.