Hauszmann-díj 2023 nyertesek

Hauszmann-díj 2023

1913
Hauszmann Alajos építész professzor naplójában olvashatunk egy 1913-ban írt bejegyzést: “Mai napon átadtam Rados Gusztáv műegyetemi rektor úrnak 10 000 korona 4%-os magyar királyi járadék kölcsönkötvényt, mely összeggel alapítványt tettem a Műegyetem építészi szakosztály részére …  Ez alapítvánnyal azt akarom elérni, hogy az ifjú építészi nemzedék buzdíttassék az elmúlt idők nagy művészi korszakok alkotásait, és különösen a reneszánsz építőművészetet, mely hazánkban is erős gyökereket vert, és mely művészi iránynak én is egyik lelkes előharcosa voltam, alaposan tanulmányozni és tovább mívelni.”

2003
90 évvel később, 2003-ban Lázár Antal az Építészmérnöki Kar dékánja Balázs Mihály kezdeményezésére úgy határozott, hogy mint a legnagyobb múltú és legjelentősebb építészeti iskola saját diplomadíjat alapít. A díj célja az volt és az ma is, hogy diplománk értékét megerősítse, ezen keresztül végzős hallgatóinak rangját, megbecsülését, további érvényesülési lehetőségeit támogassa. A díjjal a kar kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismer el, amelyek mögött ugyanakkor – az építészet közösségi jellegéből szükségszerűen adódóan – sokak munkája áll: diáktársak, tanárok, szülők és barátok figyelme.

2023
110 évvel később, 2023-ban talán nem túlzás azt állítani, hogy az immár két évtizede létező Hauszmann-díj olyan önálló értékrendet közvetít, amely sokak számára viszonyítási pontot jelent  a mai, gyorsan változó, felszínes világban. A díjra minden fiatal építész pályázhat, aki az adott évben a Műegyetemen szerzett diplomát MSc vagy Osztatlan képzésen. Minden évben öt díjat adományoznak.

Idén 47 pályamű érkezett a zsűri elé, amelynek tagjai Marián Balázs, Herczeg Tamás, Müllner Péter építészek, társegyetemeink tanárai voltak.

A kitüntetéseket Prof. Balázs Mihály Kossuth-díjas építész, a díj kurátora adta át Perényi Lóránt helyettes államtitkár, Prof. Alföldi György dékán és a Kar vezető oktatóinak jelenlétében a Műegyetem aulájában tartott diplomaosztó ünnepségen szeptember 29-én.

Kiemelkedő színvonalú diplomaterve elismeréseként a zsűri ajánlása alapján a Kar dékánja 2023-ban Hauszmann-díjat adományoz a következő diplomatervek szerzőinek

Gunther Ágota – Gyermekkönyvtár a kertben – Kronavetter Péter DLA
Imre Sára – Ételmentő – közösségi konyha és piac – Dankó Zsófia DLA
Macsek Kata – Vogt Kúria jövője, mint vertikális tanoda – Szabó Levente DLA
Suri Sára – Soproni Növényi Piac – Balázs Mihály DLA
Weisz Mátyás – Színházpedagógiai műhely, Győr – Falvai Balázs DLA

Képek:

Gunther Ágota – Gyermekkönyvtár a kertben – Kronavetter Péter DLA

Imre Sára – Ételmentő – közösségi konyha és piac – Mádiné Dankó Zsófia DLA

Macsek Kata – Vogt Kúria jövője, mint vertikális tanoda – Szabó Levente DLA

Suri Sára – Soproni Növényi Piac – Balázs Mihály DLA

Weisz Mátyás – Színházpedagógiai műhely, Győr – Falvai Balázs DLA

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!

Kiemelt kép: Weisz Mátyás – Színházpedagógiai műhely, Győr

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

✨Adventi találkozás és gyertyagyújtás a Műegyetemen ✨📅 Időpont: 2023. december 5. 16:00-17:30🏛Helyszín: BME Oktatói Klub (K épület I. emelet 97.)A Műegyetem számos kiváló tudós, feltaláló és professzor alma matere volt, de több lelkipásztor is a BME-n végzett, akik közösségüket összetartó személyiségek.Advent első hetén kerekasztal-beszélgetésre hívtunk olyan, mérnököket, akik a BME-n végeztek és a papi hivatást választották.A meghívott lelkipásztorokkal Zarka Dénes diakónus úr, a BME Mérnöktovábbképző Intézete igazgatója beszélget arról, milyen az ő kapcsolatuk a mérnöki hivatással, milyen szerepet kap egyházi munkájukban a műszaki tudományok ismerete.Regisztráció az alábbi linken érhető el: 👇regisztracio.bme.hu/adventi-talalkozas-20231205 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek ma a Nyílt Napra.🙌 🙌 🙌Öröm volt látni ezt a nagy érdeklődést. ☺️A közreműködő kollégáknak és hallgatóknak is köszönjük a részvételt!Reméljük találkozunk még! 🤗📸 Fenes Tamás ... See MoreSee Less
View on Facebook
📢 Ha péntek, akkor Nyílt Nap! 📢 A részletes programért lapozz, vagy kattints a linkre a bioban. 🔹 Az Építész Szakkollégium Vörkshopjai, 🔹 valamint az Építész Klub Szakkollégium által szervezett Campustöténeti séta limitált férőhelyes programok, ezért regisztrációkötelesek. Gyertek és töltsétek velünk a Nyílt napot, várunk a BME Építészmérnöki Karán! ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.