Carnuntum 2016

Az Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa által szervezett kirándulás szakmai beszámolója alább olvasható.

Az Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa által szervezett kirándulás szakmai beszámolója alább olvasható.

 

Szakmai beszámoló a BME Építészmérnöki Kara által az NTP-HHTDK-15-0042 „Építész Tehetségműhely 2015-2016. évi programjai” EMMI-EMET-OFI pályázat keretein belül szervezett tanulmányi útról.

A BME Építészmérnöki Kar TDK Bizottsága 2016. június 17-én, pénteken szakmai vezetéssel egynapos tanulmányutat szervezett az egykori Pannonia Superior provincia fővárosába, Carnuntumba.

Először az úgynevezett Heidentor megtekintésére került sor. A Kr.u. 4. sz. második felében emelt diadalkapu romjai jól példázzák az osztrák műemlékvédelem elmúlt fél évszázadát: A rom állagmegóvását a ma legkorszerűbb konzerválási módszerekkel végezték, környezetét rendezték, előtte a helyszíni leleteket, a Heidentor periodizációját és analógiáit bemutató tablókat helyeztek el. A diadalkapu maradványainak közelében az 1970-es években kitalált és alkalmazott – mindmáig korszerűnek mondható – virtuális rekonstrukciót is megismerhettük.

car_1.jpg

Az út következő állomása az Archäologischer Park Carnuntum volt, amely a jelenlegi Petronell területén található. A római település szerkezetének és elhelyezkedésének ismertetése után a csoport a régészeti parkot járta végig. Itt a romkonzerválástól a teljes rekonstrukcióig tanulmányozhatók Carnuntum polgárvárosának épületei. Külön érdekessége a régészeti parknak az, hogy igyekszik egy utcarészletet úgy bemutatni, hogy az azt szegélyező épületeket – köztük a város egyik közfürdőjét – eredeti fűtésrendszerükkel, belső falfestésükkel és feltételezett berendezésükkel együtt rekonstruálta.

car_2.jpg

Rövid ebédszünet után a polgárvárosi amphitheatrum és a közvetlen közelében 2014-ben földradaros módszerrel megtalált gladiátoriskola „újjáépített” arénájának bejárása következett.

A csoport ezután Carnuntum katonavárosi amphitheatrumát és a mellette lévő, a gladiátorok életét bemutató kis múzeumot látogatta meg. Itt az amphitheatrum mai hasznosításának – és egyben részleges rekonstrukciójának – példáját figyelhettük meg, ugyanis az eredeti cavea mintegy harmadára fémszerkezetes lelátót építettek, mely így szabadtéri rendezvények megtartására tette alkalmassá a helyet. A lelátó hátára rögzített molinora nyomtatott homlokzatrekonstrukció pedig érzékelteti az építmény eredeti megjelenését.

car_3.jpg

Koradélután a Museum Carnuntinum állandó és időszakos kiállításának megtekintése következett. A múzeum Deutsch-Altenburgban a 19-20. sz. fordulóján épült és mintegy kétmillió carnuntumi leletet őriz. Itt lehetőségünk volt a római pénzverés kipróbálására is.

car_4.jpg

A tanulmányút záró programjaként a Duna túlpartján, a Marchfelden álló Schloss Hof bejárása következett. Az 1726-ban Savoyai Jenő által építtetett barokk vadászkastély a hozzá tartozó orengerie-vel, majorsággal és parkkal együtt az egyik legszebb Habsburg császári rezidencia.

 

Kiss Zsuzsanna Emília

emet_logo_szines.jpgntp_72_rgb.jpgemmi.jpg

 

A szakmai beszámoló innen is letölthető PDF formátumban.

 

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar3 days ago
💙 Megjelent a Periodica Polytechnica Architecture, a BME Építészmérnök Kar évente két alkalommal megjelenő tudományos folyóiratának tavaszi száma, mely online, szabadon elérhető az alábbi linken:

https://pp.bme.hu/ar/issue/view/1093
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 weeks ago
❗️Inspireli Awards - nemzetközi hallgatói pályázat, ahol társelnökök vagyunk.❤️

EN
Fight for the third entry into the finals of the largest student competition in the world in the final selection of "Wild Cards" in the last preliminary round before the end of the competition. This time from the point of view of "project buildability". Upload your school project by the end of May.


Deadline: May 31, 2020!


The winners of this poll will advance to the finals and automatically reach at least 2nd place!

Sign up NOW: https://www.inspireli.com/en/awards/
BME Építészmérnöki Kar
7 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
7 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
8 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.