Beszámoló az ÉDI25 – nyitott előadásokról

A BME Építőművészeti Doktori Iskola idén ünnepli 25 évvel ezelőtti megalakulását. A negyedszázados jubileum ünneplését az ÉDI vezetősége nem egyetlen rendezvény szervezésével szeretné színessé tenni. Egyszeri csillogó esemény helyett a tanulmányi félévet szolgáló, színvonalas előadások és az iskola működését segítő strukturális fejlesztések jelentik a jubilumi előkészületeket. Jelmondatunk is lehetne Ady Endre verssora: „Száz bús vasárnap helyett / Sok, víg hétköznapot!”

A tavaszi félév során a “Nemzet és identitás” éves kutatási témához kapcsolódóan 4 db minden érdeklődő számára nyitott előadást szerveztünk. A négy előadás időrendi sorrendben a következők voltak:

• Job Floris és a Monadnock építész iroda bemutatkozó előadása
• Kiss Dániel könyvbeumtató előadása
• Köllő Miklós és a Larix Stúdió bemutatkozó előadása
• Sebastian Bietenhader és Matthias Moroder bemutatkozó előadása

A holland Monadnock iroda alapítója Job Floris a kortárs és klasszikus építészeti folyamatok párhuzamos jelenlétéről tartott érdekes előadást saját irodai munkáik és egyéni érdeklődésük függvényében.
A BME padsoraiban nevelkedett, majd a Harwardon keresztül, végül a zürichi ETH egyetemen professzori állást betöltő Kiss Dániel a „Relational Theories of Urban Form. An Anthology” című könyvének kialakulásáról és legfontosabb állításairól tartott előadást, melyben a materiális tér és a cselekvő aktorok közti viszony keretein belül tárgyalta a városi és építészeti forma fogalmát.
Köllő Miklós szintén saját építészeti gondolatait ismertette. Az Erdély területén élő és alkotó építész munkássága szorosan összekapcsolódik a székely kultúrtájjal és a helyi építészeti hagyománnyal, alkotásaiban és szemléletében is harmonikusan simul össze a kortárs építészeti gondolkodással.
Végül a bécsi iroda két társalapítója Sebastian Bietenhader és Matthias Moroder sajátos építészeti identitáskeresését hallgathattuk. A fiatal alkotók eredendően közösségi lakásépítészet keresése során az építészet egy teljesen figyelmen kívül hagyott formai minőségét fedezték fel. Előadásukban ezt az útkeresést és sajátos eredményeiket ismertették.

Az előadásokról készült részletes beszámolók és beharangozók elérhetők az Építészfórum online felületén:

Job Floris és a Monadnock
Kiss Dániel
Köllő Miklós és a Larix Stúdió bemutatkozó előadása
Sebastian Bietenhader és Matthias Moroder bemutatkozó előadása

Az ÉDI tanulmányi bizottsága a szép számban megjelent külsős és belsős hallgatóság nevében hálásan köszöni a kar vezetőségének, hogy támogatásával lehetővé tette az előadások létrejöttét. A négy alkalmon jelenlévő hallgatóság magas létszáma jól mutatja mennyire szükséges és hiánypótló az ilyen típusú, nemzetközi érdeklődésre is érdemes, tematikus előadások egyetemi befogadása.

az összefoglalót készítette: Török Dávid DLA (az ÉDI tanulmányi bizottságának tagja)

Budapest, 2023. május 31.

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

🍃BIM/Zöld trendek🍃- Szakmai Nap📍📆 2023. október 4. ⏰11:30 – 17:30 🏛️Helyszín: BME K épület, K210 ‼️Regisztrációs link: bit.ly/46jTCt4 ‼️ Gyertek el! Hallgassátok meg! Fogjátok meg! Próbáljátok ki!Környezettudatosság, BIM alapú tervezés és fenntarthatóság a szárazépítészetben, elszabadult energiaárak, alacsony üzemeltetési költségek… A „zöld építés” egyre növekvő jelentőségének jegyében, a rendezvényen résztvevő hallgatóink e gyártócégek előadó szakembereivel ismerkedhetnek meg.A kiállítási standokon az Építész-informatika (2. év) és Építész-informatika-3 (3. év), az Épületenergetika tantárgyak teljesítéséhez szükséges pluszpontokhoz a részvételt igazoló pecsétek várják a résztvevőket izgalmas bemutatók, feladatok, a termékek kipróbálási lehetősége, alkalmazástechnikai segédletek és egyéb ajándékok mellett.Részletes programtervet a kari honlap hírei között találtok!👇epitesz.bme.hu/portfolio/bim-zold-trendek-szakmai-nap-2/Mindenkit várunk sok szeretettel! 🤗📸 KépKocka - Építész Média KörBME ÉMK Hallgatói KépviseletRendezvény CsoportÉpítészmérnöki Kar Hallgatói KépviseletBuild-Communication Kft. ... See MoreSee Less
View on Facebook
‼️ Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület – Hallgatói pályázat ‼️Ebben az évben ismét izgalmas területeket választottak az ötletpályázat alapjául, a 2023. évi pályázat címe: „Revitalizáció, értékteremtés” – Ingatlanfejlesztési tanulmány készítése a kiíró által megajánlott témakörökből, pályázat szakmai mentorokkal.Az idei évben a díjak összegét megemelték:1. díj: 1.000.000 Ft és utazás az Expo Real-ra,2. díj: 750.000 Ft,3. díj: 500.000 FtPályázási regisztrációs határidő: 2023.09.30. 12.00 óraPályaművek leadásának határideje: 2023.11.06. 23.59 óraPályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2023.11.20.Bővebb információ és a teljes pályázati kiírás elérhető a honlapunkon 👇epitesz.bme.hu/portfolio/ingatlanfejlesztoi-kerekasztal-egyesulet-x-hallgatoi-palyazat/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.