BIM – gyakorlatorientált egyetemi képzés

GRAPHISOFT ArchiCAD diplomát kaptak a Magyarországon tanuló brazil építészhallgatók. 

Karunk építész-informatikát oktató tanszékével, az Építészeti Ábrázolás Tanszékkel együttműködve fut az a kurzus, amelynek keretében GRAPHISOFT ArchiCAD diplomát kaptak a Magyarországon tanuló brazil építészhallgatók. 

A magyar és a brazil kormány közötti megállapodás keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló brazil építészhallgatók ünnepélyes keretek között a Brazil Nagykövetség, a BME, valamint a GRAPHISOFT vezetőtisztségviselői jelenlétében a GRAPHISOFT székházában vehették át a szoftveralapú tervezéssel foglalkozó diplomájukat.

img_7638_1_c.jpg

Jelenleg 1600 brazil diák tanul magyarországi egyetemeken a „Tudomány határok nélkül” program keretében. 78 hallgató jár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karára, s ezeknek a diákoknak mintegy fele kifejezetten az épületinformációs modellezést (BIM) kívánta tanulni.

„Brazília kormánya örömmel biztosítja fiatal diákjainak azt a lehetőséget, hogy a ’Tudomány határok nélkül’ program keretében külföldön szélesítsék látókörüket, és nagyra értékeljük azt a szakmai támogatást, amelyet a GRAPHISOFT nyújt az építészetet tanuló hallgatóinknak.” – mondta Francisco Carvalho Chagas, a Brazil Nagykövetség tanácsosa az átadóünnepségen.

img_7509_1.jpg

Brazíliában lendületesen fejlődik az építőipar, az építészet ezért nagyon népszerű és kedvelt választás az egyetemi hallgatók körében. „Talán a GRAPHISOFT és az ArchiCAD ismertségének is köszönhető, hogy mintegy 20 diák kifejezetten az általunk meghonosított szoftveralapú építészeti tervezés miatt utazott hazánkba tanulni, és választotta az épületinformációs modellezést (BIM).” – mondta Drajkó László, a GRAPHISOFT amerikai piacokért felelős alelnöke. „Biztos vagyok benne, hogy talán több mostani diákot is kollégaként üdvözölhetünk majd a jövőben.”

A magyar építészet és a magyar építészeti oktatás magas színvonalát és presztízsét jelzi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán rendelkezésre álló helyekre többszörös túljelentkezés volt a brazil diákok körében, akik két féléves képzésen vesznek részt hazánkban. „A hallgatók álalában harmad vagy negyedév után vesznek részt a programban, amikor már elsajátították az építészeti alapismereteket, és jobban el tudnak mélyülni egy-egy szakterület részleteiben. Nagyon figyelünk arra is, hogy a képzés kifejezetten gyakorlatorientált legyen, és jól felkészítse őket a jövőbeli sikeres tervezőmunkára. Ebben a GRAPHISOFT nagyon jó partnere az egyetemünknek.” – mondta Szoboszlai Mihály egyetemi docens, a BME Építészeti Ábrázolás Tanszék vezetője.

img_7517_1.jpg

A „Tudomány határok nélkül” a brazil kormány programja, amelynek célja brazil hallgatók külföldi egyetemi képzése. Célja, hogy a leendő brazil értelmiségi réteg ne csak szakmai, hanem széleskörű nemzetközi tapasztalatokat is szerezzen. A program keretében az alapképzésben résztvevő diákok egy évig teljes brazil kormányzati finanszírozással tanulhatnak külföldön.

Aktuális

2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook
The Bratislava Summit 2024„Start with Children” című nemzetközi konferencia! Téma: Hogyan építsünk városokat a jövő generációi számára?Időpont: Május 28-29. Helyszín: Pozsony - Old Market HallA konferencia célja felhívni a figyelmet a jövő nemzedékeire fókuszáló várostervezésre. Ezen az oldalon keresztül érhetők el a jegyek 👇startwithchildren.com/#tickets//The Bratislava Summit 2024: Start with Children The Bratislava Summit 2024: Start with Children is a two-day conference dedicated to child-friendly urban planning organised by the Metropolitan Institute of Bratislava and the City of Bratislava. A city that puts the demands of the market ahead of the needs of children results in streets that lack safety, greenery and are less liveable. But designing a liveable city means focusing on children. Because a city that works for children, works for everyone. A child-friendly city is is safe, healthy and green. It benefits all residents, attracts future generations and is better equipped to tackle challenges such as security, demographics and climate change.Come to discuss how to design a better future for your city at the Start with Children Summit conference on 28–29 May 2024 in Bratislava, Slovakia. 🎟️ Buy tickets for The Bratislava Summit 2024: Start with Children here: startwithchildren.com/#tickets ... See MoreSee Less
View on Facebook
CÉH Alapítvány – 2024 Nyári Egyetem ▪️A szakmai workshop kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsétek, illetve elmélyítsétek tudásotokat az építőipari digitalizáció és fenntarthatóság témakörében, illetve elsajátítsák a munka világában hasznos készségeket.▪️Az építőipar óriási változáson megy át, ez ad aktualitást ennek a programnak. ⏳Az esemény időpontja: 2024. augusztus 26 – 30.🏛Helyszín: Budapest és környékeA pályázat feltöltési oldala itt érhető el.👇bit.ly/3U8F8aMTovábbi információkért látogassatok el az alábbi oldalra.👇www.ceh.hu/hu/alapitvany ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.