BIM – gyakorlatorientált egyetemi képzés

GRAPHISOFT ArchiCAD diplomát kaptak a Magyarországon tanuló brazil építészhallgatók. 

Karunk építész-informatikát oktató tanszékével, az Építészeti Ábrázolás Tanszékkel együttműködve fut az a kurzus, amelynek keretében GRAPHISOFT ArchiCAD diplomát kaptak a Magyarországon tanuló brazil építészhallgatók. 

A magyar és a brazil kormány közötti megállapodás keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló brazil építészhallgatók ünnepélyes keretek között a Brazil Nagykövetség, a BME, valamint a GRAPHISOFT vezetőtisztségviselői jelenlétében a GRAPHISOFT székházában vehették át a szoftveralapú tervezéssel foglalkozó diplomájukat.

img_7638_1_c.jpg

Jelenleg 1600 brazil diák tanul magyarországi egyetemeken a „Tudomány határok nélkül” program keretében. 78 hallgató jár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karára, s ezeknek a diákoknak mintegy fele kifejezetten az épületinformációs modellezést (BIM) kívánta tanulni.

„Brazília kormánya örömmel biztosítja fiatal diákjainak azt a lehetőséget, hogy a ’Tudomány határok nélkül’ program keretében külföldön szélesítsék látókörüket, és nagyra értékeljük azt a szakmai támogatást, amelyet a GRAPHISOFT nyújt az építészetet tanuló hallgatóinknak.” – mondta Francisco Carvalho Chagas, a Brazil Nagykövetség tanácsosa az átadóünnepségen.

img_7509_1.jpg

Brazíliában lendületesen fejlődik az építőipar, az építészet ezért nagyon népszerű és kedvelt választás az egyetemi hallgatók körében. „Talán a GRAPHISOFT és az ArchiCAD ismertségének is köszönhető, hogy mintegy 20 diák kifejezetten az általunk meghonosított szoftveralapú építészeti tervezés miatt utazott hazánkba tanulni, és választotta az épületinformációs modellezést (BIM).” – mondta Drajkó László, a GRAPHISOFT amerikai piacokért felelős alelnöke. „Biztos vagyok benne, hogy talán több mostani diákot is kollégaként üdvözölhetünk majd a jövőben.”

A magyar építészet és a magyar építészeti oktatás magas színvonalát és presztízsét jelzi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán rendelkezésre álló helyekre többszörös túljelentkezés volt a brazil diákok körében, akik két féléves képzésen vesznek részt hazánkban. „A hallgatók álalában harmad vagy negyedév után vesznek részt a programban, amikor már elsajátították az építészeti alapismereteket, és jobban el tudnak mélyülni egy-egy szakterület részleteiben. Nagyon figyelünk arra is, hogy a képzés kifejezetten gyakorlatorientált legyen, és jól felkészítse őket a jövőbeli sikeres tervezőmunkára. Ebben a GRAPHISOFT nagyon jó partnere az egyetemünknek.” – mondta Szoboszlai Mihály egyetemi docens, a BME Építészeti Ábrázolás Tanszék vezetője.

img_7517_1.jpg

A „Tudomány határok nélkül” a brazil kormány programja, amelynek célja brazil hallgatók külföldi egyetemi képzése. Célja, hogy a leendő brazil értelmiségi réteg ne csak szakmai, hanem széleskörű nemzetközi tapasztalatokat is szerezzen. A program keretében az alapképzésben résztvevő diákok egy évig teljes brazil kormányzati finanszírozással tanulhatnak külföldön.

Aktuális

👏Ünnepi Kari Tanács díjazottak!👏2024. június 26-án került sor az Ünnepi Kari Tanács ülésére, melyen a 2024-es díjak és címek is átadásra kerültek.Gratulálunk minden díjazottnak!🤝„Címzetes egyetemi docens” címben részesült:Áts Árpád, építészmérnökBun Zoltán, építészmérnökVeresné Rauscher Judit, építészmérnökSzentkirályi Zoltán - díjban részesült: Pálfy Sándor DLARados Jenő - emlékéremben részesült: Nagy Gábor, építészmérnök Az „Év oktatója, előadója, gyakorlatvezetője, konzulense és hallgatója” címben részesült:Év oktatója: Pulai Sándor, egyetemi docensÉv előadója: Szabó Levente DLAÉv gyakorlatvezetője: Dr. Fehér Eszter, egyetemi docensÉv konzulense: Fonyódi Mariann PhD Év hallgatója: Jagudits EnikőKépek: KépKocka - Építész Média Körepitesz.bme.hu/portfolio/unnepi-kari-tanacs-dijazottak/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
📍 Megjelentek az új Erasmus+ pályázati kiírások 2024/2025 tanévre 📍🖊Tanulmányi részképzés 2024/2025 tavaszi félévére📆Beadási határidő: 2024. augusztus 5. hétfő déli 12:00 óra! 🖊Szakmai gyakorlat 2024/2025 őszi félévére 📆Beadási határidő: 2024. szeptember 5. ‼️ONLINE INFONAP‼️A pályázati felhívásokról Pályázásra Fel! Online Infónapot tartunk, amire 2024. június 26. szerda 14:00 órától kerül sor MS Teams-en.Bővebb információ 👉 nki.bme.hu/node/6191epitesz.bme.hu/portfolio/erasmus-uj-hallgatoi-palyazati-felhivasok-2024-2025/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
A 🍃 Zöld perspektíva 🍃 cikksorozat következő részében megtalálhatjátok karunk dékánjával Alföldi Györggyel készült interjút, amelyben a Műegyetem szerkesztősége többek között arról kérdezte Gyurit, hogy mit tehetnek az építészek a környezet védelmében.A teljes cikk itt érhető el 👉 epitesz.bme.hu/portfolio/fenntarthato-jovo-epites-helyett-felujitas/ Forrás: www.bme.hu/hirek/240619/bme-epk-alfoldi-gyorgy-dekan-interju ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.