Zöld perspektíva – Fenntartható lakásépítés oktatás Dr. Mándoki Rékával

A Zöld Perspektíva cikksorozatunk 2. részében Dr. Mándoki Réka mesél a fenntartható lakásépítés oktatásról a Lakóépülettervezési Tanszéken. Az illusztrációk a Fenntartható Lakóhelyek Műhely hallgatóinak munkáiból láthatók.

A fenntartható lakásépítés oktatása a BME ÉPK Lakóépülettervezési Tanszékén

Dr. Mándoki Réka

A hallgatók a BME Építészmérnöki Karán már az első évben találkoznak a fenntartható fejlődés alapelveivel a Lakóépülettervezési Tanszék Fenntartható Lakóhelyek Műhelyének előadásain. A fenntartható lakóhelyekről szóló előadásunkon keresztül a jövendőbeli szakmájuk aspektusából is megismerkedhetnek a globális környezeti problémákkal, és az ezek kezelésére létrehozott nemzetközi egyezményekkel. Emellett valós épület példákon keresztül beleláthatnak azokba az építészeti stratégiákba, amiket majd saját praxisukba beépítve ők is hozzájárulhatnak az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Célokhoz.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Papp Alexandra terve

Garrett Hardin 1968-as „A Közlegelők Tragédiája” című cikke jól leírja azokat a komplex fenntarthatósági problémákat, amik az önérdek és a közérdek konfliktusából erednek. A közlegelő addig működik jól, amíg mindenki betartja a közösen megállapított szabályokat. A szereplők számára azonban bármely időpontban, rövidtávon jobban megéri a szabályoktól eltérni, mint betartani őket. A szabályokat betartó szereplők számára eleinte alig, viszont később gyorsuló ütemben romlik a helyzet, végső soron pedig a normáktól eltérően viselkedő szereplők saját maguknak is ártanak. A közlegelők tragédiáját látjuk a való életben megjelenni a környezetszennyezés, az óceánok túlhalászása és a széndioxid kibocsátás kapcsán is. A példázat bemutatja, hogy a fenntarthatóság nem pusztán egy környezeti problémára adott válasz kell legyen, hanem a mögöttes komplex gazdasági és társadalmi folyamatokat is kezelni szükséges.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Abrán Boglárka terve

Fontos kiemelni, hogy amikor fenntarthatóságról beszélünk, mindig a fenntartható fejlődést értjük ezen. Talán senki nem vitatná, hogy Földünk egyensúlyához a legközelebb akkor kerülnénk, ha feladnánk a megszokott komfortszintünket és lemondanánk a repülésről, a személygépjármű-használatról, a műanyag termékekről és újra vályogházakban élnénk. Ez a lehetőség azonban össztársadalmi szinten valójában sosem vetődik fel a jelenlegi életvitelünk reális alternatívájaként. Ehelyett a fejlődésbe előre menekülve hiszünk abban, hogy majd a jövő technológiái megoldják a jelen problémáit úgy, hogy közben nem kreálnak új, hasonlóan súlyos problémákat.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Budai Flóra Sára terve

A világ országai a különböző nemzetközi egyezmények segítségével igyekeznek gátat szabni a közérdektől eltérő, rövidtávú önérdekeket szolgáló folyamatoknak. Ugyanakkor, míg az ózonréteg elvékonyodásának megállítására létrejött Montreali Egyezmény esetében például relatíve kevés szereplőnek kellett együttműködnie és konszenzusra jutnia, addig a globális felmelegedés kezelésére létrehozott Párizsi Megállapodás kapcsán sokkal nehezebb a helyzet. Komplett iparágak és országok épültek a ma már inkább károsnak tartott kőolaj és földgáz kitermelésre, míg a fejlett országok fogyasztói társadalmai élvezik és alapvetőnek tartják azt a komfortszintet, amit az utóbbi évtizedekben megszoktak. Egy ilyen helyzeten nagyon nehéz változtatni és sok különböző stratégiára van szükség, hogy a negatív környezeti folyamatok mérsékelhetőek vagy visszafordíthatóak legyenek.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Péter-Szabó Eszter terve

Az építőiparban azt látjuk, hogy a fenntartható törekvések eléréséhez olyan épületekre van szükségünk, amelyeknek kicsi az ökológiai lábnyoma és sokáig használatban vannak.  Az ökológiai lábnyom csökkentéséhez az épület teljes élettartama alatt (az építésétől kezdve az üzemeltetésen át egészen a bontásáig) igyekeznünk kell az épület energiafelhasználását minimalizálni. Ennek érdekében egyfelől építhetünk kis erőműveket, amik energiát termelnek, például azzal, hogy megújuló energiát hasznosítanak, miközben vastag hőszigeteléssel védekeznek a hőveszteséggel szemben. Másfelől megpróbálhatunk természetes anyagokból építeni és minimalizálni a gépészeti rendszerek számát, például olyan épületeket hozva létre, amik átszellőztethetőek és nagy hőtároló tömegű falazataikkal képesek megfelelő komfortot nyújtani a bennük lakók számára.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Schán Sára terve

Az ökológiai lábnyom csökkentésére egy másik stratégia, ha kevesebbet építünk, például azáltal, hogy a meglévő épületeket felhasználjuk, rehabilitáljuk; optimalizált épületszerkezeteket alkalmazunk, vagy olyan épületeket építünk, amelyek könnyen átszervezhetőek vagy megújíthatóak, így pedig hosszabb távon működőképesek maradnak, mint hagyományos társaik. Az építés mikéntje mellett persze az is számít, hogy milyen módon működik az ingatlanpiac: amennyiben az ingatlan egy fogyasztási cikké vagy egy befektetési portfólióelemmé válik, és az építés már nem a valódi otthonteremtési igényt szolgálja ki, mivel nem szükségszerű, nem fogja a fenntartható fejlődés céljait szolgálni.

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Joao Victor De Leliz Somensato terve

A BME ÉPK Lakóépülettervezési Tanszék Fenntartható Lakóhelyek Műhelyében a fenntarthatóságot hármas szempontrendszer, az úgynevezett „triple bottom line” elv mentén vizsgáljuk, egyszerre figyelembe véve gazdasági, társadalmi és környezeti kritériumokat.  Jelenleg olyan stratégiákon dolgozunk, melyek meghosszabbíthatják az épületek használati idejét, ami pedig jobb hosszútávú környezeti és gazdasági teljesítményhez vezet. Ehhez kiindulás lehet a flexibilis térszervezés és a tértartalék megléte, ami elősegíti a lakóépületek rugalmas használatát és a helyiségek esetleges funkcióváltását. Figyelünk arra is, hogy Műhelyünkben mind műszaki, mind társadalmi szempontból adekvát, a konkrét tervezési helyszínre reagáló épületek készüljenek. Hallgatóinkkal valódi tervezési feladatokon keresztül, sokszor önkormányzatokkal együttműködve keressük a választ az aktuális problémákra. Jelenleg Eger és Komárom Önkormányzatával is együttműködünk annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés alapelvei konkrét tervekben testet öltve támaszthassák alá a helyi városfejlesztési célokat.  

Fenntartható Lakóhelyek Műhely – Kielkopf Roxane Elisabeth terve

A cikk borító képét Papp Alexandra terve alapján készítette Máthé Dóra.

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

A "K" épület használatára vonatkozó korlátozásokat június 17-én, hétfőn 7 órától feloldásra kerültek. ❗️Árvízvédelmi készültség❗️2024.06.05-én 13:00 órakor a BME K ÉPÜLET BEZÁRJA KAPUIT ÁRVÍZHELYZET MIATT.A kiürítés az egyetem minden polgárát érinti. Kérjük, hogy haladéktalanul hagyjátok el az épületet, és ne tartózkodjatok a "K" épületben.A lezárás megszüntetése a vízszint apadásának mértékétől és a csatornázási művek kapacitásától függ, a lezárás előreláthatólag jövő hét keddig tart.A pontos újranyitásról és bővebb információkról a későbbiekben mindenkit tájékoztatunk. Addig is figyeljétek a hivatalos tájékoztatást.👇www.kth.bme.hu/hirek/aktualis/2264/?fbclid=IwAR2OQkJqutvXsXDpq4dvNojoXPjh8v43KNyl9-TFF1ez6VM1pqAr... ... See MoreSee Less
View on Facebook
A Zöld Perspektíva cikksorozatunk 2. részében Dr. Mándoki Réka mesél a fenntartható lakásépítés oktatásáról a Lakóépülettervezési Tanszéken. Az illusztrációk a Fenntartható Lakóhelyek Műhely hallgatóinak munkáiból láthatók.00 Papp Alexandra terve alapján készítette @doramathe.works 01 Papp Alexandra02 Abrán Boglárka 03 Budai Flóra Sára 04 Péter-Szabó Eszter05 Schán Sára06 Joao Victor De Leliz Somensato07 Kielkopf Roxane ElisabethLako BMEA teljes cikk elérhető a honlapunkon. 👉epitesz.bme.hu/portfolio/zold-perspektiva-fenntarthato-lakasepites-oktatas-a-lakoepulettervezesi-... ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kipakolás - Építészet alapjaikipakolás időpontja / date of the exhibition:2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00Építészhallgatók tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Az elsőéves építészhallgatók az első, épülettervezéssel foglalkozó tantárgyukon 80 négyzetméter körüli pavilon épületeket terveznek, Budapestre a Gellérthegyre illetve a Népszigetre. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit és elemeit. Az oktatás az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék, a Lakóépülettervezési Tanszék és az Urbanisztika Tanszék 13 műtermében, különböző módszertanok mentén zajlik. 273 hallgató tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az alábbi nyitott műtermekben. Architecture students' designs are displayed in the open studios on the hand-in day. First-year architecture students design their first building on a design course, a pavilion of around 80 square meters, for the Gellért Hill and Nepsziget in Budapest. The course aims to guide students through a design task, introducing them to the basic steps and elements of architectural design. The course is taught in 13 studios of the Department of Explorative Architecture, the Department of Public Building Design, the Department of Residential Building Design, and the Department of Urban Planning and Design, using different methodologies. kipakolás időpontja:date of the exhibition: 2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00kipakolás az alábbi nyitott műtermekben:the open studios:01 K 351 Surján Borka tanköre02 K 352 Hegymegi Júlia tanköre03 K 353 Kolossváry Bernadett tanköre04 K 350 Barta Fruzsina tanköre05 K 350 Horváth-Farkas Zsófia tanköre06 K 350 Rácz Anna tanköre07 K 345 Weiszkopf András DLA tanköre08 K 344 Virág Anett tanköre09 K 343 Gyárfás Noémi tanköre10 K 397 Wettstein Domonkos PhD tanköre11 K 342 Hory Gergely PhD tanköre12 K 392 Pirity Ádám tanköreEN K 393 Hild György DLA tanköreMinden érdeklődőt szeretettel várunk a műtermekben. The event is open, everyone is welcome to visit.Weiszkopf András DLAaz Építészet Alapjai tantárgyfelelőseresponsible for the Basics of Architecture coursegrafika:graphic design: Máthé DóraÉpítészhallgatók tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Az elsőéves építészhallgatók az első, épülettervezéssel foglalkozó tantárgyukon 80 négyzetméter körüli pavilon épületeket terveznek, Budapestre a Gellérthegyre illetve a Népszigetre. Az oktatás az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék, a Lakóépülettervezési Tanszék és az Urbanisztika Tanszék 13 műtermében, különböző módszertanok mentén zajlik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az alábbi nyitott műtermekben. Architecture students’ designs are displayed in the open studios on the hand-in day. First-year architecture students design their first building on a design course, a pavilion of around 80 square meters, for the Gellért Hill and Nepsziget in Budapest. The course is taught in 13 studios of the Department of Explorative Architecture, the Department of Public Building Design, the Department of Residential Building Design, and the Department of Urban Planning and Design, using different methodologies. The event is open, everyone is welcome to visit.kipakolás időpontja / date of the exhibition:2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00kipakolás az alábbi nyitott műtermekben / the open studios:01 K 351 Surján Borka tanköre02 K 352 Hegymegi Júlia tanköre03 K 353 Kolossváry Bernadett tanköre04 K 350 Barta Fruzsina tanköre05 K 350 Horváth-Farkas Zsófia tanköre06 K 350 Rácz Anna tanköre07 K 345 Weiszkopf András DLA tanköre08 K 344 Virág Anett tanköre09 K 343 Gyárfás Noémi tanköre10 K 397 Wettstein Domonkos PhD tanköre11 K 342 Hory Gergely PhD tanköre12 K 392 Pirity Ádám tanköreEN K 393 Hild György DLA tanköreMinden érdeklődőt szeretettel várunk a műtermekben. #The event is open, everyone is welcome to visit.grafika @doramathe.works #architectureschool #architecturestudent #exhibition #critday #graphicdesign @bme.epitesz ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.