WOW, BME! Ötletpályázat

WOW, BME! összhallgatói ötletpályázat a Műegyetemi Látogatóközpont kialakítására

Több kar hallgatói pályázhatnak közösen a 240. tanév alkalmából megvalósuló, egyedülálló élményt nyújtó látogatóközpont tervezésére. 10 kérdés és válasz a felhívásról.

A tervek szerint 2022 májusában nyílik meg a látogatóközpont, ahol a Műegyetem a BME-hez kapcsolódó kutatási eredményeket, érdekességeket és egyetemtörténeti mérföldköveket bemutatja. A Műegyetemi Látogatóközpont tervezett helye a BME Központi Épületének Aula mögötti, jelenlegi 3-4-5-ös terme.

  1. Mi a „Wow, BME!” felhívás célja?

A BME a 240. tanévnyitón, 2021. szeptember 3-án meghirdetett felhíváson keresztül az egyetem hallgatóitól – leendő építészektől vegyészekig, közgazdászoktól gépészekig – várja, hogy október 18-ig benyújtott pályázatukban megfogalmazzák azt a gondolatot, amely köré látogatóközpont szervezhető.

Wow, BME! hallgatói ötlepályázat részletes felhívása a 240. jubileumi tanév oldalán és a pályázat honlapján érhető el.

2. Kik indulhatnak a pályázaton?

A nyílt, titkos ötletpályázat a BME hallgatói indulhatnak (részletes pályázati feltételek a felhívásban), akik a megadott határidőig regisztrálnak a felhívásban megadott regisztrációs linken. A pályázaton minimum 3 fős csapatok vehetnek részt, felső korlát nincs. A pályázó csapatnak az Egyetem legalább 2 különböző karának hallgatóiból kell összeállnia. Egy szerző egy pályázatot adhat be.

3. Milyen határidőkre kell figyelni a pályázat tervezésekor?

A pályázati induláshoz az ingyenes regisztrációra (a kiírás kivételére) 2021. szeptember 3-tól 2021. október 15-ig van lehetőség. A pályaművek benyújtási határideje 2021. október 18-án 12 óra. A pályázat eredményét 2021. október 29-én hirdeti ki a bírálóbizottság. A részletes pályázati felhívás tartalmazza a két helyszínbejárás időpontját és a kérdések feltételének határidejét is.

Részlet a felhívás mellékletéből
  1. Mi a látogatóközpont célja?

A tervezett látogatóközpont egyszerre kiállítótér, találkozópont, a BME kiemelkedő alkotásainak és személyiségeinek a bemutatóhelye, ahol különböző korosztályok és közösségek tájékozódhatnak az egyetemről és ízelítőt kaphatnak a műegyetemi hangulatból, értékekből. Cél, hogy a létrejövő hely erősítse a Műegyetemhez tartozás élményét, legyen vonzó találkozási pont az Egyetem jelenlegi és leendő polgárai számára is. Szóljon pályaválasztás előtt álló középiskolásokhoz, a ma műegyetemistáihoz, a BME munkatársaihoz, az egyetemre érkező delegációkhoz, a Műegyetem öregdiákjaihoz, az egyetemre betévedő városlakókhoz, turistákhoz is.

  1. Mi a pályázók feladata?

A pályázó azt várja a bírálóbizottság, hogy jövőbe mutató kommunikációs és téralakítási vízióval fogalmazzák meg a BME vonzó, karakteres arculatát. Támaszkodjanak a Műegyetem épített és kulturális értékeire, a jövőre koncentrálva, kapcsolatot létesítve a múlt (analóg) és a jövő (digitális) fizikai és virtuális kommunikációs eszközeivel.

A pályázó hallgatói csapatok feladata javaslatot tenni a BME Látogatóközpont, gondolati tartalmára, kialakítására és az átfogó kapcsolataira, bemutatva a funkcionális tartalmát, az ehhez tartozó fizikai jelenlétet igénylő (pl. interaktív vagy valós méretű) objektumokat, akár működő gépeket vagy tudományos jelenségeket.

Szárnyalhat a fantázia és megmutathatók akár a Műgyetemhez köthető innovációk, találmányok, akár a jövőt formáló kutatások: pl. porlasztó, Rubik-kocka, Gömböc, MASAT-1, átlátszó teherhordó beton, AI, 5G, önvezető autók, építőipari digitalizáció, fintech. A Műegyetemhez köthető hírességek is (pl. Nobel-díjasok, olimpikonok, művészek) is helyet kaphatnak a kiállításon. A Műegyetem történetét, múltját, jelenét és jövőjét megmutató további látogatói lehetőségek is beépíthetők a tervekbe (akár Campus-séta – az épületek, terek és érdekességek – bemutatása, speciális, vezetett bejárások).

  1. Milyen helyszínben, terekben gondolkozzanak a csapatok a tervezés során?

A Látogatóközpont megvalósítására kijelölt hely, a BME K épület Aula mögötti termei (jelenleg 3, 4, 5-ös számú termek). A pályázatoknak elsősorban a kijelölt helyre kell vonatkoznia, de koncepcionális kérdésekben, átfogóan tartalmazhat, sőt ajánlott az Aula környékére illetve az egyetem, K épület más részeire is ötleteket, amennyiben összefügg a koncepcióval.

  1. Milyen szakmai támpontokat kapnak a csapatok?

A pályázati felhívás mellékletei között megtalálható a “K épület” történetének összefoglalója, valamint az érintett helyiségek műszaki állapotát ismertető melléklet, illetve a tervezési terület rajzai is. A mellékletekhez az előzetes regisztrációt követően férnek hozzá a csapatok.

  1. Feltétele a részvételnek a tervezői tudás?

A pályázati részvétel feltétele, hogy a pályázó csapatnak az Egyetem legalább 2 különböző karának hallgatóiból kell összeállnia. Bármely karokból összeállhatnak a csapat tagjai és nincs felső korlátja a csapat létszámának. A többféle szakterületről érkező csapatok (akár kommunikációs, üzleti, gépészeti vagy informatikai háttérrel felvértezve) jól ötvözhetik a szaktudást, ami az összetett kreatív kihívás megoldásához kell. A benyújtandó pályázat legfeljebb 4 db A/3 méretű lapból állhat, amelyen pályázók szabadon választott technikával mutatják be ötleteiket, terveiket. Nincs megkötés a beadásra kerülő rajzok típusára.

9. Kik döntenek a pályázatokról?

A pályázatokról az egyetemi vezetés tagjaiból, oktatókból, szakértőkből álló bírálóbizottság dönt, amelynek elnöke Vasáros Zsolt, építész, a BME ÉPK tanszékvezetője, társelnöke Czigány Tibor rektor és Kotán Attila kancellár (a tagok névsora a pályázati felhívás 1.12.1 pontjában olvasható). A pályaművek díjazására összesen bruttó 800.000.- Ft keret áll rendelkezésre, amelyet a díjazott pályamunkák szerzőinek ösztöndíjként fizet ki. A díjazás részletei a pályázati felhívás 1.14. pontjában olvashatók. A díjazott pályamunkákat a szerzők nevének feltüntetésével megjelennek a bme.hu oldalon.

10. Kihez fordulhatnak kérdésekkel az érdeklődők?

A tervpályázattal kapcsolatos kérdéseket 2021. szeptember 15. 23:59-ig írásban leadhatják a kommunikacio@epk.bme.hu email-címen WOW kérdés tárggyal. A határidőben leadott kérdéseket a Kiírók, ill. a nevükben eljáró Bírálóbizottság 2021. szeptember 17. 23:59-ig írásban megválaszolja a oldalon.

További részletek és információk a wow.epk.bme.hu, valamint a bme.hu/bme240 oldalon megjelent pályázati felhívásban olvashatók.

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar8 minutes ago
🏆Hauszmann-díj 2022 nyertesek 🏆

Idén tizenkilencedik alkalommal került sor a Hauszmann-díj átadására. A díjat először 2003-ban adták át. A díjalapítás egyrészt tisztelet Hauszmann példaértékű professzori működése előtt, másrészt a legnagyobb múltú hazai építésziskola végzős kiválóságainak elismerésére szolgál, valamint hivatásuk kibontakozásának segítésére. A díj mára az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé vált a fiatal építészek körében.

👏 Gratulálunk a nyertes pályázóknak! 👏

1. kép Bíró Árpád - Menedékház Hargitafürdőn
2. kép Gyetvai Zsuzsanna - Autizmus és Tér
3. kép Rátgéber László - A Palkonyai Pincesor Revitalizációja
4. kép Rudolf Blanka Ivett - Kapocs-alternatív közösségi lakhatás diákoknak
5. kép Szolga Kata - Szalon és bazár épülete, Keszthely
6. kép Regős Krisztina - "Térkitöltő mintázatok geometriai modelljei" szakdolgozat (Kiválósági Diploma Hauszmann-díj)
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar1 hour ago
Elismerésben részesültek a Közép.BME munkatársai az Év háza 2022 építészeti pályázaton!

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíját Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád kapta A15 villájukért.

Terrán Támogatói Különdíjat nyert Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs, a gödi nyaralóépület bővítéséért (Családi ház, Göd).

Gratulálunk! 👏
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.