Szerkesztési útmutató

Tudnivalók a kari honlapra feltölthető hírek, események szerkesztéséről (Aktuális menüpont)

Szerkesztési tudnivalók a tartalmak (hírek, események, közlemények…) feltöltéséről a kari honlapra

 

Szerkesztési felület

 1. A tartalomszerkesztést az xsandbox.epitesz.bme.hu honlapon kell készíteni. Az itt szerkesztett anyag a Véglegesítés pontban leírtak elvégzése után a www.epitesz.bme.hu honlapon jelenik meg.

Cím

 1. A hír címe mindig legyen egyedi, ne a szövegtörzsből/hirdetményből “kiollózott” szövegrészlet!
 2. A cikk címe maximum két sorban szerepeljen, legyen lényegre törő.

Összefoglaló

 1. A hír összefoglalójának lényegretörőnek kell lennie, legfőbb célja, hogy tartalmazza a hír legfontosabb mondanivalóit, különös tekintettel a dátumokat, helyszíneket stb. Az összefoglaló semmiképpen se legyen terjengős, a részleteket a szövegtörzsben kell leírni. Grafikailag is egyensúlytalanságot okoz, ha az egyik összefoglaló túl hosszú a mellette lévő másikhoz képest.
 2. A hírről szóló összefoglaló tartalmát (szó szerint, vagy stilizáltan átszerkesztve, üj információkkal kiegészítve) be kell másolni a teljes hír szövegtörzsébe is. (Később, ha a Google-lel keresnek az oldalra, akkor már az összefoglaló nem olvasható, mert az a címlapon jelenik csak meg.)
 3. A rövid összefoglaló egy-két mondatos szövegét a teljes cikkben is ismételjük meg, ezzel lehet kezdeni a teljes cikket. Különben az összefoglaló nem lesz látható azok számára, akik a teljes cikk linkjét kapják meg, vagy később, amikor a kezdőoldalról lekerül a cikk.

Szövegtörzs

 1. A dátumoknál célszerű kiírni a hónapok teljes nevét, illetve az adott dátumra eső nap nevét is.
 2. A dátumban szereplő pontok után szóközt kell tenni pl.: 2014. március 15. szombat, K275; akkor is, ha valahol kivételesen rövidített dátumot írunk: 2015. 03. 15.
 3. Ha egy szövegben link is van, akkor lehetőleg ne egy egész mondatot, vagy több szót jelöljünk hivatkozásként, hanem csak a legfontosabb egy-két szót.
 4. Pont, vessző után és a zárójelek külsején mindig legyen egy szóköz.
 5. Ha átvesszük valahonnan a hírt, vagy szöveget, jelöljük a cikk alján az alábbiak szerint: “Forrás: XY sajtóközlemény” Ha a forrás az inteneten is elérhető, linkeljük is a Page Rank miatt.
 6. A meghívókban szereplő T/1 alakot cseréljük le T/3-ra, pl.: minden érdeklődőt szeretettel várunk helyett szeretettel várnak.

Stílus

 1. A hírek, közlemények nyelvani formája egységesen magázó, illetve semleges legyen. Pl. az “Itt jelentkezhetsz...” helyett írjuk azt: “Itt jelentkezhet”, vagy semleges formában: “Jelentkezni itt lehet.”
 2. Kerüljük az öncélúan figyelemfelhívó, bulváros címeket. Pl. rossz cím: “Kis ötlet, nagy pénz!”

Hírcsoportok sajátosságai

 1. Az olyan eseményeknél, amelynél a hírben szereplő személy valamelyik tanszékhez is kapcsolódik, célszerű a Szervezeti_egység_epk listából a tanszéket kiválasztani.
 2. Az Állások és ösztöndíjak hírcsoport nem jelenik meg a címlapon, csak a lenti, footer-menüből érhető el közvetlenül.

Bélyegkép

 1. A bélyegképek magassága legalább 50,  legfeljebb 100 képpont legyen és szélessége ne haladja meg a magasság 3.6-szorosát! (50 képpont magassághoz max. 180 képpont legyen a szélesség, 100 képpont magassághoz max. 360 képpont.)
 2. A bélyegképe(ke)t az epk_Articles_image mappába töltsük fel, a feltöltendő kép neve az alábbi formátumú szerint legyen: “név_dátum” pl. ikea_kiallitas_20140315.jpg  (Ha a bélyegképet a tartalomszerkesztéssel egyidőben tölti fel, akkor az automatikusan az epk_Articles_image mappába kerül.)
 3. A feltöltött bannerek, bélyegképek, dokumentumok fájlneve mindig egyedi legyen, a hozzá tartozó hírre utaljon! A fájlnevekben ékezetes betű, szóköz ne legyen! A fájlnévben a dátum hozzáírásával segíthetjük a fájl szerveren történő közvetlen elérhetőségét. Pl. hello_wood_palyazat_20140416.doc

Futókép a címlapon

 1. A bannerek címlapon megjelenő mérete 540×260 képpont. Ha nagyobb méretű képet töltünk fel, a program erre a méretre fogja lekicsinyíteni, megtartva az eredeti arányokat, fekete szélekkel kiegészítve, ha szükséges.
 2. A feltöltött bannerek, bélyegképek fájlneve mindig tartalmazzon valamit, ami a hozzá tartozó hírre utal!
 3. Ahhoz, hogy a bannerek (“Futókép a címlapon“) megjelenjenek a címlap slidehow-jában, a szerkesztésnél ki kell pipálni a “Futókép megjelenítése a címlapon” négyzetet.

Megjelenés

 1. Egy hír a címlapon és az Aktuális kategóriák menü alatti lapokon csak akkor jelenik meg, ha a “Megjelenés kezdete” beállításnál beírtuk a dátumot. Ha ugyanazon a napon két, vagy több hírt is felviszünk, akkor a Megjelenés kezdetéhez mindenképpen adjunk meg időt is, ne csak a napot. Így érhető el, hogy a hírek a honlap frissítése után is ugyanabban a sorrendben jelenjenek meg.
 2. Ha a hírek beküldőit e-mailben értesítjük arról, hogy a hír már felkerült a http://www.epitesz.bme.hu honlapra és a frissítés után hamarosan látható az éles honlapon is, akkor egy mondatban írjuk meg nekik azt is, hogy egyetemen kívüli számítógépről a karihonlap azonosítóval és karihonlap jelszóval tudják az oldalt megnézni.

Fordítás

 1. Ha angol nyelvű cikkre is szükség van, a Fordítás fülön keresztül juthatunk el az angol nyelvű oldalra, itt a teljes hírt le kell fordítani. Ha a fordítás még nem végleges (átnézendő, javítandó), akkor a “Közzétételi beállítások” menüben ki kell kapcsolni a Közzétéve és Címlapra helyezve opciókat.

Linkek, hivatkozások

 1. Ha egy dokumentumban különböző hivatkozásokat, linkeket szeretnénk megadni, akkor a hivatkozást, linket a hivatkozott oldal címéhez kössük és ne a mondatbeli szóhoz. Pl. ha a www.mek.hu címről szeretnénk egy hivatkozást beszúrni a szövegbe, akkor helyesen így adjuk ezt meg:
  A dokumentum letölthető az alábbi címről: www.mek.hu
  Ha az URL nem túl hosszú és összetett, akkor a hivatkozott oldal teljes elérési útvonalát is hozzátehetjük. Pl: www.mek.hu/index.php?menu=MEK_hirei
  Helytelen (kerülendő) az alábbi megadás:
  A dokumentum innen tölthető le.

Véglegesítés

 1. A megszerkesztett anyagot figyelmesen át kell olvasni, elírások, betű-, vagy szóhibák ne maradjanak benne.
 2. A véglegesítést (a publikus, www.epitesz.bme.hu honlapon való megjelenést) a bal oldali Frissítés kérése című menüvel kell kérni.

Aktuális

🍃BIM/Zöld trendek🍃- Szakmai Nap📍📆 2023. október 4. ⏰11:30 – 17:30 🏛️Helyszín: BME K épület, K210 ‼️Regisztrációs link: bit.ly/46jTCt4 ‼️ Gyertek el! Hallgassátok meg! Fogjátok meg! Próbáljátok ki!Környezettudatosság, BIM alapú tervezés és fenntarthatóság a szárazépítészetben, elszabadult energiaárak, alacsony üzemeltetési költségek… A „zöld építés” egyre növekvő jelentőségének jegyében, a rendezvényen résztvevő hallgatóink e gyártócégek előadó szakembereivel ismerkedhetnek meg.A kiállítási standokon az Építész-informatika (2. év) és Építész-informatika-3 (3. év), az Épületenergetika tantárgyak teljesítéséhez szükséges pluszpontokhoz a részvételt igazoló pecsétek várják a résztvevőket izgalmas bemutatók, feladatok, a termékek kipróbálási lehetősége, alkalmazástechnikai segédletek és egyéb ajándékok mellett.Részletes programtervet a kari honlap hírei között találtok!👇epitesz.bme.hu/portfolio/bim-zold-trendek-szakmai-nap-2/Mindenkit várunk sok szeretettel! 🤗📸 KépKocka - Építész Média KörBME ÉMK Hallgatói KépviseletRendezvény CsoportÉpítészmérnöki Kar Hallgatói KépviseletBuild-Communication Kft. ... See MoreSee Less
View on Facebook
‼️ Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület – Hallgatói pályázat ‼️Ebben az évben ismét izgalmas területeket választottak az ötletpályázat alapjául, a 2023. évi pályázat címe: „Revitalizáció, értékteremtés” – Ingatlanfejlesztési tanulmány készítése a kiíró által megajánlott témakörökből, pályázat szakmai mentorokkal.Az idei évben a díjak összegét megemelték:1. díj: 1.000.000 Ft és utazás az Expo Real-ra,2. díj: 750.000 Ft,3. díj: 500.000 FtPályázási regisztrációs határidő: 2023.09.30. 12.00 óraPályaművek leadásának határideje: 2023.11.06. 23.59 óraPályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2023.11.20.Bővebb információ és a teljes pályázati kiírás elérhető a honlapunkon 👇epitesz.bme.hu/portfolio/ingatlanfejlesztoi-kerekasztal-egyesulet-x-hallgatoi-palyazat/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.