Szerkesztési útmutató

Tudnivalók a kari honlapra feltölthető hírek, események szerkesztéséről (Aktuális menüpont)

Szerkesztési tudnivalók a tartalmak (hírek, események, közlemények…) feltöltéséről a kari honlapra

 

Szerkesztési felület

 1. A tartalomszerkesztést az xsandbox.epitesz.bme.hu honlapon kell készíteni. Az itt szerkesztett anyag a Véglegesítés pontban leírtak elvégzése után a www.epitesz.bme.hu honlapon jelenik meg.

Cím

 1. A hír címe mindig legyen egyedi, ne a szövegtörzsből/hirdetményből “kiollózott” szövegrészlet!
 2. A cikk címe maximum két sorban szerepeljen, legyen lényegre törő.

Összefoglaló

 1. A hír összefoglalójának lényegretörőnek kell lennie, legfőbb célja, hogy tartalmazza a hír legfontosabb mondanivalóit, különös tekintettel a dátumokat, helyszíneket stb. Az összefoglaló semmiképpen se legyen terjengős, a részleteket a szövegtörzsben kell leírni. Grafikailag is egyensúlytalanságot okoz, ha az egyik összefoglaló túl hosszú a mellette lévő másikhoz képest.
 2. A hírről szóló összefoglaló tartalmát (szó szerint, vagy stilizáltan átszerkesztve, üj információkkal kiegészítve) be kell másolni a teljes hír szövegtörzsébe is. (Később, ha a Google-lel keresnek az oldalra, akkor már az összefoglaló nem olvasható, mert az a címlapon jelenik csak meg.)
 3. A rövid összefoglaló egy-két mondatos szövegét a teljes cikkben is ismételjük meg, ezzel lehet kezdeni a teljes cikket. Különben az összefoglaló nem lesz látható azok számára, akik a teljes cikk linkjét kapják meg, vagy később, amikor a kezdőoldalról lekerül a cikk.

Szövegtörzs

 1. A dátumoknál célszerű kiírni a hónapok teljes nevét, illetve az adott dátumra eső nap nevét is.
 2. A dátumban szereplő pontok után szóközt kell tenni pl.: 2014. március 15. szombat, K275; akkor is, ha valahol kivételesen rövidített dátumot írunk: 2015. 03. 15.
 3. Ha egy szövegben link is van, akkor lehetőleg ne egy egész mondatot, vagy több szót jelöljünk hivatkozásként, hanem csak a legfontosabb egy-két szót.
 4. Pont, vessző után és a zárójelek külsején mindig legyen egy szóköz.
 5. Ha átvesszük valahonnan a hírt, vagy szöveget, jelöljük a cikk alján az alábbiak szerint: “Forrás: XY sajtóközlemény” Ha a forrás az inteneten is elérhető, linkeljük is a Page Rank miatt.
 6. A meghívókban szereplő T/1 alakot cseréljük le T/3-ra, pl.: minden érdeklődőt szeretettel várunk helyett szeretettel várnak.

Stílus

 1. A hírek, közlemények nyelvani formája egységesen magázó, illetve semleges legyen. Pl. az “Itt jelentkezhetsz...” helyett írjuk azt: “Itt jelentkezhet”, vagy semleges formában: “Jelentkezni itt lehet.”
 2. Kerüljük az öncélúan figyelemfelhívó, bulváros címeket. Pl. rossz cím: “Kis ötlet, nagy pénz!”

Hírcsoportok sajátosságai

 1. Az olyan eseményeknél, amelynél a hírben szereplő személy valamelyik tanszékhez is kapcsolódik, célszerű a Szervezeti_egység_epk listából a tanszéket kiválasztani.
 2. Az Állások és ösztöndíjak hírcsoport nem jelenik meg a címlapon, csak a lenti, footer-menüből érhető el közvetlenül.

Bélyegkép

 1. A bélyegképek magassága legalább 50,  legfeljebb 100 képpont legyen és szélessége ne haladja meg a magasság 3.6-szorosát! (50 képpont magassághoz max. 180 képpont legyen a szélesség, 100 képpont magassághoz max. 360 képpont.)
 2. A bélyegképe(ke)t az epk_Articles_image mappába töltsük fel, a feltöltendő kép neve az alábbi formátumú szerint legyen: “név_dátum” pl. ikea_kiallitas_20140315.jpg  (Ha a bélyegképet a tartalomszerkesztéssel egyidőben tölti fel, akkor az automatikusan az epk_Articles_image mappába kerül.)
 3. A feltöltött bannerek, bélyegképek, dokumentumok fájlneve mindig egyedi legyen, a hozzá tartozó hírre utaljon! A fájlnevekben ékezetes betű, szóköz ne legyen! A fájlnévben a dátum hozzáírásával segíthetjük a fájl szerveren történő közvetlen elérhetőségét. Pl. hello_wood_palyazat_20140416.doc

Futókép a címlapon

 1. A bannerek címlapon megjelenő mérete 540×260 képpont. Ha nagyobb méretű képet töltünk fel, a program erre a méretre fogja lekicsinyíteni, megtartva az eredeti arányokat, fekete szélekkel kiegészítve, ha szükséges.
 2. A feltöltött bannerek, bélyegképek fájlneve mindig tartalmazzon valamit, ami a hozzá tartozó hírre utal!
 3. Ahhoz, hogy a bannerek (“Futókép a címlapon“) megjelenjenek a címlap slidehow-jában, a szerkesztésnél ki kell pipálni a “Futókép megjelenítése a címlapon” négyzetet.

Megjelenés

 1. Egy hír a címlapon és az Aktuális kategóriák menü alatti lapokon csak akkor jelenik meg, ha a “Megjelenés kezdete” beállításnál beírtuk a dátumot. Ha ugyanazon a napon két, vagy több hírt is felviszünk, akkor a Megjelenés kezdetéhez mindenképpen adjunk meg időt is, ne csak a napot. Így érhető el, hogy a hírek a honlap frissítése után is ugyanabban a sorrendben jelenjenek meg.
 2. Ha a hírek beküldőit e-mailben értesítjük arról, hogy a hír már felkerült a http://www.epitesz.bme.hu honlapra és a frissítés után hamarosan látható az éles honlapon is, akkor egy mondatban írjuk meg nekik azt is, hogy egyetemen kívüli számítógépről a karihonlap azonosítóval és karihonlap jelszóval tudják az oldalt megnézni.

Fordítás

 1. Ha angol nyelvű cikkre is szükség van, a Fordítás fülön keresztül juthatunk el az angol nyelvű oldalra, itt a teljes hírt le kell fordítani. Ha a fordítás még nem végleges (átnézendő, javítandó), akkor a “Közzétételi beállítások” menüben ki kell kapcsolni a Közzétéve és Címlapra helyezve opciókat.

Linkek, hivatkozások

 1. Ha egy dokumentumban különböző hivatkozásokat, linkeket szeretnénk megadni, akkor a hivatkozást, linket a hivatkozott oldal címéhez kössük és ne a mondatbeli szóhoz. Pl. ha a www.mek.hu címről szeretnénk egy hivatkozást beszúrni a szövegbe, akkor helyesen így adjuk ezt meg:
  A dokumentum letölthető az alábbi címről: www.mek.hu
  Ha az URL nem túl hosszú és összetett, akkor a hivatkozott oldal teljes elérési útvonalát is hozzátehetjük. Pl: www.mek.hu/index.php?menu=MEK_hirei
  Helytelen (kerülendő) az alábbi megadás:
  A dokumentum innen tölthető le.

Véglegesítés

 1. A megszerkesztett anyagot figyelmesen át kell olvasni, elírások, betű-, vagy szóhibák ne maradjanak benne.
 2. A véglegesítést (a publikus, www.epitesz.bme.hu honlapon való megjelenést) a bal oldali Frissítés kérése című menüvel kell kérni.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 days ago
📍Duna Ifjúsági Tanács pályázat📍

A Duna Régió Stratégia (DRS) pályázatot hirdet a Dunai Ifjúsági Tanács (Danube Youth Council – DYC) egy éves tagságára. A pályázat résztvevői a Duna régió 14 országának 18 és 28 év közötti lakosai lehetnek, akikből tagállamonként összesen 2 fő kerül majd kiválasztásra.

Jelentkezési határidő: 2022. május 9. – 2022. augusztus 15.

Bővebb info 👉 https://epitesz.bme.hu/portfolio/duna-ifjusagi-tanacs-palyazat/
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 days ago
Laterex Junior Mérnök Program!

Szeretnéd megtalálni a helyed a mérnökök világában, de még nem tudod pontosan mi lenne a testhezálló feladat? Teljes állású munkakörre még nem adnád a fejed az egyetem mellett?

Akkor a Laterex Junior Mérnök Programja ideális a számodra!
A program keretében ugyanis már heti 20 órával is megalapozhatod a mérnöki pályafutásod miközben gyakorlati szempontból sajátíthatod el egy projekt életútját egészen a megpályázástól az átadásig.

Jelentkezési határidő: 2022.05.25.

Bővebb információ és jelentkezés a honlapon👇
https://www.laterex.hu/karrier/23-junior-mernok-program
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.