Szerkesztési útmutató

Tudnivalók a kari honlapra feltölthető hírek, események szerkesztéséről (Aktuális menüpont)

Szerkesztési tudnivalók a tartalmak (hírek, események, közlemények…) feltöltéséről a kari honlapra

 

Szerkesztési felület

 1. A tartalomszerkesztést az xsandbox.epitesz.bme.hu honlapon kell készíteni. Az itt szerkesztett anyag a Véglegesítés pontban leírtak elvégzése után a www.epitesz.bme.hu honlapon jelenik meg.

Cím

 1. A hír címe mindig legyen egyedi, ne a szövegtörzsből/hirdetményből “kiollózott” szövegrészlet!
 2. A cikk címe maximum két sorban szerepeljen, legyen lényegre törő.

Összefoglaló

 1. A hír összefoglalójának lényegretörőnek kell lennie, legfőbb célja, hogy tartalmazza a hír legfontosabb mondanivalóit, különös tekintettel a dátumokat, helyszíneket stb. Az összefoglaló semmiképpen se legyen terjengős, a részleteket a szövegtörzsben kell leírni. Grafikailag is egyensúlytalanságot okoz, ha az egyik összefoglaló túl hosszú a mellette lévő másikhoz képest.
 2. A hírről szóló összefoglaló tartalmát (szó szerint, vagy stilizáltan átszerkesztve, üj információkkal kiegészítve) be kell másolni a teljes hír szövegtörzsébe is. (Később, ha a Google-lel keresnek az oldalra, akkor már az összefoglaló nem olvasható, mert az a címlapon jelenik csak meg.)
 3. A rövid összefoglaló egy-két mondatos szövegét a teljes cikkben is ismételjük meg, ezzel lehet kezdeni a teljes cikket. Különben az összefoglaló nem lesz látható azok számára, akik a teljes cikk linkjét kapják meg, vagy később, amikor a kezdőoldalról lekerül a cikk.

Szövegtörzs

 1. A dátumoknál célszerű kiírni a hónapok teljes nevét, illetve az adott dátumra eső nap nevét is.
 2. A dátumban szereplő pontok után szóközt kell tenni pl.: 2014. március 15. szombat, K275; akkor is, ha valahol kivételesen rövidített dátumot írunk: 2015. 03. 15.
 3. Ha egy szövegben link is van, akkor lehetőleg ne egy egész mondatot, vagy több szót jelöljünk hivatkozásként, hanem csak a legfontosabb egy-két szót.
 4. Pont, vessző után és a zárójelek külsején mindig legyen egy szóköz.
 5. Ha átvesszük valahonnan a hírt, vagy szöveget, jelöljük a cikk alján az alábbiak szerint: “Forrás: XY sajtóközlemény” Ha a forrás az inteneten is elérhető, linkeljük is a Page Rank miatt.
 6. A meghívókban szereplő T/1 alakot cseréljük le T/3-ra, pl.: minden érdeklődőt szeretettel várunk helyett szeretettel várnak.

Stílus

 1. A hírek, közlemények nyelvani formája egységesen magázó, illetve semleges legyen. Pl. az “Itt jelentkezhetsz...” helyett írjuk azt: “Itt jelentkezhet”, vagy semleges formában: “Jelentkezni itt lehet.”
 2. Kerüljük az öncélúan figyelemfelhívó, bulváros címeket. Pl. rossz cím: “Kis ötlet, nagy pénz!”

Hírcsoportok sajátosságai

 1. Az olyan eseményeknél, amelynél a hírben szereplő személy valamelyik tanszékhez is kapcsolódik, célszerű a Szervezeti_egység_epk listából a tanszéket kiválasztani.
 2. Az Állások és ösztöndíjak hírcsoport nem jelenik meg a címlapon, csak a lenti, footer-menüből érhető el közvetlenül.

Bélyegkép

 1. A bélyegképek magassága legalább 50,  legfeljebb 100 képpont legyen és szélessége ne haladja meg a magasság 3.6-szorosát! (50 képpont magassághoz max. 180 képpont legyen a szélesség, 100 képpont magassághoz max. 360 képpont.)
 2. A bélyegképe(ke)t az epk_Articles_image mappába töltsük fel, a feltöltendő kép neve az alábbi formátumú szerint legyen: “név_dátum” pl. ikea_kiallitas_20140315.jpg  (Ha a bélyegképet a tartalomszerkesztéssel egyidőben tölti fel, akkor az automatikusan az epk_Articles_image mappába kerül.)
 3. A feltöltött bannerek, bélyegképek, dokumentumok fájlneve mindig egyedi legyen, a hozzá tartozó hírre utaljon! A fájlnevekben ékezetes betű, szóköz ne legyen! A fájlnévben a dátum hozzáírásával segíthetjük a fájl szerveren történő közvetlen elérhetőségét. Pl. hello_wood_palyazat_20140416.doc

Futókép a címlapon

 1. A bannerek címlapon megjelenő mérete 540×260 képpont. Ha nagyobb méretű képet töltünk fel, a program erre a méretre fogja lekicsinyíteni, megtartva az eredeti arányokat, fekete szélekkel kiegészítve, ha szükséges.
 2. A feltöltött bannerek, bélyegképek fájlneve mindig tartalmazzon valamit, ami a hozzá tartozó hírre utal!
 3. Ahhoz, hogy a bannerek (“Futókép a címlapon“) megjelenjenek a címlap slidehow-jában, a szerkesztésnél ki kell pipálni a “Futókép megjelenítése a címlapon” négyzetet.

Megjelenés

 1. Egy hír a címlapon és az Aktuális kategóriák menü alatti lapokon csak akkor jelenik meg, ha a “Megjelenés kezdete” beállításnál beírtuk a dátumot. Ha ugyanazon a napon két, vagy több hírt is felviszünk, akkor a Megjelenés kezdetéhez mindenképpen adjunk meg időt is, ne csak a napot. Így érhető el, hogy a hírek a honlap frissítése után is ugyanabban a sorrendben jelenjenek meg.
 2. Ha a hírek beküldőit e-mailben értesítjük arról, hogy a hír már felkerült a http://www.epitesz.bme.hu honlapra és a frissítés után hamarosan látható az éles honlapon is, akkor egy mondatban írjuk meg nekik azt is, hogy egyetemen kívüli számítógépről a karihonlap azonosítóval és karihonlap jelszóval tudják az oldalt megnézni.

Fordítás

 1. Ha angol nyelvű cikkre is szükség van, a Fordítás fülön keresztül juthatunk el az angol nyelvű oldalra, itt a teljes hírt le kell fordítani. Ha a fordítás még nem végleges (átnézendő, javítandó), akkor a “Közzétételi beállítások” menüben ki kell kapcsolni a Közzétéve és Címlapra helyezve opciókat.

Linkek, hivatkozások

 1. Ha egy dokumentumban különböző hivatkozásokat, linkeket szeretnénk megadni, akkor a hivatkozást, linket a hivatkozott oldal címéhez kössük és ne a mondatbeli szóhoz. Pl. ha a www.mek.hu címről szeretnénk egy hivatkozást beszúrni a szövegbe, akkor helyesen így adjuk ezt meg:
  A dokumentum letölthető az alábbi címről: www.mek.hu
  Ha az URL nem túl hosszú és összetett, akkor a hivatkozott oldal teljes elérési útvonalát is hozzátehetjük. Pl: www.mek.hu/index.php?menu=MEK_hirei
  Helytelen (kerülendő) az alábbi megadás:
  A dokumentum innen tölthető le.

Véglegesítés

 1. A megszerkesztett anyagot figyelmesen át kell olvasni, elírások, betű-, vagy szóhibák ne maradjanak benne.
 2. A véglegesítést (a publikus, www.epitesz.bme.hu honlapon való megjelenést) a bal oldali Frissítés kérése című menüvel kell kérni.

Aktuális

Köszönjük a KépKocka - Építész Média Kör-nek a képeket a BIM/Zöld trendek szakmai napról! És köszönjük, hogy ennyien eltjöttetek! Build-Communication Kft. ... See MoreSee Less
View on Facebook
„Nők a tudományban” konferencia!A budapesti Francia Intézet és a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) egy egésznapos konferenciát tart március 27-én, amelynek témája a nők helye a különböző tudományágakban. A konferencia alkalmával a vendégek között szerepel Bérengère DUBRULLE asszony, az "Év Tudósnője" - a Tudományos Akadémia 2022. évi Irène Joliot-Curie-díj jelöltje. A nyolc vendég a nők kutatásban és a tudományos ismeretek fejlődésében játszott szerepéről számol majd be, és mindannyiunkat arra ösztönöznek, hogy megtörjük a nemi sztereotípiákat a tudományterületeken belül.📅 Dátum : 2023 március 27. hétfő⏱ Időpont : 9:00 – 15:30🏦 Helyszín : A budapesti Francia Intézet Auditorumában (1011 Budapest, Fő u. 17)Ingyenes – Az esemény francia és magyar nyelven kerül megrendezésre, szinkrontolmácsolással. Regisztráció 👇https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctXuuckg72q33pGlbrmo6u_O6Mg6mY-qsbY3wvnyLs7Dp2ag/viewformProgram: www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/egyetem-es-kutatas/programok/konferencia-nok-a-tudomanyban.html ... See MoreSee Less
View on Facebook

We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://drive.google.com/file/d/15moFpuBBjnSHZ7RY4Unrm1wWmYC9EnLj/view
Find us here: https://www.facebook.com/archisc.int/

We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations!

Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct.

több tweet...

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.