Professzori székfoglaló

Egyetemi tanári címet kapott a BME Építészmérnöki Kar két oktatója, Szabó Levente DLA és Vasáros Zsolt DLA.
A BME Professzori székfoglaló időpontja: 2019. szeptember 23. 14:30 – 17:30
Helyszín: BME Díszterem

Az eseményre 2019. szeptember 19-ig lehet regisztrálni az alábbi linken:
https://regisztracio.bme.hu/bme-professzori-szekfoglalo-20190923

SZABÓ LEVENTE DLA

1999-ben diplomázott az Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékén, ahol 2001 óta meghívott, 2007 óta főállású oktató. 2008-ban szerzett DLA fokozatot, 2017-ben habilitált, 2018-tól tanszékvezető-helyettes. A graduális képzésben való részvétele mellett az Építőművészeti Doktori Iskola oktatója, 4 fokozatot szerzett doktorandusz témavezetője. Építészeti szakcikkek, tanulmányok, 4 könyvfejezet és egy könyv szerzője. 2012-2015 között az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíjasa. Országos tervpályázatok többszörös díjazottja. Középületek és műemléki rekonstrukciók mellett (Népliget Center, Móricz Zsigmond körtéri Gomba, BME Sportközpont, régi budai Városháza) köztérmegújításokon és köztéri emlékműveken (a soproni Várkerület, az ELTE Trefort-kerti emlékműve, a Reformáció 500. évfordulójának köztéri installációja a Kálvin téren) dolgozott kollégáival. Ybl Miklós-díjban, Molnár Péter Emlékdíjban, ICOMOS Díjban, Magyar Formatervezési Díjban, Pro Architectura Díjban, Piranesi Award Honorable Mention elismerésben és Budapesti Építészeti Nívódíjban részesült. Munkáit számos hazai és nemzetközi kiállítás mutatta be.

VASÁROS ZSOLT DLA

Vasáros Zsolt 1973-ban született. 1997-ben szerzett diplomát a BME Építészmérnöki Karán. További tanulmányokat az ELTE-n, Bécsben és Kölnben folytatott. DLA fokozatát 2005-ben szerezte a BME Építészmérnöki Karának Építőművészeti Doktori Iskolájában, ugyanitt habilitált 2017-ben, 2018-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki. 2003-óta főállású oktató a BME-n, 2017 júliusától az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék vezetője. Eddig 10 doktorandusszal foglalkozott, közülük ketten fokozatot szereztek.
Vasáros Zsolt szakmai életében az oktatás, a kutatás és a tervezői praxis együtt van jelen, habilitációs tézisei is e hármasságra épültek. A graduális oktatáson túlmutató terepmunkát, kutatást is szervez és irányít Magyarországon, Erdélyben és a Közel-Keleten, ahol a konfliktuszónák világa és az építészetileg sűrűn rétegzett területek után vonzódik. Több tucatszor járt és dolgozott hallgatóival együtt Egyiptomban, az utóbbi időben Észak-Irakban, Szíriában és Mexikóban.

A BME Építészmérnöki Kar gratulál a kinevezésekhez!

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 days ago
Ma kaptuk a hírt, hogy súlyos betegségben elhunyt dr. Molnár Antal (1931-2020) építész, aki 1953-tól évtizedeken át az Ipartanszék - BME meghatározó oktatója volt. Nyugodjék békében.
https://epitesz.bme.hu/portfolio/elhunyt-molnar-antal/
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar3 weeks ago
„KÜLÖNLEGES TARTÓSZERKEZETEK” című könyv ILLUSZTRÁTORT KERES

Készülő „Különleges tartószerkezetek” című tankönyvhöz keresünk illusztrátorokat.

A feladat: vonalas rajzok, kézi ábrák digitalizálása Archicadben, előre megadott instrukciók alapján.
A készülő könyv egy korábbi verziója itt található: http://tudastar.epitesz.bme.hu/portfolio/kulonleges-tartoszerkezetek/

A résztvevő hallgatók munkáját demonstrátori munkaként számoljuk el az őszi félévben, de az ábrák készítését lehetőség szerint már nyáron elkezdjük. A jelentkezőket egy próba feladat elkészítésére kérjük:
Archicad 23-ban (oktatási verzió) digitalizálja az alábbi rajzot:

http://szt.bme.hu/phocadownload/Letoltesek/mintarajz/mintarajz_sls_jegyzet.jpg

Exportálja az ábrát pdf formátumban, A4-es lapra szerkesztve. Vegye figyelembe, hogy a rajz végső „tükör” mérete 15*8 cm lesz.
Az értékelés szempontjai:
Az elsődleges szempont, hogy a kész rajz jól olvasható legyen – a bemutatni kívánt jelenség egyértelműen és világosan „ugorjon ki” az ábrából (a mintarajz esetében a feliratok segítenek a jelenség értelmezésében). A rajz láthatósága természetesen legyen megfelelő: ellenőrizze a vonalvastagságok, színek és a betűméretek láthatóságát (valós, nyomtatási méretben).
A próba feladatot pdf és pln formátumban küldje el 2020. augusztus 3-ig a gaspar@szt.bme.hu címre az alábbi adatokkal: név, neptun kód, évfolyam.
Az email tárgya: Kultarto_jegyzet_rajzpalyazat legyen.
9 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
10 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
10 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.