Nyitott fórum – Aquincum

A szervezők szeretettel várják a lakosságot, a fővárost, a kerület és az itt működő intézmények vezetőit, a tervek készítőit a címben szereplő kiállításhoz kapcsolódó kötetlen beszélgetésre, szakmai és lakossági fórumra.

A szervezők szeretettel várják a lakosságot, a fővárost, a kerület és az itt működő intézmények vezetőit, a tervek készítőit a címben szereplő kiállításhoz kapcsolódó kötetlen beszélgetésre, szakmai és lakossági fórumra.

Időpont: 2015. január 26. hétfő, 17:00
Helyszín: Aquincumi Múzeum főépülete
A kiállítás látható: 2015. január 13. – 2015. január 31.
 

Európában Rómán kívül Aquincum területén található a legnagyobb összefüggő római kori rommező. Ez a páratlanul értékes és érdekes terület 4 részre van vágva: É-D-i irányban a Szentendrei főforgalmi út és a HÉV vasútvonala, K-Ny-i irányban az esztergomi vasútvonal vágja át. Ezeken a közlekedési vonalakon szinte semmilyen átjárás nincs. A Duna partja elzárt terület, akárcsak a volt gázgyár területének jelentős része. Múzeum és  rommező, Auchan áruház és parkolója, Graphisoft Irodapark, Gázgyári Lakónegyed, Pók utcai lakótelep, amfiteátrum és feltáratlan romterületek; a felsorolt térségek és beépítések mindegyike önmagában kompakt és zárt, a saját törvényszerűségei szerint viselkedik, nincsenek egymásra hatással és nem is keverednek.

Ugyanakkor óriási fejlesztési potenciál van a volt gázgyári területekben, de nincsenek rá fejlesztési elképzelések. Létesíthető-e építészeti kapcsolat az önmagukban külön életet élő zárt egységek, enklávék  között? Várossá, egymással kommunikáló egységek működő rendszerévé válhat-e ez a terület?

A BME Középülettervezési Tanszékének negyedéves építész hallgatói építész tanáraik vezetésével egy fél éven keresztül vizsgálták ezeket a kérdéseket és olyan városfejlesztési és építészeti javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek érdekesek lehetnek mind az itt élők, itt dolgozók, mind az egész kerület és a főváros szempontjából is.

Hogyan képzelik el Óbuda-Aquincum jövőjét a ma fiatal építészei? – erről ad számot ez a kiállítás.

 

Tanszékvezető: Balázs Mihály DLA

Oktatók: Karácsony Tamás DLA, Kemes Balázs, Borsos Melinda, Ilyés Zsuzsa, Szabó Péter, Sugár Péter DLA tantárgyfelelős

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar3 days ago
💙 Megjelent a Periodica Polytechnica Architecture, a BME Építészmérnök Kar évente két alkalommal megjelenő tudományos folyóiratának tavaszi száma, mely online, szabadon elérhető az alábbi linken:

https://pp.bme.hu/ar/issue/view/1093
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 weeks ago
❗️Inspireli Awards - nemzetközi hallgatói pályázat, ahol társelnökök vagyunk.❤️

EN
Fight for the third entry into the finals of the largest student competition in the world in the final selection of "Wild Cards" in the last preliminary round before the end of the competition. This time from the point of view of "project buildability". Upload your school project by the end of May.


Deadline: May 31, 2020!


The winners of this poll will advance to the finals and automatically reach at least 2nd place!

Sign up NOW: https://www.inspireli.com/en/awards/
BME Építészmérnöki Kar
7 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
7 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
8 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.