Nyári táborok, workshopok

Folyamatosan bővülő tartalom.

Urbanisztika Tanszék
SZOB DANUrB+ építőtábor 2021.07.02-10.

A táborban a tanszék TT1 tárgyához és DANUrB+ projekt céljaihoz kapcsolódó építmények kerülnek megépítésre. A BME Urbanisztika tanszék a Duna melletti területek turisztikai fejlesztését célul tűző programja keretében a vírusveszély végén, a turisztikai szezonnyitó lehetőségét ünneplő eseményt, hídépítést és pikniket kezdeményez. A különböző léptékű valós találkozásokat jelképező, fél napig használható túrakenukra épülő hajóhidat építünk/ szeretnénk építeni, a később felépülő közúti-, kerékpáros híd közelében. Ezzel együtt a folyó partján kisebb szabadtéri személyes találkozásokra, piknikre bátorítunk mindenkit. 

 – A helyi hagyományok figyelembevételével valamivel távolabbi példát is előképként választottunk.

Az újjáéledést és az országhatáron a kapcsolatteremtést  (Helemba és Ipolydamásd között) lehetővé tevő ponton híd építésével.

Ebben az esetben a velencei (pestis pandémiára emlékeztető) Il Redentore templom és a hozzá évente megvalósuló ideiglenes híd az előkép.

A híd építésével egy sikeres és emlékezetes kerékpáros-, vízisport és -turisztikai szezont is szeretnénk egyúttal széles összefogással itt az Ipoly partján jelképesen elindítani.

A program keretét a helyben élők és az ország egész területéről erre a feladatra jelentkező legalább 34 egyetemi hallgató közös építőtábora teremti meg. 

 Az építőtábor Szobon lesz július 2. és 10. között, melynek csak indító eseménye a híd építése, a tábor másik célja egy települési közterület-, környezet építése lesz.

epiteszforum.hu

Az építések tervezett programja:

– július 2. péntek érkezés Szobra és ott a szállások elfoglalása és talán a kenuk kipróbálása..,

– július 3. szombat délelőttől túrakenus katamarán építés és rövid úsztatása a folyón..legkésőbb szombat déltől a hajóhíd- és

– július 4. (vasárnap) délelőtt (esőnap július 5. hétfő) Helemba és Ipolydamásd közötti híd piknik,

– július 5. hétfőtől az elbontandó híd alkatrészeiből az építőtábor keretében Szob vízpartjaihoz kapcsolódó kisebb külső terek berendezését,  bútorainak építését végezzük, 

– július 10. (szombat) az építőtábor a hajóhíd fa elemeinek felhasználásával készülő új alkotásainak az átadása “családiasan szűk” program keretében.

Az előkép felidézésével pedig az idén 1600 éves Velence erős hagyományai, különösen Palladio által indított, pandémiára emlékeztető pontonhídépítő hagyománya előtt kívánunk tisztelegni. A vízállástól függően 35 túrakenura épülő fahíd építéséhez, az építőtáborhoz és a kapcsolódó piknik rendezvényeihez keressük a támogatókat.

Csatlakozásra már csak korlátozottan van lehetőség.
Bővebb info ezen a linken érhető el.

ULE (Utcából Lakásba Egyesület) és az URB tanszék közös építőtábora
Időpont: 2021. augusztus 9-14.

A tábort vezeti Perényi Flóra és Bence Bene. A projekt keretében kisebb épületeket építenek fel a hallgatók az ULE szociális céljait elősegítve.

Röviden az ULE-ról: “Az Utcáról Lakásba Egyesületnél abban hiszünk, hogy mindenkinek kell egy hely, amelyet otthonnak nevezhet. A biztonságos lakhatás alapvető feltétele a méltóságteljes életnek. Hiszünk benne, hogy az erőforrások igazságos elosztásával egy szolidáris társadalomban méltó lakhatást lehet biztosítani mindenki számára. Ennek érdekében modellprogramokat dolgozunk ki és működtetünk, amelyekben önálló lakhatást nyújtunk hajléktalan és rászoruló embereknek. Együttműködünk önkormányzatokkal és magánemberekkel, szociális bérlakás-hálózatot és lakásügynökséget működtetünk. Jelenleg 70 ember lakhatását biztosítjuk.”

Helyszín: Soroksár, Kelep utca
Várható önköltség: kb. 15 ezer forint
A szállást, ételt és az eszközöket, valamint a faanyagot a szervezők intézik.
Érdeklődés esetén: bene.bence@utcarollakasba.hu

Középülettervezési Tanszék
Építőtábor 2021 – Perbál

Alapadatok a táborról:
Perbál központjában található egy évek óta használaton kívül álló, fejújításra szoruló épület, amely a Tovább Élni Egyesület tulajdonában van. Az épület a Zsámbéki medencére jellemző kő alapozású, vályogtégla falazatú, hagyományos hosszúház, amely a tervezett átalakítást követően a Gyermekotthon hétköznapjait gazdagítjaná, közösségi műhelyként teret adna foglalkozásaikhoz. Az épület felújítása 2017-ben kezdődött, kisebb lépésekben, önkéntesen, építőtáborok formájában. Az idei évben folytatódik az elkezdett munka,  a tartófalak megerősítését és új belső válaszfalak építését tervezzük.

Helyszín: Perbál, Fő utca 1. Tovább Élni Egyesület 

Ideje: 2021. 07. 19 – 08. 01.

Jelentkezés:
Ha valaki még nagyon szeretne csatlakozni, akkor emailben jelentkezhet.
Kemes Balázs: kemes.balazs@epk.bme.hu

Munka, várható feladatok, program:
– belső válaszfalak építése, alapozása
– vályogfal építésében segédkezés
– Sárkollektíva workshop (szervezés alatt)
– hétvégén kirándulás Zsámbéki -medencében

Egyéb:
– oltási igazolvánnyal lehet részt venni a táborban
– alvás: saját, hozott hálózsákban (matracot az otthon biztosít)
– háromszori étkezést az otthon biztosít
– részvétel ingyenes

Képkocka – 2017 Építőtábor Perbál

Nyári egyetem az Őrségben / Őriszentpéter / 2021. 08. 26-30.

Milyen szerepet játszik a hely az építészetben?
Mit jelent a regionalista gondolkodás az építészetben?
Hogyan jelenhet meg egy különleges és erős karakterű régióban?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, ha részt vesztek az Őrségben tartandó beszélgetős, kirándulós, alkotós nyári egyetemen.
A programok között tematikus túrák, U. Nagy Gábor épületeinek felkeresése, workshopok, előadások, vitaestek. Vendégeink lesznek a táborban helyi építészek, mesterek. A Közép Tanszék oktatói, többek között Szabó Levente, Kronavetter Péter, Bartha András is ott lesznek, akikkel beszélgetünk, főzünk, közösen alkotunk majd.
Jelentkezni egy fotóval és pár mondatos szöveggel lehet, melyek a “tájak, vidékek” szópárral kapcsolatban készüljenek. Ezt Sámson Kingának küldve, samsonk@edu.bme.hu címre várjuk tőletek. A jelentkezésbe írjátok bele telefonszámotokat, az utolsó tervezési tárgyatok nevét, valamint a védettségi igazolvány meglétét (erre a szállásfoglalás miatt van szükség). Jelentkezésetekre 07. 16-ig visszajelzünk.

Jelentkezési határidő: 2021. 07. 09.

Az esemény az Magyar Művészeti Akadémia és a Közösségi Építészetért Alapítvány támogatásával valósul meg. Ezen felül minden résztvevőtől 8.000 Ft hozzájárulást kérünk. Így a szállás, az étkezés, valamint az alkotással kapcsolatos anyagok biztosítottak. Az oda- és a hazautazás önköltséges módon és saját szervezésben történik.
A kirándulással kapcsolatos kérdéseitekkel keressetek minket bizalommal!

A teljes kiírást és a plakátot itt találjátok.

Szeretettel várunk mindenkit!
Szervezők: Sámson Kinga, Fülöp Csenge, Major Zoltán, Ostoróczky Nóra, Dombrovszky Zsófia, Rab Sarolta

Nyári egyetem az Őrségben – Őriszentpéter

Lakóépülettervezési Tanszék
Vöröstó felmérőtábor
Időpont
: 2021. július 2-8.

Vöröstó különlegessége a stájer-sváb lakosság által létrehozott telekstruktúra, amely a mai napig megőrződött. Ennek a struktúrának egy fontos eleme a hosszú telkeket lezáró, védelmet biztosító pajtaépület. Ma a település elnéptelenedőben van és mezőgazdasági tevékenységet már csupán kevesen űznek, ezért a pajta elvesztette korábbi funkcióját.

A hosszútávú célunk, hogy új funkciót keressünk a pajtáknak, ehhez azonban először alaposabban meg kell ismernünk őket! A felmérőtábor keretében ezért felkészítünk titeket egy műemlék épület felmérési dokumentációjának elkészítésére. Emellett olyan előadásokat biztosítunk, amelyekkel bepillanthattok az épületek megőrzéséhez nélkülözhetetlen értékleltár, statikai, illetve faanyagvédelmi szakvélemények elkészítésébe.

Ipartanszék
Budapest Erőd

Két napos helyszínbejárás és workshop a “Budapest Erőd” TDK szekcióhoz kapcsolódóan.
Első nap: helyszínbejárás a budapesti és Budapest környéki, egykori II. világháborús erődrendszer kiemelt pontjain.
Második nap: a TDK kiírás alapján egy közös gondolkodás és workshop az előző nap látottakról és a lehetséges tervezési feladatokról, módszerekről.
Tervezett dátum: 2021. július 30-31. (péntek-szombat)
Jelentkezés és további infó: Sági Gergely tanszéki tdk titkár, a szekció felelőse. Email cím: gergely.sagi@gmail.com

Bunker
Budapest Erőd

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
Molnár76 - szakmai séta
🚶‍♀️Sétáljunk együtt Pasaréten!🚶‍♂️

Utazzunk vissza az időben a 30-as évekig, keressük fel együtt híres politikusok, művészek, írók, feltalálók otthonait, izgalmas történetek, anekdoták kíséretében!

A séta során megemlékezünk a tavaly 75 éve elhunyt kiváló modern építészünkről, Molnár Farkasról is, akinek három házát is felkeressük! A sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti.

Találkozóhely: Körszálló parkoló

⏳2021. október 16.⏳

⏳2021. november 6.⏳

Jegyek elérhetők itt 👉
https://tixa.hu/molnar76-1
https://tixa.hu/molnar76-2
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar6 days ago
📍Hallgatói Ötletbörze 2021 - Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 📍
Az IFK immár kilencedszer írja ki ötletpályázatát felsőoktatásban tanuló hallgatók számára.

A idei pályázat címe: Ingatlanfejlesztés megújult szemlélettel - ingatlanfejlesztési tanulmány készítése a kiíró által megajánlott témakörökből - pályázat szakmai mentorokkal.

⏳A pályázat benyújtásának határideje⏳: 2021. október 31.

Az 1. díj: 800.000 Ft valamint utazás a müncheni Expo Realra, az egyik legjelentősebb ingatlanszakmai kiállításra.

Bővebb információ és a teljes pályázati kiírás az alábbi linken érhető el: http://www.ifk-egyesulet.hu/otletborze/
6 months ago
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
11 months ago
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
12 months ago
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.