Nyári táborok, workshopok

2021 nyár

Urbanisztika Tanszék
SZOB DANUrB+ építőtábor 2021.07.02-10.

A táborban a tanszék TT1 tárgyához és DANUrB+ projekt céljaihoz kapcsolódó építmények kerülnek megépítésre. A BME Urbanisztika tanszék a Duna melletti területek turisztikai fejlesztését célul tűző programja keretében a vírusveszély végén, a turisztikai szezonnyitó lehetőségét ünneplő eseményt, hídépítést és pikniket kezdeményez. A különböző léptékű valós találkozásokat jelképező, fél napig használható túrakenukra épülő hajóhidat építünk/ szeretnénk építeni, a később felépülő közúti-, kerékpáros híd közelében. Ezzel együtt a folyó partján kisebb szabadtéri személyes találkozásokra, piknikre bátorítunk mindenkit. 

 – A helyi hagyományok figyelembevételével valamivel távolabbi példát is előképként választottunk.

Az újjáéledést és az országhatáron a kapcsolatteremtést  (Helemba és Ipolydamásd között) lehetővé tevő ponton híd építésével.

Ebben az esetben a velencei (pestis pandémiára emlékeztető) Il Redentore templom és a hozzá évente megvalósuló ideiglenes híd az előkép.

A híd építésével egy sikeres és emlékezetes kerékpáros-, vízisport és -turisztikai szezont is szeretnénk egyúttal széles összefogással itt az Ipoly partján jelképesen elindítani.

A program keretét a helyben élők és az ország egész területéről erre a feladatra jelentkező legalább 34 egyetemi hallgató közös építőtábora teremti meg. 

 Az építőtábor Szobon lesz július 2. és 10. között, melynek csak indító eseménye a híd építése, a tábor másik célja egy települési közterület-, környezet építése lesz.

epiteszforum.hu

Az építések tervezett programja:

– július 2. péntek érkezés Szobra és ott a szállások elfoglalása és talán a kenuk kipróbálása..,

– július 3. szombat délelőttől túrakenus katamarán építés és rövid úsztatása a folyón..legkésőbb szombat déltől a hajóhíd- és

– július 4. (vasárnap) délelőtt (esőnap július 5. hétfő) Helemba és Ipolydamásd közötti híd piknik,

– július 5. hétfőtől az elbontandó híd alkatrészeiből az építőtábor keretében Szob vízpartjaihoz kapcsolódó kisebb külső terek berendezését,  bútorainak építését végezzük, 

– július 10. (szombat) az építőtábor a hajóhíd fa elemeinek felhasználásával készülő új alkotásainak az átadása “családiasan szűk” program keretében.

Az előkép felidézésével pedig az idén 1600 éves Velence erős hagyományai, különösen Palladio által indított, pandémiára emlékeztető pontonhídépítő hagyománya előtt kívánunk tisztelegni. A vízállástól függően 35 túrakenura épülő fahíd építéséhez, az építőtáborhoz és a kapcsolódó piknik rendezvényeihez keressük a támogatókat.

Csatlakozásra már csak korlátozottan van lehetőség.
Bővebb info ezen a linken érhető el.

ULE (Utcából Lakásba Egyesület) és az URB tanszék közös építőtábora
Időpont: 2021. augusztus 9-14.

A tábort vezeti Perényi Flóra és Bence Bene. A projekt keretében kisebb épületeket építenek fel a hallgatók az ULE szociális céljait elősegítve.

Röviden az ULE-ról: “Az Utcáról Lakásba Egyesületnél abban hiszünk, hogy mindenkinek kell egy hely, amelyet otthonnak nevezhet. A biztonságos lakhatás alapvető feltétele a méltóságteljes életnek. Hiszünk benne, hogy az erőforrások igazságos elosztásával egy szolidáris társadalomban méltó lakhatást lehet biztosítani mindenki számára. Ennek érdekében modellprogramokat dolgozunk ki és működtetünk, amelyekben önálló lakhatást nyújtunk hajléktalan és rászoruló embereknek. Együttműködünk önkormányzatokkal és magánemberekkel, szociális bérlakás-hálózatot és lakásügynökséget működtetünk. Jelenleg 70 ember lakhatását biztosítjuk.”

Helyszín: Soroksár, Kelep utca
Várható önköltség: kb. 15 ezer forint
A szállást, ételt és az eszközöket, valamint a faanyagot a szervezők intézik.
Érdeklődés esetén: bene.bence@utcarollakasba.hu

Középülettervezési Tanszék
Építőtábor 2021 – Perbál

Alapadatok a táborról:
Perbál központjában található egy évek óta használaton kívül álló, fejújításra szoruló épület, amely a Tovább Élni Egyesület tulajdonában van. Az épület a Zsámbéki medencére jellemző kő alapozású, vályogtégla falazatú, hagyományos hosszúház, amely a tervezett átalakítást követően a Gyermekotthon hétköznapjait gazdagítjaná, közösségi műhelyként teret adna foglalkozásaikhoz. Az épület felújítása 2017-ben kezdődött, kisebb lépésekben, önkéntesen, építőtáborok formájában. Az idei évben folytatódik az elkezdett munka,  a tartófalak megerősítését és új belső válaszfalak építését tervezzük.

Helyszín: Perbál, Fő utca 1. Tovább Élni Egyesület 

Ideje: 2021. 07. 19 – 08. 01.

Jelentkezés:
Ha valaki még nagyon szeretne csatlakozni, akkor emailben jelentkezhet.
Kemes Balázs: kemes.balazs@epk.bme.hu

Munka, várható feladatok, program:
– belső válaszfalak építése, alapozása
– vályogfal építésében segédkezés
– Sárkollektíva workshop (szervezés alatt)
– hétvégén kirándulás Zsámbéki -medencében

Egyéb:
– oltási igazolvánnyal lehet részt venni a táborban
– alvás: saját, hozott hálózsákban (matracot az otthon biztosít)
– háromszori étkezést az otthon biztosít
– részvétel ingyenes

Képkocka – 2017 Építőtábor Perbál

Nyári egyetem az Őrségben / Őriszentpéter / 2021. 08. 26-30.

Milyen szerepet játszik a hely az építészetben?
Mit jelent a regionalista gondolkodás az építészetben?
Hogyan jelenhet meg egy különleges és erős karakterű régióban?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, ha részt vesztek az Őrségben tartandó beszélgetős, kirándulós, alkotós nyári egyetemen.
A programok között tematikus túrák, U. Nagy Gábor épületeinek felkeresése, workshopok, előadások, vitaestek. Vendégeink lesznek a táborban helyi építészek, mesterek. A Közép Tanszék oktatói, többek között Szabó Levente, Kronavetter Péter, Bartha András is ott lesznek, akikkel beszélgetünk, főzünk, közösen alkotunk majd.
Jelentkezni egy fotóval és pár mondatos szöveggel lehet, melyek a “tájak, vidékek” szópárral kapcsolatban készüljenek. Ezt Sámson Kingának küldve, samsonk@edu.bme.hu címre várjuk tőletek. A jelentkezésbe írjátok bele telefonszámotokat, az utolsó tervezési tárgyatok nevét, valamint a védettségi igazolvány meglétét (erre a szállásfoglalás miatt van szükség). Jelentkezésetekre 07. 16-ig visszajelzünk.

Jelentkezési határidő: 2021. 07. 09.

Az esemény az Magyar Művészeti Akadémia és a Közösségi Építészetért Alapítvány támogatásával valósul meg. Ezen felül minden résztvevőtől 8.000 Ft hozzájárulást kérünk. Így a szállás, az étkezés, valamint az alkotással kapcsolatos anyagok biztosítottak. Az oda- és a hazautazás önköltséges módon és saját szervezésben történik.
A kirándulással kapcsolatos kérdéseitekkel keressetek minket bizalommal!

A teljes kiírást és a plakátot itt találjátok.

Szeretettel várunk mindenkit!
Szervezők: Sámson Kinga, Fülöp Csenge, Major Zoltán, Ostoróczky Nóra, Dombrovszky Zsófia, Rab Sarolta

Nyári egyetem az Őrségben – Őriszentpéter

Lakóépülettervezési Tanszék
Vöröstó felmérőtábor
Időpont
: 2021. július 2-8.

Vöröstó különlegessége a stájer-sváb lakosság által létrehozott telekstruktúra, amely a mai napig megőrződött. Ennek a struktúrának egy fontos eleme a hosszú telkeket lezáró, védelmet biztosító pajtaépület. Ma a település elnéptelenedőben van és mezőgazdasági tevékenységet már csupán kevesen űznek, ezért a pajta elvesztette korábbi funkcióját.

A hosszútávú célunk, hogy új funkciót keressünk a pajtáknak, ehhez azonban először alaposabban meg kell ismernünk őket! A felmérőtábor keretében ezért felkészítünk titeket egy műemlék épület felmérési dokumentációjának elkészítésére. Emellett olyan előadásokat biztosítunk, amelyekkel bepillanthattok az épületek megőrzéséhez nélkülözhetetlen értékleltár, statikai, illetve faanyagvédelmi szakvélemények elkészítésébe.

Ipartanszék
Budapest Erőd

Két napos helyszínbejárás és workshop a “Budapest Erőd” TDK szekcióhoz kapcsolódóan.
Első nap: helyszínbejárás a budapesti és Budapest környéki, egykori II. világháborús erődrendszer kiemelt pontjain.
Második nap: a TDK kiírás alapján egy közös gondolkodás és workshop az előző nap látottakról és a lehetséges tervezési feladatokról, módszerekről.
Tervezett dátum: 2021. július 30-31. (péntek-szombat)
Jelentkezés és további infó: Sági Gergely tanszéki tdk titkár, a szekció felelőse. Email cím: gergely.sagi@gmail.com

Bunker
Budapest Erőd

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Építész leszek - Nyári táborKedves Középiskolások! Ha gondolkoztál már azon hova tovább az érettségi után és érdekel az építészet és a települések, városok jövője, valamint kíváncsi vagy rá, hogy mit tanulnak, hol élnek és hogyan töltik egyetemi éveiket az építész hallgatók - akkor ez a Nyári tábor Neked szól! A tábor alkalmával interaktív formában szeretnénk megismertetni mindenkit az Építészmérnöki Karral és betekintést nyújtani az építész hivatásba.⏳Jelentkezési határidő: 2024. május 31.📆A tábor helye és ideje: BME Építészmérnöki Kar, 2024. július 15-17. A jelentkezési 📝 link ezen az oldalon érhető el 👇bit.ly/epiteszleszektaborBővebb infó 👇epitesz.bme.hu/portfolio/epitesz-leszek-nyari-tabor/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.