Meghívó – Répás Ferenc – Habilitációs eljárásának kollokviumára és nyilvános előadására

Meghívó

A BME Építőművészeti Doktori Iskola Habilitációs Bizottsága és Doktori Tanácsa tisztelettel meghívja Önt
Répás Ferenc
DLA, Ybl-díjas építész, egyetemi docens
Habilitációs eljárásának kollokviumára és nyilvános előadására

Kollokvium: 2023. Október 25. 10:15 _ bme k ép. Iii.em. 26. / rajzi és formaismereti tanszék_iv.
Előadás: 2023. Október 25. 12:15 _ bme k ép. Iii.em. 26. / rajzi és formaismereti tanszék_iv.
Kiállítás: 2023. Október 25 – 31 _ bme k ép. Iii.em. Rajzi és formaismereti tanszék_ rajzi galéria

Kollokvium címe: Építészeti formálás és vizualizáció

Tézisek címe:
1. Formálás és kulturális identitás – fótligeti villák törököknek
villa D, villa F, villa D2
2. Formálás és lokáció – nyaraló villák Balatonalmádiban
villa SZ, Forest house, villa K2, villa K3, villa R2
3. Formálás és regula – szomszédos törökbálinti házak
villa VM, villa SG
4. Oktatási és kutatási épületek vizualizációja
közreműködés svájci országos tervpályázatokban
5. A mimézistől a vizuális entitásig
Lines & Lights tematikus képsorozatok 2012-2019, 2019-2022

Előadás címe:

Kulturális identitás, lokáció és a regula hatása az építészeti formálásra

Ha feltárjuk a kapcsolatot az építészeti alkotások és építészeti formát alkotó hatások között, közelebb kerülünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy miért lesz az egyik ház ilyen, a másik olyan. A formaalkotás egyszerre belülről jövő intuitív -vagy ha úgy tetszik természetes- és praktikus, célszerűséget követő. A formát alakító különböző racionális tényezők jól megragadhatók, az előadásban ezek közül a kulturális identitást, a lokációt és a regulát elemzem, 10 saját tervezésű épület bemutatásával.

The title of the presentation:

The impact of cultural identity, location & regulation on architectural form finding

_ spatial verbal analysis of villa-architecture

Upon revealing the relationship between architecture and the forces shaping architectural forms, one inevitably gets closer to answering what makes buildings distinct. Form finding is a simultaneous process. Inherently intuitive – or natural, if you like – and at the same time practical and pragmatic. Rational factors are the easier to grasp. This presentation discusses cultural identity, location and regulation through the analysis of 10 villa buildings of my own design.

Budapest, 2023. 10. 10. Balázs Mihály DLA, a Habilitációs Bizottsága és Doktori Tanácsa  elnöke

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Specializációs Projekttárgy - Kiállítás Vác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja a kedves érdeklődöket a BME Urbanisztika Tanszék és a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre 📅 2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.//SPECIALIZÁCIÓS PROJEKTTÁRGY / KIÁLLÍTÁSVác Város Önkormányzat tisztelettel meghívja Önta Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékeés a város közös kiállításának megnyitójára és az azt követő szakmai beszélgetésre, melyre2024. február 6-án, 17 órai kezdettel kerül sor.A kiállítást megnyitja: Matkovich Ilona polgármester.A kiállítás a 2023. évi specializációs projekttárgy hallgatói munkáit mutatja be, melynek témája:VÁC – VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA PARTJÁNA szakmai beszélgetés előadói:Szabó Árpád DLA, tanszékvezető, egyetemi docensTaskovics Andrea főépítészmoderátor: Szabó László építész, a PMÉK helyi csoport képviseletébenHelyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 2600 Vác, dr. Csányi László krt. 63.urb.bme.hu/specializacios-projekttargy-kiallitas-vac/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
Az Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. tanszékek: Exploratív - BME, Közép.BME, Lako BME, BME Urbanisztika Tanszéktantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf AndrásAz Építészet Alapjai 2024 tavaszi kiírás a tankörökkel elérhető a tantárgy blogján. Az Építészet Alapjai tantárgy az építészeti tervezés-oktatás előkészítő, alapszakaszába tartozik, az első év második félévében. A tantárgy hetente egy alkalommal, 6 óra terjedelemben, műtermi foglalkozások, konzultációk formájában történik. A félév tematikája a Térkompozíció tantárgyon elsajátított kompetenciákra és tudásra építve egy teljes féléves tervezési feladatból és annak részletezéséből áll, ezzel felkészítve a hallgatókat a Lakóépülettervezés 2. és a további tervezési stúdiumokra. -Ebben a félévben új elemként jelenik meg a konkrét tervezési helyszín, a Gellérthegy, és a térhasználat. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat első alkalommal végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit, egy építészeti tervdokumentáció elemeit, mely ismereteket egy félév végi tervben összegezhetnek. Hallgatók így egy olyan tervezésmódszertani alapot kapnak, melyre a további tervezési stúdiumukat építhetik. -info >>> link in bio @lako.bme-tanszékek: @explorativ_bme @kozep.bme @lako.bme @urb.bme -tantárgyfelelős: Weiszkopf András @studioweiszkopf kép: Weiszkopf András-@bme.epitesz ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.