Magasabb átlagpontszámmal és a tavalyinál többen nyertek felvételt idén a Műegyetemre

Az elmúlt 10 év legmagasabb átlagpontszámai kellettek idén a BME-re való bejutáshoz. Szeptembertől több mint 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Műegyetemen.

2023 szeptemberétől 5026 elsőéves hallgatót fogad a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), ami az előző évhez képest mintegy 5%-os növekedést jelent. A BME-s alapképzési és osztatlan szakokon közel 4100 fő tanulhat tovább ősztől, ami közel 6%-os bővülés az előző esztendőhöz képest. A Műegyetem annak ellenére növelni tudta a felvettek számát, hogy minden szakján minőségi felvételi követelményként megtartotta az emelt szintű érettségi elvárását.

A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma nemcsak magas maradt, hanem a tavalyihoz képest mindkettő nőtt: az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 427,8 pont, és az önköltséges formában felvettekkel együtt is meghaladja a 425 pontot. Ezek egyben az elmúlt tíz év legmagasabb felvételi átlagpontszámai a BME-n.

Néhány példa az állami ösztöndíjas képzésre felvettek eredményeiről (nappali alapképzés):

Idén a BME Építészmérnöki Karának alap- és osztatlan képzése ismét az ország legnépszerűbb építészmérnöki képzései között szerepel, amire nagyon büszkék vagyunk. Az alapképzésre a 2023/2024-as tanévre 423 pontos határ mellett 105-en, az osztatlan képzésre 420 pontos határ mellett 184-en nyertek felvételt, az átlagpontszám mindkét képzésen 440 pont felett alakult. A mesterképzésre 24 fő került felvételre.

Mesterképzésben több mint 900 fő kezdheti meg tanulmányait ősszel a Műegyetemen, emellett további közel 1000 fő már felvételt nyert idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. Az elmúlt két évben – Magyarországon elsőként – a Műegyetemen indult el az űrmérnök és az építményinformatikai mesterképzés, valamint a nukleáristechnológia-menedzsment szakirányú továbbképzés. 

A BME felhívja a jelentkezők figyelmét, hogy az idei pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjainak nagy részén állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet, valamint mesterképzési szakjai nagy részét – önköltséges formában – szintén meghirdeti (ld. felvi.hu).

Az alábbi képek a július 26-i Pont Ott Partin készültek, ahol a BME hallgatói is a most felvett műegyetemistákkal ünnepeltek.

Fotók: Geberle B.

Forrás: bme.hu, Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Építész leszek - Nyári táborKedves Középiskolások! Ha gondolkoztál már azon hova tovább az érettségi után és érdekel az építészet és a települések, városok jövője, valamint kíváncsi vagy rá, hogy mit tanulnak, hol élnek és hogyan töltik egyetemi éveiket az építész hallgatók - akkor ez a Nyári tábor Neked szól! A tábor alkalmával interaktív formában szeretnénk megismertetni mindenkit az Építészmérnöki Karral és betekintést nyújtani az építész hivatásba.⏳Jelentkezési határidő: 2024. május 31.📆A tábor helye és ideje: BME Építészmérnöki Kar, 2024. július 15-17. A jelentkezési 📝 link ezen az oldalon érhető el 👇bit.ly/epiteszleszektaborBővebb infó 👇epitesz.bme.hu/portfolio/epitesz-leszek-nyari-tabor/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.