Kimagasló felvételi eredményekkel kezdődött az új tanév

Szeptember 5-én kezdetét vette a 2022/2023 tanév. Ezt megelőzően szeptember 2-án az Építészmérnöki Kar dékánja Dr. Alföldi György tanévnyitó beszédében többek között az alábbi mondatokkal köszöntötte a diákokat:Egyre komolyabban készülök az évnyitókra. Nagyon fontos számomra az új hallgatók érkezése. Milyenek lesznek, tudják-e pótolni a most végzett diplomásokat, jól érzik-e majd magukat? Fogunk-e tudni élni a bizalmukkal, amivel minket BME ÉPK-t megtiszteltek! A kar és oktató kollégáim mindent meg fognak tenni az elkövetkező években, hogy a szüleikkel kigondolt elvárásoknak megfeleljünk a mai nehéz világban. Nagy öröm számunkra az Önök döntése, hogy erre az időszakra ránk bízzák magukat. Ez nagy felelősség számunkra, élünk vele.” Majd a következőkkel folytatta:Az ország jelentős – a mi szakmánkat érintő – kihívások előtt áll. Az egységes ökoszisztéma – épített és természeti világ együtt – óriási feladatok előtt áll. Energia válságok, klíma átállás, biztosan ismert szavak Önöknek is. Itt az egyetemen azt szeretnénk megmutatni, megtanítani, hogy kell ezekkel a kihívásokkal dolgozni, hogyan lehet új meg új megoldásokat kigondolni és segíteni Magyarországot, a világot, de szűkebb lakhelyüket is egyszerre. Az építészmérnöki szakma talán az, amelyik a legközelebbről figyeli a társadalom, az emberek helyzetét és dolgozik azon, hogy az ország meg tudja lépni a szükséges lépéseket.”

A továbbiakban nagy örömmel jelentette be a legutóbbi HVG Diploma 2022 című kiadvány statisztikai adatait, amely szerint nagyon jó mutatókkal vagyunk jelen a hazai felsőoktatásban. A műszaki képzésterületen a hallgatók kiválósága nappali képzésen rangsorban a legelső helyen szerepel karunk, azt követve a BME többi műszaki kara, majd az országban fellelhető további műszaki képzések. Az országos karok rangsorában a 148 kar között a 18. helyen szerepel az ÉPK, valamint ezen összetett rangsor alapján hallgatói kiválóságban a 9. előkelő helyet szereztük meg. Ugyancsak erre a kiadványra hivatkozva a Műegyetem 240 éves múlttal a 2. legjobb helyen szerepel a rangsorolt 38 magyarországi felsőoktatási intézmény között, a műegyetemi hallgatók kiválósága nappali képzésen pedig a 3. helyen szerepel. Azok a hallgatók, akik miatt így szereplünk azok Önök és a már itt tanuló kollégáik.”

Mindezek után ezekkel a szavakkal zárta az évnyitó beszédet: „Én magam 40 éve indultam el ezen az úton, kiváló mestereim voltak, és még mindig nagyon élvezem az építészetet, nagyon komoly kalandnak élem meg. Jöjjenek velünk legyenek építészek!”

Legnagyobb örömünkre a 2022/2023-as tanévre beiratkozott aktív hallgatók aránya minden képzési szintünkön kimagaslóan és egyedülállóan magas; az osztatlan szakon 95,8%-os aránnyal kezdik el a hallgatók tanulmányaikat, az alapszakon ez az arány 95,5%, míg a mesterképzési szakon 96,8%.

Idén a BME Építészmérnöki Karának alap- és osztatlan képzése ismét az ország legnépszerűbb építészmérnöki képzése lett, amire nagyon büszkék vagyunk. Az alapképzésre a 2022/2023-as tanévre 425 pontos határ mellett 111-en, az osztatlan képzésre 408 pontos határ mellett 188-an nyertek felvételt (itt legfeljebb 500 pontot lehetett elérni), az átlagpontszám mindkét képzésen 440 pont felett alakult. A mesterképzésre is jóval többen jelentkeztek idén, így 33 fő került felvételre.

Még egyszer gratulálunk minden kedves újonnan felvett hallgatónknak!

Képek: Képkocka

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Víz, idő, környezet 3.0 konferencia építészeknek január 27-én a BOK Csarnokban! A részvétel oktatóknak és hallgatóknak ingyenes.Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar), Martinkó József, OCTOGON főszerkesztő, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember, Prof. Sylvester Ádám DLA, okleveles építészmérnök, Szentirmai Tamás DLA, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék tanszékvezetője és Vékony Tamás, okleveles építészmérnök, vezető tervezője rendhagyó konferenciánkon nemcsak itthoni, hanem külföldi követendő példákon keresztül szemlézik a fenntarthatóság és a víz, a víz és a szabadidő kapcsolatát az építészetben. A konferencia védnöke a Budapesti Építész Kamara, a konferenciát Eltér István, a BÉK elnöke nyitja meg.Bővebb információ, részvételi feltételek és regisztráció 👇buildrendezvenyek.hu/117-viz-ido-kornyezet-3-0 ... See MoreSee Less
View on Facebook
📍Pályázati felhívás📍 a 2022-23. évi Újbudai Hallgatói Startup versenyen való részvételreÚjbuda Önkormányzata 2014. óta immár nyolcadik alkalommal hirdet 4*1 millió forint összdíjazású pályázatot innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozására vagy korai fázisú támogatására. A pályázaton 35 év alatti, felsőoktatási hallgatók indulhatnak egyénileg, vagy maximum öt-fős csoportban. A pályázat témáját illetően megkötés nincs, de a társadalmi elfogadottság fontos szűrő feltétel.A pályázatok benyújtási határideje 2023. január 26. Bővebb infó 👉 fejlodesgazdasagtan.hu/.../01/09/palyazati-felhivas/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
Online mobilitási infónap! ✈️🌏2023-2024-es tanévre szóló külföldi ösztöndíj lehetőségekről holnap Teamsen hallgathattok bővebben:📆2023. január 11-én ⏰ 13 órától. A „80 perc alatt a Föld körül” címmel pedig személyes hallgatói élménybeszámoló fórumra kerül sor 📆2023. január 19-én ⏰ 13 órakor 🏦E épület 1. C előadó.Bővebb infó: nki.bme.hu/MOBILITASI_INFONAP_23_24 ... See MoreSee Less
View on Facebook

We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://drive.google.com/file/d/15moFpuBBjnSHZ7RY4Unrm1wWmYC9EnLj/view
Find us here: https://www.facebook.com/archisc.int/

We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations!

Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct.

több tweet...

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.