Ismét a világ legjobb műegyetemei között a BME a QS ranglistán

Továbbra is egyedüli szereplő a hazai építész képzőhelyek között a BME a QS világranglistán és ismét a világ legjobb műegyetemei között szerepel a Műegyetem.

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan tartja helyét a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.

A brit QS (Quacquarelli Symonds) az egyik legmérvadóbb egyetemi rangsor, mely a világ egyetemeinek legjobb 4-5%-át rangsorolja. A QS szakterületi rangsorai képzési területenként rangsorolják a világ legjobb képzéseit az akadémiai elismertség, a munkáltatói vélemények, a kutatók és publikációk minősége, valamint a nemzetközi kutatási együttműködések erősségének, a területre jellemző paraméterek alapján alapján. Idén a rangsorkészítő szakemberek a világ legjobb 1594 felsőoktatási intézményének teljesítményét elemezték.

A QS március 22-én publikált 2023-as tudományterületi világrangsorában a mérnöki tudományok területén egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a BME a világranglista 224. helyét megszerezve. A magyar intézmények öt tudományterületi rangsorban szerepelnek. A Műegyetemé érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül.

Továbbra is egyedüli szereplő hazai építész képzőhelyként a rangsorban a BME, a legjobb 150-200 közötti pozícióval.

A  gépészmérnöki, valamint repülőmérnöki és gyártástechnológiai szakterületen a világ legjobb 200 képzése között van idén is a BME.

Az építő- és szerkezetmérnök területen a világ legjobb 230 képzése közé, a számítástudományi és informatikai, valamint vegyész– és villamosmérnöki képzéseket pedig a világ legjobb 350 képzése közé rangsorolták.

Az anyagtudomány szakterületén a rangsor egyedüli hazai szereplőjeként a világ legjobb 350, a kémia, illetve a fizika és csillagászat szakterületen pedig a világ legjobb 400 egyeteme közé sorolták. A társadalomtudományos és menedzsment tudományterületen belül a Business & Management Studies világranglistára is felkerült a BME, ahol az 501-550. helyen szerepel.

A matematika képzések rangsorában idén ismét kategóriát ugrott a BME: 2023-ban a világrangsor 251-300. helyén szerepel a Műegyetem matematikus képzése, így az ELTE mellett a BME az első számú képzőhely Magyarországon.

A teljes rangsor itt érhető el.

Forrás: Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Innovációs Nap📡 Június 8-án bemutatjuk a megújult FIEK-et és a #műegyetemi #innovációs ökoszisztémát!📣Az idei évben a keynote sok év óta először nem egy személy, hanem maga az Egyetem! Te tudod mennyi #innovatív megoldást, mennyi kiváló kutatót és hány remek #tudományos eredményt köszönhetünk a @Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -nek?🧐Az eseményen megismerkedhetsz a BME által menedzselt Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriummal és a délelőtt folyamán izgalmas kerekasztalbeszélgetésbe kapcsolódhatsz be a mindennapjainkat is érintő K+F+I tevékenységekről, azok eredményeiről és társadalmi hatásairól.👩‍🏫A rendezvényen megmutatjuk a BME Kompetenciatérképének legújabb funkcióit, hogy ezzel is támogassuk a #kutatók konzorciumokba való bekapcsolódást!Az Innovációs Napon bemutatkozik két új egyetemi #spinoff és a nemrég alakult BME U[S]3 - az egyetem spinoff-startup stúdiója is. 👩‍🔬Gyere el személyesen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületének Simonyi termébe és légy részese TE is az innovációnak!🤩👇🏻 Regisztráció és további információk a lenti linken!👇🏻innovacio.bme.hu/innovacios-nap_2023/#innovation #research #innovaciosnap #bme #university #bmefiek #savethedate ... See MoreSee Less
View on Facebook
❗️Inspireli Awards - nemzetközi hallgatói pályázat❗️Az Inspireli Awards pályázat immár nyolcadik alkalommal került kiírásra. 📍 Ne feledjétek a pályamunkák leadási határideje 2023. július 14.📍A három nevezési kategória:▶️ építészet▶️ urban design ▶️ interior designEgyéni és csapatmunkák is beadhatók. További részletek elérhetők a hivatalos honlapon!www.inspireli.com/en/awards/photogallery ... See MoreSee Less
View on Facebook
👏Gratulálunk hallgatóink újabb sikeréhez!👏Bihari Csenge, Elekes Zsófia és Matos Dániel a 2022-ben indult Ingatlanfejlesztés Specializációnk hallgatói I.✨ helyezést értek el a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 2023-as Junior Projektmenedzsment Versenyén, amelyen 8 egyetem 28 csapata mérkőzött meg egymással. A díjátadó 2023. június 8-án lesz.Gratulálunk hallgatóink újabb sikeréhez!Bihari Csenge, Elekes Zsófia és Matos Dániel a 2022-ben indult Ingatlanfejlesztés Specializációnk hallgatói I. helyezést értek el a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 2023-as Junior Projektmenedzsment Versenyén, amelyen 8 egyetem 28 csapata mérkőzött meg egymással. A díjátadó 2023. június 8-án lesz. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.