Elhunyt Nagy Bendegúz Lóránd építészmérnök

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Nagy Bendegúz Lóránd okleveles építészmérnök, rehabilitációs és környezettervező szakmérnök. Hosszan tartó, méltósággal viselt, súlyos betegséget követően 2023. augusztus 29-én 51. évében érte a halál.

19 évesen, első éves építész hallgatóként lett mozgássérült. Rehabilitációját követően kerekesszékben tért vissza az egyetemre. Nem kért soha felmentést, igyekezett mindig mindenhova bejutni, minden követelményt teljesíteni. Amit nem tudott elvégezni elsőre, azt megismételte – nem feltétlenül önhibájából – és álmát, hogy építészmérnök diplomát szerezzen 2005-ben el is érte.

Közben Zöld András professzor úr, aki már akkor a Rehabilitációs környezettervező szakmérnök oktatást készítette elő az egyetemen svédországi ösztöndíjhoz segítette. 1998-ban szerzett Borlangeben rehabilitációs szakmérnöki oklevelet. Hazatérve folytatta egyetemi tanulmányait, s lett az akadálymentesítés elkötelezett nagykövete. Varga Tamás egyetemi oktatójával a Lakóépülettervezés 1. c. tantárgy keretében a graduális képzésbe beemelve közösen tartottak előadást „Akadálymentesítés az építészetben” címmel, s alapozták meg az akadálymentesítés oktatását karunkon, majd a kamarával és más szervezetekkel együttműködve országos szinten is.

Bendegúz nem ismert lehetetlent, nem kötött kompromisszumokat az esélyegyenlőség harcában. Sportoló volt – több világváros maratonját futotta végig kerekesszékben, s nyert díjakat -, s mint sportoló sportszerűen harcolt az őt körülvevő emberekért és környezetért.

Sajnálatos, hogy betegségével vívott harcát elvesztette…

Végső búcsút 2023. szeptember 7-én, csütörtökön 11 órakor veszünk Tőle, a Mindszenti temető evangélikus ravatalozójában. A gyászoló család kéri a gyászolókat, hogy egy szál virággal emlékezzenek drága halottukra.

Nyugodjék békében!

Kiemelt kép: Bendegúz Nagy during the Freedom Drive in Brussels, in 2019.
Forrás: enil.eu

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

Idén július 15-17-e között rendeztük meg az első "Építész leszek - Nyári tábort”A tábor keretében előadásokkal, helyszíni bejárásokkal, vezetett városi sétákkal, interaktív és képességfejlesztési feladatokkal, valamint az egyetemi élet mibenlétével ismertettük meg a résztvevő 42 középiskolás diákot. A KépKocka - Építész Média Kör jóvoltából a táborban uralkodó hangulatból kaphattok egy kis ízelítőt. Köszönjük az aktív részvételt a középiskolás diákoknak! 🙌 🤗 A teljes beszámoló elérhető a honlapon 👇epitesz.bme.hu/portfolio/beszamolo-az-epitesz-leszek-nyari-taborrol/📸: KépKocka - Építész Média KörExploratív - BMEBME Rajzi és Formaismereti TanszékBME TTK Fizikai Intézet ... See MoreSee Less
View on Facebook
„Amit itt tanulnak, azok nem egyszerűen szakmák, hanem hivatások." mondta Rubik Ernő, a BME Építészmérnöki Karának egykori hallgatója, a Rubik-kocka feltalálója. Az alábbi linken 👇 elérhető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME interjúja, amiből kiderül, mi mást mondott és válaszolt még a legendás feltaláló egyetemről és dizájnról! epitesz.bme.hu/portfolio/rubik-erno-amit-itt-tanulnak-azok-nem-egyszeruen-szakmak-hanem-hivatasok/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
🌱 A Zöld Perspektíva 🌱 cikksorozatunk 4. részének beszélgetőpartnerével Szigeti Ferenc Alberttel a Természet-Alapú Megoldások HUB koordinátorával a természetalapú megoldások témáját jártuk körül. Emellett sok más izgalmas témát is érintettünk még. A teljesség igénye nélkül például volt szó a talaj degradációról, örökerdő-gazdálkodásról, városi méhlegelőkről, beporzóbarát kerületről, gyepgazdálkodásról, esőkertekről, természet-helyreállítási törvényről, stockholmi faültetési rendszerről, és nem utolsó sorban a londoni Urban Tree Fesztiválról is. A teljes cikk elérhető itt 👇epitesz.bme.hu/portfolio/zold-perspektiva-termeszetalapu-megoldasok-szigeti-ferenc-albert-interju/Természet-Alapú Megoldások HUBIllusztrációk – részletek a „Biodiversity-positive Design in Urban Areas with NBS” című 3 részes rövid információs kiadványból, amelyet a kari honlapon megjelenő cikk végén linkelve megtaláltok. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.