Elhunyt dr. Molnár Antal vasdiplomás építészmérnök

A tanár úr 1931-ben született Hódmezővásárhelyen. 1953-tól 2001-ig, nyugállományba vonulásáig Építészmérnöki Karunk Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékén dolgozott. Kezdetben tanársegéd volt, majd adjunktus lett. 1971-ben egyetemi docensi kinevezést kapott, dékánhelyettesként is segítette a Kar munkáját. A Tanszék mindkét fő tantárgyát (ipari és mezőgazdasági épülettervezés) tanította, vizsgáztatott, részt vett tankönyvek, szakkönyvek, segédletek elkészítésében. 1985-től bekapcsolódott a kiegészítő képzésbe is. Előadója volt a Speciális ipari épületek című tantárgynak. Szakmai tevékenység keretében részt vett a Tanszék tervezési, szakértési munkáiban. Így pl. munkásszállók, bányász öltözők, raktárak, csepeli Nagypontosságú Gépgyár, Épületelemgyár, gépkocsi forgalmi telepek, szolgáltató házak, irodaépületek, üdülők stb. tervezésében, korszerűsítésében. Kutatómunkája keretében vizsgálta a Somogy megyei magtárakat, mezőgazdasági tároló üzemeket, könnyűszerkezetes ipari üzemeket, az ipari és mezőgazdasági épületek élettartamát stb. Részt vett kari, egyetemi bizottságok munkájában, közel 20 évig volt a Pedagógus Szakszervezet építész kari titkára.

Oktatási munkája elismeréseként számos kitüntetésben részesült. Többek között kapott Népköztársasági Tanulmányi Érdemérmet, Akadémiai jutalmat, A Felsőoktatás Kiváló Dolgozója kitüntetést. Tulajdonosa a BME Emlékéremnek, részesült Rektori dicséretben, megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát és 2011-ben a József Nádor emlékérmet, valamint 2019-ben az Egyetem Díszpolgárává avatták.

Dr. Molnár Antal nyugdíjba vonulása után továbbra is tanszék kollektívájában maradt, éveken át építész konzulensként, előadóként vett részt az oktatásban. A tavaszi félévekben a nagy népszerűségnek örvendő „Sajátos ipari épületek és építmények tervezése” választható tantárgyban meghívott előadó volt az elmúlt félévig, ezen felül hívásunkra mindig jött és tanácsot adott a felmerülő kérdésekben, problémákban. Fáradhatatlanul és teljes szellemi frissességben készült az általa vállalt órákra, ahol zavarba ejtő türelemmel és precizitással készítette el az órák folyamán a táblára az akkurátus ábráit, miközben lényegre törő mondanivalójával az építészet ezen szűk, de nagyon izgalmas területébe engedett betekintést! Elhivatottsága, munkabírása, lojalitása az egyetem, a kar és a tanszék iránt példaértékű, tudása és szakmai kompetenciája követésre méltó volt. Segítőkészsége és a tanszék örökségének továbbhagyományozására szívügyeként tekintett, a tanszék és saját anyagai archívumának feldolgozásában, továbbá a tanszék történeti anyagainak kötetté formálásában is komoly, meghatározó szerepel vállalt.

“A „Tanárúr”, a „Molnár Tóni asztala”, amely 66. éve ugyanaz a hely, fogalommá vált. Pályafutása alatt több száz diploma- és komplex terv, ipari- és mezőgazdasági épülettervek ezrei keletkeztek konzulensi segítségével. Egykori tanítványai, diplomázói között Ybl- és Kossuth-díjas építészeket is találunk. Úgy véljük, hogy Molnár Antal elhivatottsága, munkabírása, lojalitása az egyetem, a kar és a tanszék iránt példaértékű, tudása és szakmai kompetenciája követésre méltó” – Alföldi György méltatása a díszpolgári oklevél átadásakor.

Kedves személyiségének emlékét megőrizzük.

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

1 week ago
3 weeks ago
4 weeks ago
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 hours ago
Kedves Kollégák! A tegnap esti bejegyzésben ígértük, hogy ma pontosítunk. A KTH adatai alapján kb. 300 frissdiplomás kolléga kapta meg a diplomáját. Ezért és járványmegelőzése szabályokat tekintettel regisztrációt indítunk!
A kerti diplomaosztó eseményre a regisztrációt megnyitottuk. Kérjük, hogy a részvételi szándékot hétfő (10.05.) éjfélig jelezzétek. A regisztráció során természetesen a frissdiplomások előnyt élveznek, ezért a vendégek regisztrációját szerdára fogjuk tudni visszaigazolni.
Szeretnénk, ha minden regisztráló részt vehetne az eseményen, ezért a jelentkezők számának függvényében az is elképzelhető, hogy az eseményt két csoportban tudjuk csak megrendezni, 10 és 12 órai kezdettel. Erről szintén a regisztráció lezárta után, szerdán tudunk visszajelzést adni.
Állandóan frissítjük a Kari Honlapon is az információkat, és belinkeltük regisztrációs felületet is. Itt mindenki a GDPR követelményeknek megfelelően tud regisztrálni! https://epitesz.bme.hu/portfolio/rendhagyo-diplomaoszto/
A Neptunban bejegyzett email címére mindenkinek küldünk értesítést az eseményekről.
Ha igény lesz két eseményt is szervezünk, az időjárással kell csak jóban lennünk, várunk mindenkit!
Alföldi György
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar18 hours ago
Kedves Kollégák! Az Építészmérnöki Kar szeretné az idei évet is méltó módon lezárni, nem feledve a járványveszélyt, megteremteni annak esélyét, hogy az idén végzett kollégákkal mégegyszer szembenézzünk. A visszajelzésekből érezzük, hogy az utolsó év nagyon nehéz volt, nagyon sok kollégának hiányozni fog a diplomaátadók hagyományos ünnepi elemeinek átalakulása. Ezért az alábbi döntést hoztuk.

Az ágazati szabályok betartásával 2020. október 9-én (pénteken) 10:00 órakor az egyetem történelmi Campusában az ODOO-ház mellett rendezzük meg rendkívüli diplomaosztó ünnepségünket.
A héten megjelent rektori-kancellári együttes körlevél https://www.bme.hu/hirek/20200903/Tajekoztato_a_koronavirus_helyzetrol V. 3-5. pontjai értelmében a rendezvényen vendégek is részt vehetnek majd, de az összegyűltek száma a frissdiplomásokkal együtt nem haladhatja meg a 200 főt. Ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött lesz. Reméljük, hogy minél többetekkel lesz lehetőségünk találkozni.

Emellett a Kar felajánlja, hogy akik személyesen, a hagyományos módon, kezet fogva is szeretnék átvenni az okleveleiket, azok számára ezt lehetővé tesszük az első biztonságos alkalommal.

A részvétel részletes menetéről kérjük figyeljétek a Kar internetes felületeit.
Alföldi György dékán
6 hours ago
DANUrB+ continues its mission along the #danuberiver.
The DANUrB+ team will continue the work started under the DANUrB projekt. They will aim to reactivate the shrinking cities and add value to the local communities. https://t.co/lhI11OsxPT
ArchBme photo
11 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
11 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.