Elhunyt dr. Molnár Antal vasdiplomás építészmérnök

A tanár úr 1931-ben született Hódmezővásárhelyen. 1953-tól 2001-ig, nyugállományba vonulásáig Építészmérnöki Karunk Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékén dolgozott. Kezdetben tanársegéd volt, majd adjunktus lett. 1971-ben egyetemi docensi kinevezést kapott, dékánhelyettesként is segítette a Kar munkáját. A Tanszék mindkét fő tantárgyát (ipari és mezőgazdasági épülettervezés) tanította, vizsgáztatott, részt vett tankönyvek, szakkönyvek, segédletek elkészítésében. 1985-től bekapcsolódott a kiegészítő képzésbe is. Előadója volt a Speciális ipari épületek című tantárgynak. Szakmai tevékenység keretében részt vett a Tanszék tervezési, szakértési munkáiban. Így pl. munkásszállók, bányász öltözők, raktárak, csepeli Nagypontosságú Gépgyár, Épületelemgyár, gépkocsi forgalmi telepek, szolgáltató házak, irodaépületek, üdülők stb. tervezésében, korszerűsítésében. Kutatómunkája keretében vizsgálta a Somogy megyei magtárakat, mezőgazdasági tároló üzemeket, könnyűszerkezetes ipari üzemeket, az ipari és mezőgazdasági épületek élettartamát stb. Részt vett kari, egyetemi bizottságok munkájában, közel 20 évig volt a Pedagógus Szakszervezet építész kari titkára.

Oktatási munkája elismeréseként számos kitüntetésben részesült. Többek között kapott Népköztársasági Tanulmányi Érdemérmet, Akadémiai jutalmat, A Felsőoktatás Kiváló Dolgozója kitüntetést. Tulajdonosa a BME Emlékéremnek, részesült Rektori dicséretben, megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát és 2011-ben a József Nádor emlékérmet, valamint 2019-ben az Egyetem Díszpolgárává avatták.

Dr. Molnár Antal nyugdíjba vonulása után továbbra is tanszék kollektívájában maradt, éveken át építész konzulensként, előadóként vett részt az oktatásban. A tavaszi félévekben a nagy népszerűségnek örvendő „Sajátos ipari épületek és építmények tervezése” választható tantárgyban meghívott előadó volt az elmúlt félévig, ezen felül hívásunkra mindig jött és tanácsot adott a felmerülő kérdésekben, problémákban. Fáradhatatlanul és teljes szellemi frissességben készült az általa vállalt órákra, ahol zavarba ejtő türelemmel és precizitással készítette el az órák folyamán a táblára az akkurátus ábráit, miközben lényegre törő mondanivalójával az építészet ezen szűk, de nagyon izgalmas területébe engedett betekintést! Elhivatottsága, munkabírása, lojalitása az egyetem, a kar és a tanszék iránt példaértékű, tudása és szakmai kompetenciája követésre méltó volt. Segítőkészsége és a tanszék örökségének továbbhagyományozására szívügyeként tekintett, a tanszék és saját anyagai archívumának feldolgozásában, továbbá a tanszék történeti anyagainak kötetté formálásában is komoly, meghatározó szerepel vállalt.

“A „Tanárúr”, a „Molnár Tóni asztala”, amely 66. éve ugyanaz a hely, fogalommá vált. Pályafutása alatt több száz diploma- és komplex terv, ipari- és mezőgazdasági épülettervek ezrei keletkeztek konzulensi segítségével. Egykori tanítványai, diplomázói között Ybl- és Kossuth-díjas építészeket is találunk. Úgy véljük, hogy Molnár Antal elhivatottsága, munkabírása, lojalitása az egyetem, a kar és a tanszék iránt példaértékű, tudása és szakmai kompetenciája követésre méltó” – Alföldi György méltatása a díszpolgári oklevél átadásakor.

Kedves személyiségének emlékét megőrizzük.

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
Rekonstruált római kori hajó kapcsolja össze a Duna-menti településeket!

🛶 Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) című Interreg Duna Transznacionális Program projekt azt a célt tűzte ki, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát nem, mint elválasztó, hanem mint összekötő útvonalként erősítse.

🛶 A projekt egyik kiemelt látványossága, hogy Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai készítettek egy rekonstruált, 4. századi római hajót Mainzban található leletek alapján, amelynek a Danuvina Alacris, vagyis Élő Duna nevet adták.

🛶 Az út során az élő történelem kapcsolja össze a Duna-menti országokat Unión belül és túl (lévén Szerbia és Moldva is részei a konzorciumnak).

🛶 A hajó útjához kerékpárral 🚵, kenuval 🚣‍♀️ vagy gyalogosan 🏃‍♀️ bárki csatlakozhat egy tetszés szerint kiválasztott szakaszon.

A magyarországi szakaszt többek között a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék szervezi.

A eseményben követhető nyomon az utazás!
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 weeks ago
Hallgatónk sikere a MAZSIHISZ-OR-ZSE tudományos pályázatán!

Az első helyet és a vele járó 100 ezer forintos pénzdíjat, valamint az izraeli repülőjegy kupont Kiss Bogdán Lemuel, BME Építészmérnöki Kar hallgatója érdemelte ki, Vívók az Aréna úti zsinagógában című dolgozatával.

A dolgozat alapját egy, a Középülettervezési Tanszéken készített díjnyertes TDK-munka képezte, amelynek címe: Pengecsattogtatás a zsinagógában. Az angyalföldi imaház átalakulása (konzulens: Szabó Levente DLA).

A hírről részletesebben 👇
https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/oktatas/mazsihisz-or-zse-tudomanyos-palyazat-unnepelyes-dijatado

Az eredeti TDK-munka 👇
https://www.kozep.bme.hu/kutatas/tudomanyos-tdk/pengecsattogtatas-a-zsinagogaban

👏Szívből gratulálunk Kiss Bogdán Lemuelnek az elismeréshez!👏
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.