Elhunyt Makovecz Imre

Életének 76. évében elhunyt Makovecz Imre, az aktív közéleti szerepet is vállaló Kossuth-díjas építész. 

Makovetz Imre saját munkásságáról egyszer azt mondta: “Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt”.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészet legismertebb képviselője volt. 1935-ben született Budapesten, de gyermekkorában sok időt töltött a Zala megyei Nagykapornakon, ami visszaemlékezései szerint nagy hatást gyakorolt későbbi pályájára. 1959-ben szerzett diplomát a Műegyetemen, majd 1962-ben az Iparművészeti Főiskolán. 1959-től állami tervezővállalatoknál dolgozott.

Építészként fő műve az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja volt. Erről így írt saját honlapján: “A pavilon tengelye észak déli irányú. Belül két fal feszül az épület átlójára. A párhozamos falak egymástól három méter távolságra állnak. A falakra ül fel az épület hét tornya (…) A falakból – hol halkabban, hol hangosabban – beszéd hangjai szűrődnek ki. A látogató közöttük sétálva – elvonatkoztatva a felette levő hét toronytól – úgy érzi, egy élő faltestben halad, amely magát Magyarországot jelképezi.”

Makovecz Imre száznál több különböző funkciójú, jellegzetes épületet alkotott. A fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használta, művei környezetükbe illenek, emberbarát, természetes anyagok felhasználásával készültek. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje az égből esett volna le rá. Több mint tíz évig dolgozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttesén, jellegzetes stílusjegyeit hordozza újabb munkái közül a makói Hagymaház és az egri uszoda.

2002-től a Szerves építészet című több féléves tárgy oktatója volt karunkon, 2009-ben díszdoktori címet kapott a Műegyetemtől.

Makovecz Imre honlapja: http://www.makovecz.hu/

A díszdoktori cím átvételekor Dr. Becker Gábor, a kar dékánja által elmondott méltatás szövege a mellékletben olvasható.

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
Kedves Jelentkezők!

Alább olvashatók a 2020. évi felvételi vizsga eredményei. Kérjük, aki még nem töltötte fel a felvi.hu-ra a hiteles oklevelét (oklevél igazolását), valamint a többletpontokra jogosító dokumentumait (pl. a kötelező 16 héten felüli szakmai tapasztalat igazolását, nyelvvizsgákat, stb.) az sürgősen pótolja!

https://epitesz.bme.hu/portfolio/2020-evi-msc-felveteli-eredmenyei/
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
❗️ Sziasztok! Elindult a Demonstrátori pályázat a 2020/2021 tanév őszi félévére. Ha van kedvetek és segítő szándékotok, kérünk, hogy a többiek miatt is, jelentkezzetek! 🤝 💛

https://epitesz.bme.hu/portfolio/demonstratori-palyazat-a-2020-2021-tanev-oszi-felevere/
8 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
9 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
9 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.