Decode Díj 2022

Decode – The Space for ARThitecture
„A név: Decode, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” BORD

A részletes kiírás a pályázati követelményekkel ezen a linken érhető el, illetve alább olvasható.

 1. Bevezetés
  A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány kiállítással egybekötött díjpályázatot ír ki, melyre olyan anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítványról
A BORD Építész Stúdió által 2019-ben létrehozott DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány a kortárs építészetet és művészetet kívánja népszerűsíteni. Olyan programokat szervez, amelyben felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás és az értékteremtés jelentőségére, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek, izgalmas, inspiratív művészi alkotások születnek. Feladata, hogy közérthetővé és befogadhatóvá tegye a kortárs alkotók munkáit. E mellett célja, hogy elősegítse a kommunikációt a különböző társművészeti ágak között, új kapcsolódási pontokat fedezzen fel, illetve támogassa a már meglévő együttműködéseket. Különös hangsúlyt fektet az új generáció, a fiatalság oktatására, építészeti és művészeti nevelésére. 2019-től a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány bonyolítja le a DECODE pályázatot, hívja össze a szakmai zsűrit a pályázatok elbírálásához, majd megrendezi a legjobb pályamunkákat bemutató DECODE kiállítást, amelynek ünnepélyes megnyitóján átadja a DECODE Díjakat.
A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány a kortárs építészetet és művészetet, valamint a gondolatok köré épülő alkotás és az értékteremtés jelentőségét kívánja népszerűsíteni.

Az alapító BORD Építész Stúdióról
A BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. A stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát, illetve saját épületgépész és tájtervező műteremmel is rendelkezik.

Nemzetközileg elismert projektjei közül kiemelkedik a három dimenzióba helyezett vízélményt kínáló debreceni Aquaticum Strandfürdő épülete, melyet 2021-ben IOC IAKS Gold Award-al-, továbbá az A+ Awards szakmai zsűri díjával tüntettek ki az Architecture Plus Engineering kategóriában. Szintén kiemelkedő projekt a közösséget jelképező kör koncepciójára épülő, A’Design Award Gold 2020 díjas Debreceni Nemzetközi Iskola, a Holdvölgy Borászat egyszerre régi és új épülete, valamint a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, az Etyeki Kúria Borászat épülete. Nagyobb léptékű projektjeik között szerepel a LEED Gold minősítéssel rendelkező Forest Offices, Kelet-Magyarország legmodernebb irodaháza, a budapesti Allure Residence lakópark, a Nagyerdei Stadion épülete és a környező Nagyerdei Park rehabilitációja. Friss projektjei közt megtalálható a rátkai Sauska Borászat, a debreceni Innovációs Központ, illetve a Mercure Tokaj Center is.

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást projektjeiken keresztül, melyek honlapjukon elérhetők. További információk: www.bordstudio.hu, www.facebook.com/BordStudio, Instagram: @bordstudio.

 1. A DECODE Díj és kiállítás célja
  A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány a DECODE díj meghirdetésével és a kapcsolódó kiállítási lehetőség által platformot kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. Az alapítvány célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat.

A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 2.100.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja 2022. november 17-18., helyszíne a budapesti Irányi Palota (1056 Budapest, Irányi utca 17.).

 1. A DECODE pályázaton való részvétel feltételei
  Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar vagy külföldi felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A Kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció.
Regisztrálni lehet a decode@bordstudio.hu e-mail címen, tárgyként „regisztráció” megjelöléssel. A regisztráció határideje: 2022. október 20. (csütörtök) 12 óra. A pályázatokat a regisztráció visszaigazolása után 2022. október 24-én (hétfő) 12 óráig kell beküldeni.

A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

 • pályázó neve,
 • pályázó születési dátuma,
 • rövid szakmai önéletrajz, a tanulmányok megjelölésével, max. 1.000 karakter
 • kategória megnevezése (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet).

A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várjuk, tárgyként „kérdés” megjelöléssel. A kérdések beküldésének határideje 2022. szeptember 20.

 1. A DECODE pályázat tárgya és a benyújtandó munkarészek
  A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy történet áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén többnyire a helyszín, múltjával, értékeivel vagy éppen hibáival. Ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás.

Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme nem a műalkotás, épület, vagy terv prezentálása, hanem magának a koncepciónak, az alkotás mögött álló történetnek a bemutatása.

A 2021-ben díjazott pályaművekről itt olvasható részletesebb bemutatás, a virtuális kiállítás bejárás továbbra is elérhető honlapunkon, a díjról szóló korábbi kisfilmet pedig itt lehet megtekinteni. Ezen felül a shortlistes alkotók és alkotásaik bemutatása elérhető a DECODE Youtube csatornáján, és további információkkal szolgál az Alapítvány Instagram oldala is.

A pályázók két kategóriában indulhatnak: Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

A, ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtandó:

• Az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként létrejött megvalósult vagy meg nem valósult tervet. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

 • Amennyiben a prezentáció hangot, narrációt is tartalmaz, felirat biztosítása szükséges.
 • Amennyiben a prezentáció zenét tartalmaz, a pályázónak kell biztosítani annak felhasználhatóságát és megoszthatóságát (pl.: jogdíj mentességét, vagy az alkotók feltüntetését stb.)
 • Amennyiben a prezentációban írott szöveg szerepel, ennek terjedelme összesen max. 250 szó lehet és ütemezése az olvashatóság figyelembevételével kell, hogy történjen. A szöveg nyelve magyar vagy angol lehet.

• A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani (a kiállítótér adottságait és korlátait figyelembe véve). Ennek installálásáról és/vagy tárolásáról az alkotóval egyeztetve hozunk majd döntést.

• Az alkotáshoz kapcsolódó rövid, szöveges statement megfogalmazása a zsűri részére, a koncepció és a pályázati háttér összefoglalásaként. Max. 2.500 karakter terjedelemben, magyar vagy angol nyelven, .docx vagy .pdf formátumban.

B, VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó:

• Az alkotás, illetve a koncepciót alátámasztó történet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb. screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

 • Amennyiben a prezentáció hangot, narrációt is tartalmaz, felirat biztosítása szükséges.
 • Amennyiben a prezentáció zenét tartalmaz, a pályázónak kell biztosítani annak felhasználhatóságát és megoszthatóságát (pl.: jogdíj mentességét, vagy az alkotók feltüntetését stb.)
 • Amennyiben a prezentációban írott szöveg szerepel, ennek terjedelme összesen max. 250 szó lehet és ütemezése az olvashatóság figyelembevételével kell, hogy történjen. A szöveg nyelve magyar vagy angol lehet.

• A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani (a kiállítótér adottságait és korlátait figyelembe véve). Ennek installálásáról és/vagy tárolásáról az alkotóval egyeztetve hozunk majd döntést.

• az alkotáshoz kapcsolódó rövid, szöveges statement megfogalmazása a zsűri részére, a koncepció és a pályázati háttér összefoglalásaként. Max. 2.500 karakter terjedelemben, magyar vagy angol nyelven, .docx vagy .pdf formátumban.

 1. A pályaművek elbírálása, szűkített lista
  A 2022. október 24 délig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát, ún. shortlistet hoz létre. A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert egyúttal kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is.
 2. A pályaművek díjazása, kiállítás
  A szűkített listán szereplő projektek közül, második lépcsőben a zsűritagok közösen döntést hoznak a szűkített listára került alkotások közül a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában.

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót és egy Spotlight különdíjast jelöl meg.

Bírálati szempontok:
• a bemutatott koncepció, történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy művészeti alkotással
• a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:
• 1 db fődíj: nettó 750.000 Ft
• 2 db „ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 150.000 Ft

Emellett a Fődíjas munkák elismeréseként átadjuk Zalavári Fruszina különleges, víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt DECODE díjtárgyát.

Egy kategóriától független díj:
• 1 db „Spotlight” szponzori különdíj, a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként.

A pályázat eredményhirdetése a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2022. november 16-án, 18:00 órakor lesz, az Irányi Palotában, a 1056 Budapest, Irányi utca 17. címen. A kiállítás 2022. november 18-ig lesz megtekinthető. A díjátadót és megnyitót a mindenkori járványügyi szabályzások ismeretében kívánjuk megtartani, mindenképp egymást óvva és egymásra figyelve tervezzük. Fenntartjuk azt a jogot, hogy amennyiben a helyzet megkívánja, a díjátadót és a kiállítás létszámát maximalizáljuk, illetve teljes egészében digitális platformra helyezzük át.

 1. A DECODE Díj és kiállítás ütemezése és határidők:

• 2022. szeptember 6. – Pályázati kiírás
• 2022. szeptember 20. – Kérdések benyújtásának határideje, kizárólag írásban a decode@bordstudio.hu címre
• 2022. október 20., 12:00 – online regisztráció határideje e-mailben a decode@bordstudio.hu címen
• 2022. október 24., 12:00 – pályázatok online beadásának határideje
• 2022. november 16., 18:00 – kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
• 2022. november 17-18. kiállítás az Irányi Palotában
• 2022. november 18. – kiállított művek visszaszolgáltatása

 1. A DECODE Díj Bíráló Bizottságának tagjai:

• Bordás Péter, BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, alapító, zsűrielnök
• Szabó Levente DLA, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
• Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, egyetemi tanár és dékán
• Golda János Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
• Kálmán Borbála Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
• Etentuk Inemesit kulturális menedzser, Artlocator Magazin alapító
• Dr. Kukla Krisztián, az Art Quarter Budapest (aqb) művészeti vezetője

 1. A díjpályázati eljárásra vonatkozó szabályok

• A pályázat nyílt, nem titkos
• A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával
• A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait
• A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni
• A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik
• A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak
• A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelentetésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható

 1. Adatvédelem

A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli. A pályázó továbbá tudomásul veszi és egyetértését fejezi ki azzal, hogy a pályázatra leadott prezentációját a kiíró a pályázattal kapcsolatos kommunikációra szabadon felhasználja, a díjról és kiállításról szóló kommunikációs anyagokban (kép, videófelvétel) mind a pályázó, mind a pályamű megjelenhet (pl.: social media, honlap és egyéb online vagy nyomtatott felületeken). A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

A Prima Primissima Díjat kapott Sugár Péter DLA, a Lako BME professzora!Péternek szívből gratulálunk a díjhoz és ezúton gratulálunk minden díjazottnak!Éljen! Sugár Péter Prima Primissima díjat kapott! Szívből gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Péterre! Gratulálunk a Primáknak, Gettó Tamásnak és Váncza Lászlónak! ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 days ago

BME Építészmérnöki Kar
TÉRMŰVELETEK - 2022⚡S A V E the D A T E ⚡Megnyitó: 2022. 12. 09. 13h, BME K épület A BME Építészmérnöki Kar elsőéves Térkompozíció tárgy hallgatóinak kiállítása 2022.12.09-én 13.00-kor startol a 2. emeleti kerengőn.A megnyitón köszöntőt mond Alföldi György DLA egyetemi tanár, az Építészmérnöki Kar dékánja.A kiállítást pedig Cságoly Ferenc DLA professor emeritus nyitja meg, a Közép.BME és az Építőművészeti Doktori Iskola egykori vezetője. ... See MoreSee Less
View on Facebook

We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://drive.google.com/file/d/15moFpuBBjnSHZ7RY4Unrm1wWmYC9EnLj/view
Find us here: https://www.facebook.com/archisc.int/

We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations!

Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct.

több tweet...

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.