CAADencia az építészetben

Nemzetközi workshopot és konferenciát rendezett az Építészeti Ábrázolás Tanszék 2016. június 16-17-én, melyre a BME Építészmérnöki Karán került sor.

CAADencia az építészetben címmel nemzetközi workshopot és konferenciát rendezett az Építészeti Ábrázolás Tanszék 2016. június 16-17-én, melyre az építészeti CAD programok gyártóival együttműködésben a BME Építészmérnöki Karán került sor.

A konferencia Back to Command (Vissza a kormányrúdhoz) mottója arra utalt, hogy az építészek csak akkor maradhatnak a tervezési folyamat fókuszában, ha maguk is reagálnak az információs kor kihívásaira. A konferencia előadásai is erre a gondolatra reflektáltak. A rendezvényen több, mint 20 országból voltak jelen, a két nap alatt több, mint 90 résztvevő látogatta a workshopokat és a konferenciaelőadásokat.

Nyitóelőadásként Reinhard König (ETH Zürich) beszélt a „kognitív dizájn” programok segítségével a kívánt városfejlesztési eredmények alapján lehetséges „visszajelzésről” (mint az előrejelzés ellentétéről), majd Kazumi Yajima (Kajima Corp.) mutatta be a BIM (Épület-információs menedzsment) programoknak a tervezés és kivitelezés folyamatait megváltoztató hatását. Ezek után tematikus szekciókban került sor a világ minden tájáról érkezett (és persze magyar) előadók szakmai cikkeiből tartott előadásokra, melyek témái tágabb keretek mozogtak: az elméletitől (Shape Grammar) a gyakorlatiig (BIM, Simulation), az oktatástól (Media Supported Teaching) az épülettervezésen át (Generative Design) a várostervezésig (Smart Cities). Záróelőadásában Branko Kolarevic (University of Calgary) beszélt a társtudományok és -iparágak legújabb eredményei felé nyitott „integratív dizájn” víziójáról.

A workshop nap gyakorlati bemutatói a CAAD alkalmazások legfrissebb fejlesztéseit bemutatva az építészeti munkához kötődő informatikai alkalmazások használatába nyújtottak betekintést (Algoritmikus tervezés BIM-ben, Analízis BIM alapokkal, ütközésvizsgálat, OpenBIM a gyakorlatban, GDL a napi munkában). A rendezvény támogatóinak jóvoltából a graduális és DLA/PhD hallgatók a világ bármely részéről kedvezményes részvételi díj befizetése mellett vehettek részt a workshopokon és a konferencián. A Magyar Építész Kamara 2-2 kreditpontot adott tagjainak, akik a works​h​opon, illetve a konferencia napon részt vettek.​

A rendezvény eseményeiről további képek és videofelvételek találhatók a konferencia honlapján: www.caadence.bme.hu

Összefoglaló videó az előadásokról az alábbi címen látható:

 

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
Kedves Jelentkezők!

Alább olvashatók a 2020. évi felvételi vizsga eredményei. Kérjük, aki még nem töltötte fel a felvi.hu-ra a hiteles oklevelét (oklevél igazolását), valamint a többletpontokra jogosító dokumentumait (pl. a kötelező 16 héten felüli szakmai tapasztalat igazolását, nyelvvizsgákat, stb.) az sürgősen pótolja!

https://epitesz.bme.hu/portfolio/2020-evi-msc-felveteli-eredmenyei/
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
❗️ Sziasztok! Elindult a Demonstrátori pályázat a 2020/2021 tanév őszi félévére. Ha van kedvetek és segítő szándékotok, kérünk, hogy a többiek miatt is, jelentkezzetek! 🤝 💛

https://epitesz.bme.hu/portfolio/demonstratori-palyazat-a-2020-2021-tanev-oszi-felevere/
8 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
9 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
9 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.