BME ÉPK TDK 2014 – Eredmények

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja.

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja. Bizottságainkban 9-9 elnök és szekciótitkár, további 20 bizottsági tag és számos (nagyon fontos tudományos „háttérmunkát” végző) opponens segítette a konferencia szekcióinak sikeres lebonyolítását.

A 68 benyújtott tanulmány és alkotás 123 hallgató munkája, akik közül 93-an osztatlan, 13-an BSc és 17-en MSc képzésünkön vesznek részt.

39 db pénzjutalommal járó TDK-díj került kiosztásra, mintegy 1.360.000 Ft.- összegben, melyet a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet biztosított a TDK-mozgalom támogatása jeléül. Minden szekcióban kiosztásra került 1-1 db HK prezentációs különdíj és éves folyóirat-előfizetés. A TDK szakmai támogatói: Metszet folyóirat – Artifex Kiadó, Magyar Építőipar folyóirat – Építéstudományi Egyesület, Magyar Építőművészet – Magyar Építőművészek Szövetsége. Számos tárgyi jutalom került átadásra a rendező tanszékek által, illetve a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék “Csonka Pál” valamint az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék “Guzsik Tamás” pénzjutalommal is járó különdíja bővítette az elismerések sorát.
 

A konferenciaév zárására az ünnepi díjátadón került sor 2014. november 11-én 17 órakor a K. II. 75-ben, melyet a kar oktatói és tanszékvezetői mellett Molnár Csaba dékán úr is megtisztelte jelenlétével.

A dízazottak névsora itt található: tdk.bme.hu/EPK

A 2014. évi konferenciához kapcsolódóan a KTDT  javaslatával külön elismerésekre felterjesztésre kerültek:

Rektori különdíj: Kurucz Attila építészhallgató

Pályamunka: A vértesszentkereszti kolostorrom elméleti rekonstrukciója

Konzulens: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Kurucz Attila a hazai műemlékvédelem és építészettörténeti kutatás szempontjából is jelentős témát választott. A vértesszentkereszti kolostor jelenleg kiemelten védett műemlék, ennek ellenére nagy, átfogó helyreállítási munkákra mindezidáig nem került sor, illetve még mindig vannak a kolostornak feltáratlan részei és az eddigi tudományos kutatás is kiegészítésre szorul. A szerző példaadó és komplex módon dolgozta fel ezt az egyedülálló műemléket: összegyűjtötte és kritikai elemzésnek vetette alá az eddigi kutatási eredményeket. Számos, a vértesszentkereszti apátsággal valamilyen módon rokonítható szerkesztési módszer, alaprajzi rendszer, külföldi analógiát vizsgált meg, hogy azután elkészíthesse a kolostor összesen hatból eddig hiányzó öt építési periódusának elméleti rekonstrukciós rajzát. Ezzel kiegészítette és részben átértékelte az csak a III. építési periódusra vonatkozó elméleteket, s így dolgozatának új tudományos eredményei kiemelkedő jelentőséggel bírnak.”


Pro Progressio / hallgatói díj: Heincz Dániel, Andriska Fanni, Kovács Károly Lehel építészhallgatók

Pályamunkájuk: Szerkezettel együttdolgozó vízszigetelések laterális vízvándorlási ellenállása

Konzulensek: Dobszay Gergely PhD egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék – Dr. Nemes Rita egyetemi adjunktus, Épületszerkezettani Tanszék – Reisch Richárd mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék

Indoklás: „Izgalmas, új felvetéseket tartalmazó dolgozat, mely innovatív beállítottságú, és kellően gondos, magas színvonalú csapatmunkát tükröz. A dolgozat új, szakirodalomban még nem feldolgozott, életszerű kérdésekre keresi a választ: hol van a visszatapadó szigetelések optimális alkalmazási területe, bizonyítható-e a gyártói katalógusokban leírt laterális vízvándorlási ellenállás jelensége, van-e reális lehetőség ezeknek a speciális tulajdonságokkal bíró anyagoknak a szakaszos használatára. Több vízszigetelés gyártóval felvették a kapcsolatot és a kapott mintákkal végzett kísérletek segítségével a fő kérdésekre egyértelműen igazolható igen válaszokat tudtak adni: reális víznyomást jóval meghaladó, extrém viszonyok között sem jött létre az oldalirányú vándorlás, miközben a kontroll mintákon minden esetben megfigyelhető volt. A vízzáró beton szerkezetek kritikus helyein való szakaszos alkalmazás lehetősége hatalmas gazdasági előnyökkel járhat, ha a dolgozat eredményeit a gyártók megfelelően fogják felhasználni. Mindezt egyedi, innovatív kísérletekkel bizonyítva, módszertanilag kifogástalan felépítésű kutatás keretében, közérthető és igényes dolgozat keretében dokumentálták.”

 

Pro Progressio / oktatói díj: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Daragó László immár másfél évtizede vállal konzulensi munkát az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék TDK-önképzőkör keretében. Oktatói tevékenységéhez kapcsolódóan a középkor építészetéhez kötődő témákban, hazai és nemzetközi kapcsolat-rendszerek feltárásában nyújt segítséget a témában elmélyedni kívánó hallgatóknak. Ezt kibővíti a rendszeres műemlékfelmérési gyakorlatokhoz szervesen kapcsolódó tudományos kutatások területe és tervezői szemléletű örökségvédelem témája. Hallgatói országos szinten is elismert eredményekkel rendelkeznek, OTDK első díjakkal.”

 

TDK Emlékplakett oktatónak: Sajtos István PhD egyetemi docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

Indoklás: „Sajtos István meghatározó alakja az Építész Kar tudományos közéletének. 1984-ben TDK-zott először. Azóta a tudományos kutatás módszertanának átadása munkásságában teljesértékű. Inspiratív személyiségének köszönhetően tovább is mutat a TDK-n: egykori konzultáltjai a doktori iskolában folytatják kutatásaikat, doktoranduszként már ők is konzulensként jelennek meg, és (sokszor velük együtt) újabb hallgatókkal szeretteti meg a tudományos kutatás elméleti és gyakorlati területeinek komplexitását. A „betonkenu” program (Gáspár Orsolya doktorandusszal) idei sikeres szereplése, az összesített I. díj erről tesz tanubizonyságot.”

A díjazott pályamunkák készítőinek gratulálunk és minden résztvevőnek eredményekben gazdag tudományos-kutatói és alkotó-művészi pályát kívánunk.
 

Aktuális

📍Pan-European Seal (PES) Professional Traineeship Programme📍A Pan-European Seal gyakornoki programra szóló ösztöndíjpályázat a BME kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatói számára biztosít lehetőséget, hogy pályázzanak az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatala (EUIPO) által kínált 12 hónapos szakmai fizetett gyakornoki programokra.Belső jelentkezési határidő: 2023. február 15.Részletek és pályázati információk itt érhetők el 👇nki.bme.hu/node/5971 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Víz, idő, környezet 3.0 konferencia építészeknek január 27-én a BOK Csarnokban! A részvétel oktatóknak és hallgatóknak ingyenes.Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar), Martinkó József, OCTOGON főszerkesztő, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember, Prof. Sylvester Ádám DLA, okleveles építészmérnök, Szentirmai Tamás DLA, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék tanszékvezetője és Vékony Tamás, okleveles építészmérnök, vezető tervezője rendhagyó konferenciánkon nemcsak itthoni, hanem külföldi követendő példákon keresztül szemlézik a fenntarthatóság és a víz, a víz és a szabadidő kapcsolatát az építészetben. A konferencia védnöke a Budapesti Építész Kamara, a konferenciát Eltér István, a BÉK elnöke nyitja meg.Bővebb információ, részvételi feltételek és regisztráció 👇buildrendezvenyek.hu/117-viz-ido-kornyezet-3-0 ... See MoreSee Less
View on Facebook
📍Pályázati felhívás📍 a 2022-23. évi Újbudai Hallgatói Startup versenyen való részvételreÚjbuda Önkormányzata 2014. óta immár nyolcadik alkalommal hirdet 4*1 millió forint összdíjazású pályázatot innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozására vagy korai fázisú támogatására. A pályázaton 35 év alatti, felsőoktatási hallgatók indulhatnak egyénileg, vagy maximum öt-fős csoportban. A pályázat témáját illetően megkötés nincs, de a társadalmi elfogadottság fontos szűrő feltétel.A pályázatok benyújtási határideje 2023. január 26. Bővebb infó 👉 fejlodesgazdasagtan.hu/.../01/09/palyazati-felhivas/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://drive.google.com/file/d/15moFpuBBjnSHZ7RY4Unrm1wWmYC9EnLj/view
Find us here: https://www.facebook.com/archisc.int/

We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations!

Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct.

több tweet...

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.