BME ÉPK TDK 2014 – Eredmények

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja.

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja. Bizottságainkban 9-9 elnök és szekciótitkár, további 20 bizottsági tag és számos (nagyon fontos tudományos „háttérmunkát” végző) opponens segítette a konferencia szekcióinak sikeres lebonyolítását.

A 68 benyújtott tanulmány és alkotás 123 hallgató munkája, akik közül 93-an osztatlan, 13-an BSc és 17-en MSc képzésünkön vesznek részt.

39 db pénzjutalommal járó TDK-díj került kiosztásra, mintegy 1.360.000 Ft.- összegben, melyet a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet biztosított a TDK-mozgalom támogatása jeléül. Minden szekcióban kiosztásra került 1-1 db HK prezentációs különdíj és éves folyóirat-előfizetés. A TDK szakmai támogatói: Metszet folyóirat – Artifex Kiadó, Magyar Építőipar folyóirat – Építéstudományi Egyesület, Magyar Építőművészet – Magyar Építőművészek Szövetsége. Számos tárgyi jutalom került átadásra a rendező tanszékek által, illetve a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék “Csonka Pál” valamint az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék “Guzsik Tamás” pénzjutalommal is járó különdíja bővítette az elismerések sorát.
 

A konferenciaév zárására az ünnepi díjátadón került sor 2014. november 11-én 17 órakor a K. II. 75-ben, melyet a kar oktatói és tanszékvezetői mellett Molnár Csaba dékán úr is megtisztelte jelenlétével.

A dízazottak névsora itt található: tdk.bme.hu/EPK

A 2014. évi konferenciához kapcsolódóan a KTDT  javaslatával külön elismerésekre felterjesztésre kerültek:

Rektori különdíj: Kurucz Attila építészhallgató

Pályamunka: A vértesszentkereszti kolostorrom elméleti rekonstrukciója

Konzulens: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Kurucz Attila a hazai műemlékvédelem és építészettörténeti kutatás szempontjából is jelentős témát választott. A vértesszentkereszti kolostor jelenleg kiemelten védett műemlék, ennek ellenére nagy, átfogó helyreállítási munkákra mindezidáig nem került sor, illetve még mindig vannak a kolostornak feltáratlan részei és az eddigi tudományos kutatás is kiegészítésre szorul. A szerző példaadó és komplex módon dolgozta fel ezt az egyedülálló műemléket: összegyűjtötte és kritikai elemzésnek vetette alá az eddigi kutatási eredményeket. Számos, a vértesszentkereszti apátsággal valamilyen módon rokonítható szerkesztési módszer, alaprajzi rendszer, külföldi analógiát vizsgált meg, hogy azután elkészíthesse a kolostor összesen hatból eddig hiányzó öt építési periódusának elméleti rekonstrukciós rajzát. Ezzel kiegészítette és részben átértékelte az csak a III. építési periódusra vonatkozó elméleteket, s így dolgozatának új tudományos eredményei kiemelkedő jelentőséggel bírnak.”


Pro Progressio / hallgatói díj: Heincz Dániel, Andriska Fanni, Kovács Károly Lehel építészhallgatók

Pályamunkájuk: Szerkezettel együttdolgozó vízszigetelések laterális vízvándorlási ellenállása

Konzulensek: Dobszay Gergely PhD egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék – Dr. Nemes Rita egyetemi adjunktus, Épületszerkezettani Tanszék – Reisch Richárd mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék

Indoklás: „Izgalmas, új felvetéseket tartalmazó dolgozat, mely innovatív beállítottságú, és kellően gondos, magas színvonalú csapatmunkát tükröz. A dolgozat új, szakirodalomban még nem feldolgozott, életszerű kérdésekre keresi a választ: hol van a visszatapadó szigetelések optimális alkalmazási területe, bizonyítható-e a gyártói katalógusokban leírt laterális vízvándorlási ellenállás jelensége, van-e reális lehetőség ezeknek a speciális tulajdonságokkal bíró anyagoknak a szakaszos használatára. Több vízszigetelés gyártóval felvették a kapcsolatot és a kapott mintákkal végzett kísérletek segítségével a fő kérdésekre egyértelműen igazolható igen válaszokat tudtak adni: reális víznyomást jóval meghaladó, extrém viszonyok között sem jött létre az oldalirányú vándorlás, miközben a kontroll mintákon minden esetben megfigyelhető volt. A vízzáró beton szerkezetek kritikus helyein való szakaszos alkalmazás lehetősége hatalmas gazdasági előnyökkel járhat, ha a dolgozat eredményeit a gyártók megfelelően fogják felhasználni. Mindezt egyedi, innovatív kísérletekkel bizonyítva, módszertanilag kifogástalan felépítésű kutatás keretében, közérthető és igényes dolgozat keretében dokumentálták.”

 

Pro Progressio / oktatói díj: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Daragó László immár másfél évtizede vállal konzulensi munkát az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék TDK-önképzőkör keretében. Oktatói tevékenységéhez kapcsolódóan a középkor építészetéhez kötődő témákban, hazai és nemzetközi kapcsolat-rendszerek feltárásában nyújt segítséget a témában elmélyedni kívánó hallgatóknak. Ezt kibővíti a rendszeres műemlékfelmérési gyakorlatokhoz szervesen kapcsolódó tudományos kutatások területe és tervezői szemléletű örökségvédelem témája. Hallgatói országos szinten is elismert eredményekkel rendelkeznek, OTDK első díjakkal.”

 

TDK Emlékplakett oktatónak: Sajtos István PhD egyetemi docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

Indoklás: „Sajtos István meghatározó alakja az Építész Kar tudományos közéletének. 1984-ben TDK-zott először. Azóta a tudományos kutatás módszertanának átadása munkásságában teljesértékű. Inspiratív személyiségének köszönhetően tovább is mutat a TDK-n: egykori konzultáltjai a doktori iskolában folytatják kutatásaikat, doktoranduszként már ők is konzulensként jelennek meg, és (sokszor velük együtt) újabb hallgatókkal szeretteti meg a tudományos kutatás elméleti és gyakorlati területeinek komplexitását. A „betonkenu” program (Gáspár Orsolya doktorandusszal) idei sikeres szereplése, az összesített I. díj erről tesz tanubizonyságot.”

A díjazott pályamunkák készítőinek gratulálunk és minden résztvevőnek eredményekben gazdag tudományos-kutatói és alkotó-művészi pályát kívánunk.
 

Aktuális

🍃BIM/Zöld trendek🍃- Szakmai Nap📍📆 2023. október 4. ⏰11:30 – 17:30 🏛️Helyszín: BME K épület, K210 ‼️Regisztrációs link: bit.ly/46jTCt4 ‼️ Gyertek el! Hallgassátok meg! Fogjátok meg! Próbáljátok ki!Környezettudatosság, BIM alapú tervezés és fenntarthatóság a szárazépítészetben, elszabadult energiaárak, alacsony üzemeltetési költségek… A „zöld építés” egyre növekvő jelentőségének jegyében, a rendezvényen résztvevő hallgatóink e gyártócégek előadó szakembereivel ismerkedhetnek meg.A kiállítási standokon az Építész-informatika (2. év) és Építész-informatika-3 (3. év), az Épületenergetika tantárgyak teljesítéséhez szükséges pluszpontokhoz a részvételt igazoló pecsétek várják a résztvevőket izgalmas bemutatók, feladatok, a termékek kipróbálási lehetősége, alkalmazástechnikai segédletek és egyéb ajándékok mellett.Részletes programtervet a kari honlap hírei között találtok!👇epitesz.bme.hu/portfolio/bim-zold-trendek-szakmai-nap-2/Mindenkit várunk sok szeretettel! 🤗📸 KépKocka - Építész Média KörBME ÉMK Hallgatói KépviseletRendezvény CsoportÉpítészmérnöki Kar Hallgatói KépviseletBuild-Communication Kft. ... See MoreSee Less
View on Facebook
‼️ Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület – Hallgatói pályázat ‼️Ebben az évben ismét izgalmas területeket választottak az ötletpályázat alapjául, a 2023. évi pályázat címe: „Revitalizáció, értékteremtés” – Ingatlanfejlesztési tanulmány készítése a kiíró által megajánlott témakörökből, pályázat szakmai mentorokkal.Az idei évben a díjak összegét megemelték:1. díj: 1.000.000 Ft és utazás az Expo Real-ra,2. díj: 750.000 Ft,3. díj: 500.000 FtPályázási regisztrációs határidő: 2023.09.30. 12.00 óraPályaművek leadásának határideje: 2023.11.06. 23.59 óraPályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2023.11.20.Bővebb információ és a teljes pályázati kiírás elérhető a honlapunkon 👇epitesz.bme.hu/portfolio/ingatlanfejlesztoi-kerekasztal-egyesulet-x-hallgatoi-palyazat/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.