Bercsényi 28-30 emléknapok

A következő leírás egy hamarosan megnyíló köztéri tárlatról és egy kétnapos eseménysorozatról tájékoztat. A program a magyar neoavantgard képzőművészeti örökség és a 70-es 80-as évek építészettörténetének szempontjából kulcsfontosságú kulturális tér és folyóirat, a B28-30 történetét dolgozza fel. 

Az BME  Építész Szakkollégiumának kétnapos programsorozatának célja, hogy közös gondolkodással, vitával, kiállítással, zenével és a B28-30 örökségének felidézésével, számba vegye miképp lehet az építészetről-kultúráról gondolkodó fiatalok számára teret, pozíciót és lehetőségeket teremteni. Ezért április 26-27-én az Építész Szakkollégium a folyóiratról szóló kiállítással, a Bercsényi Klub és a B28-30 egykori tagjaival szervezett kerekasztal-beszélgetéssel, és az egykor a kollégium tornatermében színpadra lépő és azóta legendássá vált előadók koncertjeivel készül.

Az esemény eventje elérhető ezen a linken.

A rendszerváltás előtti fővárosi underground egyik legfontosabb kulturális intézménye és találkozóhelye a Bercsényi utca 28-30-as szám alatt működött, a Műszaki Egyetem Építészmérnöki karának kollégiumában. 1963 őszén itt adták ki először a „Bercsényi 28-30“ című egyetemi lapot, kezdetben mindössze 100 példányban. Az eleinte pároldalas stencilezett lap a nyolcvanas évekre a magyar neoavantgárd képzőművészet és a doktrinér modernizmussal szembehelyezkedő építészet egyik legjelentősebb platformjává vált. A folyóirattal párhuzamosan működött a Bercsényi Klub, melynek tagjai azon dolgoztak, hogy a Kollégium tereiben kiállítási lehetőséget biztosítsanak a hallgatók számára és azok számára, akik a hivatalos kiállítóhelyeken nem jelenhettek meg. Ebben a térben zajlottak Hajas Tibor kultikus performanszai, Erdély Miklós mutatta be munkáit a kollégium falai között, valamint koncertet adott többek között a Spenót, Másik János, a Balaton, a Bizottság és a Kontroll csoport.

Az eredetileg kollégiumi lapnak induló újság a hatvanas évek második felétől kezdett el az egyetemi életen egyértelműen túlmutató, átfogó témákkal foglalkozni. Építészetelméleti tanulmányok, publikálatlan tervdokumentációk jelentek meg a lapban többek között, Rajk László, Reimholz Péter, Makovecz Imre, Nagy Bálint, Nagy Tamás szerkesztésében. Interjúk, vitanyagok jelentek meg az építészeti közéletről például Major Mátéval és Lukács Györggyel. Performansz-dokumentációkat, kiállítási beszámolókat és kritikákat közöltek Hajas Tiborról, Erdély Miklósról és a magyar nemhivatalos művészet számos meghatározó alkotójáról. A folyóiratban a nemzetközi építészetelmélet számos központi írása jelent meg elsőként magyarul, például Yona Friedmanntól, Aldo Rossitól és Robert Venturitól.

Dátumok, helyszínek 
2024. április 26-27.
Bercsényi Kollégium

Móricz Zsigmond körtéri aluljáró J (Váli utcai) kijáratánál található kiállítóterek

Program

Kiállítás
Megnyitó: 04.26. péntek 19:00
Móricz Zsigmond körtéri aluljáró 

A kiállítás helyszíne a Móricz Zsigmond körtéri aluljáró jelenleg elhagyatottan és üresen álló négy üzlethelyisége. A kurátorok célja, hogy egy átfogóbb történeti tárlat nyíljon, kortárs reflexiókkal a B28-30 folyóiratról és a Bercsényi Klubról. A kiállítóterek részvételre buzdító eseményterekként nyílnak meg: megtekinthető lesz a B28-30 szellemiségét megragadó emlékmű-pályázat nyertes Toteme, a folyóirat vizuális anyagaiból és elméleti bázisából építkező Képcsarnok, és egy archív anyagokat könyvbe sűrítő és térbe helyező Kódex. A negyedik teret a 1111 galéria rendezi be. A tárlat május 17-ig lesz megtekinthető.

Vető János NahTe: Bercsényi 28-30 1970-2024
Megnyitó: 04.26. péntek 19:00
Móricz Zsigmond körtéri aluljáró 

Vető János NahTe: Bercsényi 28-30 1970-2024 című kiállítása, a Bercsényi 28-30 Fesztivál része. Vető János karrierje az 1960-as évek végétől kíséri a Bercsényi Klub történetét, így a kiállításon bemutatott fotói és performanszokról készült videói alkalmasak a hely és kor megelevenítésére, az államszocializmus tűrt és tiltott kategóriájának határán egyensúlyozó alkotók művészeti stratégiájának bemutatására.

Kerekasztal-beszélgetés 
04.27. szombat 14:00
Bercsényi kollégium, 1111, Bercsényi utca 28-30

Az esemény célja, hogy több szemszögből bemutassuk nektek a B28-30 idejében zajló kollégiumi életet és pezsgést, aminek elengedhetetlen hozzávalója, hogy az akkori szervezői csoporttal megismerkedjünk, és a személyes élményeik alapján idézzük meg a 70-80-as évek hangulatát.

Április 27.-én koradélután kerül megrendezésre a Bercsényi Kollégium nagytársalgójában a kerekasztal beszélgetés, ahol az újságszerkesztés, a koncert- és kiállítás szervezés akkori nehézségeivel és kollégium kulturális szerepének jelentőségével ismerkedhettek meg.

A beszélgetés résztvevői: 
Hartvig Lajos – építész (Bánáti and Hartvig)
Szabó Anna Julianna – építész (Brettschneider Alapítvány)
Rauschenberger János – díszlettervező, építész, képzőművész
Taksás Mihály – díszlettervező, a B28-30 egykori szerkesztője

Filmklub 
04.27. szombat 16:00
Bercsényi kollégium, Bercsényi kollégium, 1111, Bercsényi utca 28-30

A 60-as évektől rendszertelen időközönként filmklubokat is tartottak a kollégiumban. A rendelkezésre álló információ alapján főként kortárs, kísérletező magyar alkotók műveit vetítették, melyeket beszélgetések, viták követtek. Ezen hagyományok nyomán tartjuk Filmklubunkat, ahol Lichter Péter Üres Lovak című filmjét vetítjük, melyben két megkerülhetetlen magyar(/amerikai) rendező (Kertész Mihály és Bódy Gábor) perszonája találkozik. A film az asszociatív montázzsal kísérletezik a film egészében, több száz filmből bevágva jeleneteket. Melyeket egymás után, illetve egymásra illesztve új értelmezéssel ruházz fel. Ez a kísérletező attitűd jól kapcsolódik a korábbi filmklubok szellemiségéhez.

Koncertek
04.27. szombat 20:00
Bercsényi kollégium, 1111, Bercsényi utca 28-30

Szombat este a Kollégium klubhelyiségében, a Gödörben fog fellépni Másik János, a Balaton zenekar és az Ági és a fiúk. A koncertek segítségével megpróbáljuk felidézni az egykori bercsényis hangulatot.

Stáblista/Impresszum
A Bercsényi Építész Szakkollégium tagsága, valamint Borenich Levente, Matl Szilárd, Őze Sándor, Seress Anna, Zsoldos Anna
Projektfelelős: Edvy Athina, Révész Tamás
Grafika: Ramocsai Kata
Kísérőesemények: Bánszegi Bíborka,  Csanády Anna, Csortos Csaba, Őze Sándor, Suvák Bori, Varga Liza, Szilágyi Emese, Patczai Zsigmond
Kiállításszervezés: Basa Máté, Borenich Levente, Edvy Athina, Matl Szilárd, Őze Sándor, Révész Tamás, Seress Anna, Zsoldos Anna

A program az NKA, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Insert, Újbuda Önkormányzata, valamint a 1111 támogatásával valósul meg

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

A "K" épület használatára vonatkozó korlátozásokat június 17-én, hétfőn 7 órától feloldásra kerültek. ❗️Árvízvédelmi készültség❗️2024.06.05-én 13:00 órakor a BME K ÉPÜLET BEZÁRJA KAPUIT ÁRVÍZHELYZET MIATT.A kiürítés az egyetem minden polgárát érinti. Kérjük, hogy haladéktalanul hagyjátok el az épületet, és ne tartózkodjatok a "K" épületben.A lezárás megszüntetése a vízszint apadásának mértékétől és a csatornázási művek kapacitásától függ, a lezárás előreláthatólag jövő hét keddig tart.A pontos újranyitásról és bővebb információkról a későbbiekben mindenkit tájékoztatunk. Addig is figyeljétek a hivatalos tájékoztatást.👇www.kth.bme.hu/hirek/aktualis/2264/?fbclid=IwAR2OQkJqutvXsXDpq4dvNojoXPjh8v43KNyl9-TFF1ez6VM1pqAr... ... See MoreSee Less
View on Facebook
A Zöld Perspektíva cikksorozatunk 2. részében Dr. Mándoki Réka mesél a fenntartható lakásépítés oktatásáról a Lakóépülettervezési Tanszéken. Az illusztrációk a Fenntartható Lakóhelyek Műhely hallgatóinak munkáiból láthatók.00 Papp Alexandra terve alapján készítette @doramathe.works 01 Papp Alexandra02 Abrán Boglárka 03 Budai Flóra Sára 04 Péter-Szabó Eszter05 Schán Sára06 Joao Victor De Leliz Somensato07 Kielkopf Roxane ElisabethLako BMEA teljes cikk elérhető a honlapunkon. 👉epitesz.bme.hu/portfolio/zold-perspektiva-fenntarthato-lakasepites-oktatas-a-lakoepulettervezesi-... ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kipakolás - Építészet alapjaikipakolás időpontja / date of the exhibition:2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00Építészhallgatók tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Az elsőéves építészhallgatók az első, épülettervezéssel foglalkozó tantárgyukon 80 négyzetméter körüli pavilon épületeket terveznek, Budapestre a Gellérthegyre illetve a Népszigetre. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat végigvezesse egy tervezési feladaton, megismertesse velük az építészeti tervezés alapvető lépéseit és elemeit. Az oktatás az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék, a Lakóépülettervezési Tanszék és az Urbanisztika Tanszék 13 műtermében, különböző módszertanok mentén zajlik. 273 hallgató tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az alábbi nyitott műtermekben. Architecture students' designs are displayed in the open studios on the hand-in day. First-year architecture students design their first building on a design course, a pavilion of around 80 square meters, for the Gellért Hill and Nepsziget in Budapest. The course aims to guide students through a design task, introducing them to the basic steps and elements of architectural design. The course is taught in 13 studios of the Department of Explorative Architecture, the Department of Public Building Design, the Department of Residential Building Design, and the Department of Urban Planning and Design, using different methodologies. kipakolás időpontja:date of the exhibition: 2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00kipakolás az alábbi nyitott műtermekben:the open studios:01 K 351 Surján Borka tanköre02 K 352 Hegymegi Júlia tanköre03 K 353 Kolossváry Bernadett tanköre04 K 350 Barta Fruzsina tanköre05 K 350 Horváth-Farkas Zsófia tanköre06 K 350 Rácz Anna tanköre07 K 345 Weiszkopf András DLA tanköre08 K 344 Virág Anett tanköre09 K 343 Gyárfás Noémi tanköre10 K 397 Wettstein Domonkos PhD tanköre11 K 342 Hory Gergely PhD tanköre12 K 392 Pirity Ádám tanköreEN K 393 Hild György DLA tanköreMinden érdeklődőt szeretettel várunk a műtermekben. The event is open, everyone is welcome to visit.Weiszkopf András DLAaz Építészet Alapjai tantárgyfelelőseresponsible for the Basics of Architecture coursegrafika:graphic design: Máthé DóraÉpítészhallgatók tervei megtekinthetőek a ledás napján nyitott műtermekben. Az elsőéves építészhallgatók az első, épülettervezéssel foglalkozó tantárgyukon 80 négyzetméter körüli pavilon épületeket terveznek, Budapestre a Gellérthegyre illetve a Népszigetre. Az oktatás az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék, a Lakóépülettervezési Tanszék és az Urbanisztika Tanszék 13 műtermében, különböző módszertanok mentén zajlik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az alábbi nyitott műtermekben. Architecture students’ designs are displayed in the open studios on the hand-in day. First-year architecture students design their first building on a design course, a pavilion of around 80 square meters, for the Gellért Hill and Nepsziget in Budapest. The course is taught in 13 studios of the Department of Explorative Architecture, the Department of Public Building Design, the Department of Residential Building Design, and the Department of Urban Planning and Design, using different methodologies. The event is open, everyone is welcome to visit.kipakolás időpontja / date of the exhibition:2024. május 31. péntek 12:00 - 14:00kipakolás az alábbi nyitott műtermekben / the open studios:01 K 351 Surján Borka tanköre02 K 352 Hegymegi Júlia tanköre03 K 353 Kolossváry Bernadett tanköre04 K 350 Barta Fruzsina tanköre05 K 350 Horváth-Farkas Zsófia tanköre06 K 350 Rácz Anna tanköre07 K 345 Weiszkopf András DLA tanköre08 K 344 Virág Anett tanköre09 K 343 Gyárfás Noémi tanköre10 K 397 Wettstein Domonkos PhD tanköre11 K 342 Hory Gergely PhD tanköre12 K 392 Pirity Ádám tanköreEN K 393 Hild György DLA tanköreMinden érdeklődőt szeretettel várunk a műtermekben. #The event is open, everyone is welcome to visit.grafika @doramathe.works #architectureschool #architecturestudent #exhibition #critday #graphicdesign @bme.epitesz ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.