Online Nyílt Hét

2020.11.27.- 2020.12.04.

A BME Építészmérnöki Kar idén nyílt nap helyett online nyílt héttel vár minden kedves érdeklődőt! A virtuális eseményekről ezen az oldalon és a közösségi média felületeinken tájékozódhattok.

Facebook esemény
Instagram

2020. december 04. Nyílt hét zárás, dékáni és HK elköszönő

KORÁBBI ÉLŐ ESEMÉNYEK

November 27. péntek
10:00 – 12:00: Megőrízve fejlesztés – kerekasztal beszélgetés, élő adás: Teams, a Kutatók éjszakája program keretében.
15:30 15:55: Alföldi György DLA dékán, Köszöntő, Facebook live
16:00 16:25: Építészmérnöki Kar Hallgatói Képviselet köszöntő, Facebook live
16:30 – 17:00: Hegyi Dezső PhD: Hová is repülnek az elszabadult héliumos lufik? Youtube, A Kutatók éjszakája program keretében.
17:00 – 18:00: Szabó Levente DLA: Építészet és emlékezet, Teams, A Kutatók éjszakája program keretében. További info az előadásról.
Napközben: Hallgatói Képviselet, Alapkérdések kvíz, Instagram

November 28. szombat egész nap
Építész Klub bemutatkozása Instagram

November 29. vasárnap egész nap
Építész Szakkollégium bemutatkozása Instagram

December 01. kedd
15:00 – 15:55: Studio Weiszkopf: Betekintés az első félév tervezési tárgyának (Térkompozíció) hallgatói prezentációiba Teams
16:00 – 16:25: Szabó Árpád DLA előadása: A városok csodálatos világa Teams
16:30 – 16:55: Gáspár Orsolya: Erő és forma – a tyúkon túl Teams
Napközben: Öntevékeny körök bemutatkozása Instagram

December 02. szerda
16:30 – 16:55: Halmos Balázs: Indiana Jones és a helyszínelők Teams
17:00 – 17:25:
Klujber Róbert: Építész, de nem tervező Teams

December 03. csütörtök
16:30 – 16:55: Sági Gergely: Kalandorok ne kíméljenek! Teams
17:00 – 17:30: Dobszay Gergely: “Több, mint anatómia” – az épületszerkezettan Teams
Napközben: Hallgatói Képviselet bemutatkozása és tájékoztatói Instagram

December 04. péntek
15:30 – 15:55: Alföldi György DLA dékán, Elköszönő, Teams
16:00 – 16:25: Hallgatói Képviselet, Elköszönő, Teams

ÉPÍTÉSZ LESZEK!
Less bele egy építészhallgató mindennapjaiba! Az építészhallgatókból álló Képkocka Építész Média Kör által készített rövidfilmben a több éves hallgatói lét legkarakteresebb eseményeit sűrítette össze mindössze három és fél percben. Kísérjétek végig a film főhősét a legelső napoktól egészen a diplomavédésig! 


#építészleszek GUIDE
Itt belenézhetsz az #építészleszek tájékoztató füzetbe, melyben sok képpel illusztrált általános és egyéb információkat találsz az Építészetmérnöki Karra vonatkozóan.


MIÉRT VÁLASZD A BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KARÁT?
A Kar folyamatos megújulásának biztos alapjait a mintegy 150 éves oktatási hagyományai adják. Képzésünk abban egyedülálló, hogy megfelelő egyensúllyal ötvözi a kulturális és művészeti, valamint a műszaki és mérnöki tudományos építészeti tanulmányokat, ezáltal hozzájárul a globalizációval összefüggő társadalmi, gazdasági, környezeti és kulturális kihívások megoldásához. Képzéseink során hallgatóink az egységes ökoszisztémát értő, arra reflektálni képes, az épített környezet alakítása iránt elkötelezett, kreatív szakemberekké válnak. A kar az építészmérnöki életutakhoz nem csak a szakértelmet biztosítja, hanem a jövőt felelősen alakítani vágyó gondolkodás igényét és képességét is.

ÉPÍTÉSZMÉRNÖK VAGY ÉPÍTŐMÉRNÖK?
Érdekel a téged körülvevő környezet, te magad is szívesen alakítanád, formálnád a világot? Szívesen képeznéd magad ezen a területen, de még keresed, hogy melyik szakma illene hozzád jobban? Mi, a BME Építészmérnöki Kara összefogtunk az Építőmérnöki Karral és készítettünk egy közös weboldalt, amelyen keresztül könnyebben megérthető az építészmérnök és az építőmérnök közti különbség. A honlapon található játék támpontot adhat, hogy vajon melyik szak áll hozzád közelebb. Tedd próbára magad az epiteszvagyepito.bme.hu oldalon.

MI KELL A FELVÉTELHEZ?
A kötelező felvételi vizsgatárgyakat, illetve, hogy miből szükséges és lehet emelt szinten vizsgát tenni megtaláljatok a felvi.hu oldalán. A 2020 szeptemberben induló képzésekre vonatkozó felvételi ponthatárokat pedig itt láthatjátok felvi.hu.

RAJZ ALKALMASSÁGI VIZSGA
A rajzi alkalmassági vizsgára nem kell külön jelentkezni. Ha jelentkezel a képzésünkre a felvi.hu oldalon keresztül, akkor ez automatikusan megtörténik, illetve email-ben kapnak a jelentkezők értesítés az alkalmassági vizsga időpontjáról és helyszínéről.
A felvételi alkalmassági vizsga mintafeladatai segíthetik a felkészülést.
A BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formatervezési Tanszéke minden év szeptemberében felvételi előkészítőt hirdet.
2021-es rajzi előkészítő tanfolyam

TI KÉRDEZTÉTEK
A 2020-as felvételivel kapcsolatos kérdés-felelek instagram történetet megnézhetitek itt.

OKTATÁSI ÉS OKTATÓI INSTAGRAM OLDALAK
Összeszedtük egy instagram storyba az Építészmérnöki kar különböző tanszékein oktatók instagram fiókjait itt. Színes és széles a repertoár.

ALAPOZÓ ÉS SZAKMAI TÁRGYAK
Az alapozó években a hallgatók a tervezési és művészeti tárgyaikon megismerkednek a tértervezés alapjaival, elsajátítanak különböző rajztechnikákat és makettezési módszereket. Az első félévben elkezdődnek az építészetelméleti és építészettörténeti előadások is.
A későbbi szakmai tantárgyakat három fő csoportba sorolhatjuk. Az építészeti tervezési tárgyak közé lakóépületek, középületek, ipari épületek tervezése és a várostervezés sorolható. A műszaki tárgycsoportba tartozik az épületszerkezettan, a tartószerkezeti tárgyak, az építéstechnológia és menedzsment témaköre, valamint az épületgépészeti ismeretek. A fentieket egészítik ki az építészettörténeti és műemlékvédelmi tárgyak, a rajz és formaismereti órák és a számítógépes ábrázolás kurzusai.

365 NAP ÉPÍTÉSZET
A Kar hallgatóinak egyre több lehetősége van nemzetközi oktatási cserékben (mint az Erasmus program) valamint egyetemi, hazai vagy külföldi partnerek szervezésében építészeti workshopokon és építőtáborokban részt venni. Immár hagyományosnak tekinthetők a külföldi műemléki felmérőtáborok, és az olaszországi művésztelep. Vannak anyagkísérleti workshopok: építünk Betonkenut, saját csapatunk van a Hello Wood táborokban, többször indultunk az európai Solar Decathlon versenyen. Évek óta együtt dolgozunk szociális szervezetekkel, hogy a hallgatóink által létrehozott kis léptékű építményekkel támogassuk a munkájukat.

MŰHELYMUNKA
A hallgatói műhelymunka sokrétű. A képzés során a hallgatók rajzi, valamint tér és tárgyalkotási feladatokkal találkoznak. Az alapképzés időszakában tankör szintű műhelymunka a jellemző, míg a képzés második felében kisebb létszámú műtermekben sajátítják el a hallgatók az ismereteket.

még több műhelymunka

HALLGATÓI TERVEK ÉS ALKOTÁSOK
A hallgatók az ötéves képzés alatt a tervezési tárgyakban a komponálási alapoktól egészen a megvalósítható tervekig fejlődnek.

még több terv és alkotás

A képzés utolsó félévét diplomaterv zárja, amivel a hallgatók megmutatják az 5 év alatt elsajátított komplex képességeiket. A legjobb terveket a kar Hauszmann díjjal jutalmazza.
Hauszmann díj 2020

VIDEÓK
Az alábbi videókban bepillantást nyerhettek a színes és sokrétű, nem utolsó sorban vidám Építészmérnöki kar hallgatói közéletébe, a tanulmányi élet kitartó pillanataiba, valamint a korábbi nyílt napos oktatói előadásokba.

HALLGATÓI KÖZÉLET
Építész Szakkolégium
Építész Kari Napok
BME ÉMK-GPK-ÉPK Gólyabál 2019

HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉLET
Egy építész napja
Épületszerkezettan leadás
Évfolyamkiállitás (2016)

OKTATÓK ELŐADÁSAI A NYÍLT NAP ARCHÍVUMBÓL
Klobusovszki Péter – Kik azok az építészek?
Dr. Becker Gábor – Sokszínűség az építészmérnöki szakmáról
Dr. Balogh Balázs – A rajz és az Építészet

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ A HK OLDALÁN
epiteszhk.bme.hu/felvetelizoknek

Aktuális

1 month ago
2 months ago
3 months ago
3 months ago
3 months ago
3 months ago
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
„Én is a BME-re jártam” című riportfilmsorozat részeként a Partizan Architecture alapítói közül Müllner Péter és Major Zoltán az építészetről, az építészképzés nyújtotta lehetőségekről, illetve Partizán Architecture stúdió alapításáról beszélnek. https://youtu.be/twb2zodw6rU

Partizan Architecture alapítói: Hory Gergely, Müllner Péter, Major Zoltán
Zoli jelenleg a Közép.BME tanszék, Péter a Lako BME tanszék doktorandusza. Gergely pedig nemrég védte meg az BME Urbanisztika Tanszéken a doktori címét. És nem utolsó sorban a Jézus Szíve Jezsuita Templomban megvalósult gyermek játszószoba tervükkel a 2020 Highlights of Hungary közönségszavazáson a jelöltek között szerepelnek.
Gratulálunk nekik! 👏👏👏

Az "Én is a BME-re jártam" című riportfilmsorozat többi része megtekinthető a BME youtube csatornáján. A filmet a BME Kommunikációs, PR és Marketing Csoportjának megbízásából a BME Kármán Stúdiója készítette.
BME Építészmérnöki Kar
Én is a BME-re jártam - Partizan Architecture
Müllner Péter és Major Zoltán az építészetről, az építészképzés nyújtotta lehetőségekről, illetve Partizán Architecture stúdió alapításáról beszélnek. A film...
youtube.com
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar6 days ago
Cságoly Ferenc és Szántó Hunor elismerése az idei Média Építészeti Díja gálán

A Közép.BME volt hallgatója, Szántó Hunor Albert építész Táj-restaurációs Központ, Bugac c. diplomaterve újabb díjat nyert. Az Építészfórum által szervezett Média Építészeti Díja gálán a legjobb tervnek járó díjat tudhatta magáénak.

A Média Építészeti Díja gálaesten a hagyományokhoz híven minden évben egy mester munkáját is elismerik. Idén a MÉD Mestere elismerést Cságoly Ferenc DLA, DSc építész, a Közép.BME volt tanszékvezetője kapta.

A MÉD közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját Györgyi Csenge és Iszak Bálint; volt BME építészmérnöki hallgatók vehették át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért.

Mindenkinek gratulálunk az elismerésekért!
További információ a díjátadóról itt érhető el.
https://epiteszforum.hu/a-konkret-studio-es-szanto-hunor-albert-terve-nyerte-az-idei-media-epiteszeti-dijat
4 months ago
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
5 months ago
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo
5 months ago
Guest Lecture of Reimar von Meding / KAW architects Rotterdam
“about our experience in urban renewal, housing development, democratic changes and how we combine architecture and urban planning with participation and social development”

Moderated by Arpad Szabo / BME Urb https://t.co/eHNlJUfEir
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.