Online workshop a „Living Danube Limes” -projekt keretében

Élettel telnek meg történeti helyszínek a római Carnuntumban.

Az osztrák Danube University Krems online workshopot szervez „Site strengthening through living history and virtual reality incentives” címmel a római kori emlékeiről híres Carnuntumban. A workshop a „Living Danube Limes”  című, Európai Unió által finanszírozott Interreg DTP-projekt keretében valósul meg. A szervezők a programban résztvevő partnerintézmény a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék  kezdeményezésével a BME valamennyi érdeklődő oktatóját és hallgatóját örömmel várják az online workshopon.

http://www.donau-uni.ac.at/dbu/workshop-carnuntum

A 2020. július 1-jén indult nemzetközi projekt 10 ország 19 intézménye és további 27 társult partnereiből álló konzorciumának egyik magyarországi partnerintézménye a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A római kor kulturális értékeire, a Duna-menti régészeti emlékek hasznosítására fókuszáló projekt keretében az Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke az idei évben a Tanszéki Tervezés 1. tárgyát a fő célkitűzésekkel összhangban szervezi. A tárgy hallgatói a projekt tematikájával összefüggésben gondolkodnak a közel kétezer éves kulturális örökséggel bíró helyszín, Százhalombatta, azon belül pedig az egykori Matrica római katonai tábor hasznosítási lehetőségein. A munka 2021. január 13-án egy sikeres helyszíni bejárással kezdődött, és a továbbiakban a helyszín történetének, illetve kortárs lehetőségeinek feltérképezésével folytatódik. A nemzetközi gyakorlat megismerését szolgáló, a címben is szereplő workshop – a partneri együttműködésen keresztül – egyben a BME-n folytatott oktatási tevékenység összhangban lévő része is.

Az ókori régészeti emlékek világszerte ismert ausztriai helyszínéről, a carnuntumi régészeti bemutató parkból jelentkező workshop 2021. március 22-26, 9:00 és 13:30 óra közt, online, Zoom-felületen zajlik.

http://www.donau-uni.ac.at/dbu/workshop-carnuntum

A program előadásai a történeti helyszínek kutatása, és kortárs bemutatásának lehetőségei tágabb témakörén belül szerveződnek. A workshop során a képernyő előtt ülve járhatjuk be az ausztriai Carnuntum területét. Ausztriában, Bécstől keletre, Alsó-Ausztria tartományban, Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg települések mellett fekvő történeti katonai tábor és polgárváros a Római Birodalom Pannonia Superior provinciájának fővárosa volt. A virtuális bejárás során szó esik a terület történetéről, illetve az „élő történelem” módszertanáról, és egy terület kortárs bemutatásának, újjáélesztésének lehetőségéről.  A workshop építészet – régészet – rekonstrukció – bemutatás – turizmus gondolatfolyamán továbbhaladva, a program során hallhatunk a régészet és az értelmezés kapcsolatáról, a múzeumok szerepéről a tudástranszfer folyamatában, és a rekonstruálás turisztikai vonatkozásáról.

A workshop programjáról bővebb információ a következő weboldalon érhető el  – ahol kérjük, hogy az érdeklődők regisztráljanak.

Az Interreg „Duna Transznacionális Program” az Európai Unió által finanszírozott program, melynek célja különféle együttműködések támogatása a Dunai régió erősebb regionális integrációjának elősegítése érdekében. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Carnuntum; a képet Kiss Zsuzsanna Emília készítette.

Aktuális

2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook
The Bratislava Summit 2024„Start with Children” című nemzetközi konferencia! Téma: Hogyan építsünk városokat a jövő generációi számára?Időpont: Május 28-29. Helyszín: Pozsony - Old Market HallA konferencia célja felhívni a figyelmet a jövő nemzedékeire fókuszáló várostervezésre. Ezen az oldalon keresztül érhetők el a jegyek 👇startwithchildren.com/#tickets//The Bratislava Summit 2024: Start with Children The Bratislava Summit 2024: Start with Children is a two-day conference dedicated to child-friendly urban planning organised by the Metropolitan Institute of Bratislava and the City of Bratislava. A city that puts the demands of the market ahead of the needs of children results in streets that lack safety, greenery and are less liveable. But designing a liveable city means focusing on children. Because a city that works for children, works for everyone. A child-friendly city is is safe, healthy and green. It benefits all residents, attracts future generations and is better equipped to tackle challenges such as security, demographics and climate change.Come to discuss how to design a better future for your city at the Start with Children Summit conference on 28–29 May 2024 in Bratislava, Slovakia. 🎟️ Buy tickets for The Bratislava Summit 2024: Start with Children here: startwithchildren.com/#tickets ... See MoreSee Less
View on Facebook
CÉH Alapítvány – 2024 Nyári Egyetem ▪️A szakmai workshop kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsétek, illetve elmélyítsétek tudásotokat az építőipari digitalizáció és fenntarthatóság témakörében, illetve elsajátítsák a munka világában hasznos készségeket.▪️Az építőipar óriási változáson megy át, ez ad aktualitást ennek a programnak. ⏳Az esemény időpontja: 2024. augusztus 26 – 30.🏛Helyszín: Budapest és környékeA pályázat feltöltési oldala itt érhető el.👇bit.ly/3U8F8aMTovábbi információkért látogassatok el az alábbi oldalra.👇www.ceh.hu/hu/alapitvany ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.