BME ÉPK TDK 2014 – Eredmények

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja.

2014. november 11-én Karunkon 9 szekcióban került megrendezésre az idei évi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia előadásnapja. Bizottságainkban 9-9 elnök és szekciótitkár, további 20 bizottsági tag és számos (nagyon fontos tudományos „háttérmunkát” végző) opponens segítette a konferencia szekcióinak sikeres lebonyolítását.

A 68 benyújtott tanulmány és alkotás 123 hallgató munkája, akik közül 93-an osztatlan, 13-an BSc és 17-en MSc képzésünkön vesznek részt.

39 db pénzjutalommal járó TDK-díj került kiosztásra, mintegy 1.360.000 Ft.- összegben, melyet a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet biztosított a TDK-mozgalom támogatása jeléül. Minden szekcióban kiosztásra került 1-1 db HK prezentációs különdíj és éves folyóirat-előfizetés. A TDK szakmai támogatói: Metszet folyóirat – Artifex Kiadó, Magyar Építőipar folyóirat – Építéstudományi Egyesület, Magyar Építőművészet – Magyar Építőművészek Szövetsége. Számos tárgyi jutalom került átadásra a rendező tanszékek által, illetve a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék “Csonka Pál” valamint az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék “Guzsik Tamás” pénzjutalommal is járó különdíja bővítette az elismerések sorát.
 

A konferenciaév zárására az ünnepi díjátadón került sor 2014. november 11-én 17 órakor a K. II. 75-ben, melyet a kar oktatói és tanszékvezetői mellett Molnár Csaba dékán úr is megtisztelte jelenlétével.

A dízazottak névsora itt található: tdk.bme.hu/EPK

A 2014. évi konferenciához kapcsolódóan a KTDT  javaslatával külön elismerésekre felterjesztésre kerültek:

Rektori különdíj: Kurucz Attila építészhallgató

Pályamunka: A vértesszentkereszti kolostorrom elméleti rekonstrukciója

Konzulens: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Kurucz Attila a hazai műemlékvédelem és építészettörténeti kutatás szempontjából is jelentős témát választott. A vértesszentkereszti kolostor jelenleg kiemelten védett műemlék, ennek ellenére nagy, átfogó helyreállítási munkákra mindezidáig nem került sor, illetve még mindig vannak a kolostornak feltáratlan részei és az eddigi tudományos kutatás is kiegészítésre szorul. A szerző példaadó és komplex módon dolgozta fel ezt az egyedülálló műemléket: összegyűjtötte és kritikai elemzésnek vetette alá az eddigi kutatási eredményeket. Számos, a vértesszentkereszti apátsággal valamilyen módon rokonítható szerkesztési módszer, alaprajzi rendszer, külföldi analógiát vizsgált meg, hogy azután elkészíthesse a kolostor összesen hatból eddig hiányzó öt építési periódusának elméleti rekonstrukciós rajzát. Ezzel kiegészítette és részben átértékelte az csak a III. építési periódusra vonatkozó elméleteket, s így dolgozatának új tudományos eredményei kiemelkedő jelentőséggel bírnak.”


Pro Progressio / hallgatói díj: Heincz Dániel, Andriska Fanni, Kovács Károly Lehel építészhallgatók

Pályamunkájuk: Szerkezettel együttdolgozó vízszigetelések laterális vízvándorlási ellenállása

Konzulensek: Dobszay Gergely PhD egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék – Dr. Nemes Rita egyetemi adjunktus, Épületszerkezettani Tanszék – Reisch Richárd mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék

Indoklás: „Izgalmas, új felvetéseket tartalmazó dolgozat, mely innovatív beállítottságú, és kellően gondos, magas színvonalú csapatmunkát tükröz. A dolgozat új, szakirodalomban még nem feldolgozott, életszerű kérdésekre keresi a választ: hol van a visszatapadó szigetelések optimális alkalmazási területe, bizonyítható-e a gyártói katalógusokban leírt laterális vízvándorlási ellenállás jelensége, van-e reális lehetőség ezeknek a speciális tulajdonságokkal bíró anyagoknak a szakaszos használatára. Több vízszigetelés gyártóval felvették a kapcsolatot és a kapott mintákkal végzett kísérletek segítségével a fő kérdésekre egyértelműen igazolható igen válaszokat tudtak adni: reális víznyomást jóval meghaladó, extrém viszonyok között sem jött létre az oldalirányú vándorlás, miközben a kontroll mintákon minden esetben megfigyelhető volt. A vízzáró beton szerkezetek kritikus helyein való szakaszos alkalmazás lehetősége hatalmas gazdasági előnyökkel járhat, ha a dolgozat eredményeit a gyártók megfelelően fogják felhasználni. Mindezt egyedi, innovatív kísérletekkel bizonyítva, módszertanilag kifogástalan felépítésű kutatás keretében, közérthető és igényes dolgozat keretében dokumentálták.”

 

Pro Progressio / oktatói díj: Daragó László DLA egyetemi docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Indoklás: „Daragó László immár másfél évtizede vállal konzulensi munkát az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék TDK-önképzőkör keretében. Oktatói tevékenységéhez kapcsolódóan a középkor építészetéhez kötődő témákban, hazai és nemzetközi kapcsolat-rendszerek feltárásában nyújt segítséget a témában elmélyedni kívánó hallgatóknak. Ezt kibővíti a rendszeres műemlékfelmérési gyakorlatokhoz szervesen kapcsolódó tudományos kutatások területe és tervezői szemléletű örökségvédelem témája. Hallgatói országos szinten is elismert eredményekkel rendelkeznek, OTDK első díjakkal.”

 

TDK Emlékplakett oktatónak: Sajtos István PhD egyetemi docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

Indoklás: „Sajtos István meghatározó alakja az Építész Kar tudományos közéletének. 1984-ben TDK-zott először. Azóta a tudományos kutatás módszertanának átadása munkásságában teljesértékű. Inspiratív személyiségének köszönhetően tovább is mutat a TDK-n: egykori konzultáltjai a doktori iskolában folytatják kutatásaikat, doktoranduszként már ők is konzulensként jelennek meg, és (sokszor velük együtt) újabb hallgatókkal szeretteti meg a tudományos kutatás elméleti és gyakorlati területeinek komplexitását. A „betonkenu” program (Gáspár Orsolya doktorandusszal) idei sikeres szereplése, az összesített I. díj erről tesz tanubizonyságot.”

A díjazott pályamunkák készítőinek gratulálunk és minden résztvevőnek eredményekben gazdag tudományos-kutatói és alkotó-művészi pályát kívánunk.
 

Aktuális

2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook
The Bratislava Summit 2024„Start with Children” című nemzetközi konferencia! Téma: Hogyan építsünk városokat a jövő generációi számára?Időpont: Május 28-29. Helyszín: Pozsony - Old Market HallA konferencia célja felhívni a figyelmet a jövő nemzedékeire fókuszáló várostervezésre. Ezen az oldalon keresztül érhetők el a jegyek 👇startwithchildren.com/#tickets//The Bratislava Summit 2024: Start with Children The Bratislava Summit 2024: Start with Children is a two-day conference dedicated to child-friendly urban planning organised by the Metropolitan Institute of Bratislava and the City of Bratislava. A city that puts the demands of the market ahead of the needs of children results in streets that lack safety, greenery and are less liveable. But designing a liveable city means focusing on children. Because a city that works for children, works for everyone. A child-friendly city is is safe, healthy and green. It benefits all residents, attracts future generations and is better equipped to tackle challenges such as security, demographics and climate change.Come to discuss how to design a better future for your city at the Start with Children Summit conference on 28–29 May 2024 in Bratislava, Slovakia. 🎟️ Buy tickets for The Bratislava Summit 2024: Start with Children here: startwithchildren.com/#tickets ... See MoreSee Less
View on Facebook
CÉH Alapítvány – 2024 Nyári Egyetem ▪️A szakmai workshop kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsétek, illetve elmélyítsétek tudásotokat az építőipari digitalizáció és fenntarthatóság témakörében, illetve elsajátítsák a munka világában hasznos készségeket.▪️Az építőipar óriási változáson megy át, ez ad aktualitást ennek a programnak. ⏳Az esemény időpontja: 2024. augusztus 26 – 30.🏛Helyszín: Budapest és környékeA pályázat feltöltési oldala itt érhető el.👇bit.ly/3U8F8aMTovábbi információkért látogassatok el az alábbi oldalra.👇www.ceh.hu/hu/alapitvany ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.