MÉK-MÉSZ Diplomadíjakat kaptak volt hallgatóink

2023-ben a Magyar Építész Kamara (MÉK) és Tagozatai, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) közösen “Diplomadíj 2023” címmel ismételten pályázatot hirdettek meg az egyetemi 10 féléves Msc / MA szintű osztatlan képzésben, vagy az osztott, alap- és mesterképzésben (3 + 2 éves azaz Bsc / BA + Msc / MA) szinten végzett építész(mérnök), belsőépítész- környezettervező művész, tájépítészmérnök és településmérnök hallgatók részére.

Az idei évben összesen közel 104 pályamunka érkezett, ami jelentősen több, kb. 20 % -al, mint az elmúlt években.

A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék, – Lakóépülettervezési Tanszék volt hallgatói MÉK-MÉSZ Diplomadíjakat kaptak!

Minden díjazottnak gratulálunk!

Műemlékvédelmi Tagozat
Diplomadíj: Tihanyi Dóra
Élet a romokon, a Kőkúti pálos kolostorrom – és környezetének revitalizációja – Salföld
BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék
Konzulens: Kronavetter Péter DLA

Indoklás:
A megérintett múlt – Néhány mondat Tihanyi Dóra diplomamunkájáról, a Kőkúti Pálos kolostorrom és környezetének revitalizációjáról. A gyermekkori emlékek, kirándulások a Balaton-felvidék romtemplomaihoz, és a mai rohanó, hektikus világunk kritikája, hogy szükség van a kiszakadásra, az elmélyülésre, ezek a diplomamunka erős indítékai. A választott helyszín a Kőkúti pálos kolostor, egyik legfontosabb pálos emlékünk. Története az 1260-as évekre nyúlik vissza. Az egyhajós templomhoz északi irányban csatlakozik a kolostor, udvarán kerengő folyosóval.

A terv nagy erénye a visszafogottság és az érzékenység. Nem foglalkozik a templom megmaradt magas falaival, csak a térburkolattal és egy fakereszttel teszi teljesebbé a teret. És nem foglalkozik a kolostor helyiségeivel sem, a hálótermekkel, az étkezővel és a raktárakkal. Csak a kolostorudvarral és az azt körülölelő kerengővel. És itt a „kevesebb több” vaskos közhelye igazi megoldássá válik. Arra a területre fókuszál, a rom azon részét érinti, ahol a mai ember számára a múlt leginkább érzékelhetővé válhat. Nem konkrét épített jelleggel, hanem áttételesen, jelzés-szerűen. Az eredeti térarányokat felidéző díszletszerű építménybe szereplőként léphetünk be, a kolostorkert természetes növényzete a megérintett múlt érzéséhez is elvezet. A pavilonszerű formálás kívülről zárt, illeszkedve a romokhoz, belülről nyitott és élő. A fa szerkezet egyszerre ideiglenes és időtlen, nem akar sem régi, sem kontrasztosan új lenni, egyszerűen természetes.

A kolostorrom előtti kis tisztáson 2002 óta álló két épület környezethez illeszkedő, színvonalasan megfogalmazott bővítése, újragondolása, nemcsak a látogatók kiszolgálását biztosítja, de lehetőséget teremt zarándokok, elvonulni vágyók számára melegedésre, éjszakai nyugalomra is.

Tihanyi Dóra érzékeny, szép terve a zsűri döntése alapján műemléki tagozat dicséret díjat érdeml. Gratulálunk.

Nagy Gábor, építész, a zsűri tagja, a műemléki tagozat képviselője
Díjazás: nettó 100.000 Ft + szakmai és tagozati könyvjutalom

Tihanyi Dóra: Élet a romokon, a Kőkúti pálos kolostorrom – és környezetének revitalizációja – Salföld

Építész Diplomadíjas és a Graphisoft Magyarország szponzorálásával Archicad 26 teljes, kereskedelmi magyar verziójának 1 éves licencének nyertese.: Weisz Mátyás
Színházpedagógiai műhely – Győr, Új Kapu utca 12.
BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék
Konzulens: Falvai Balázs DLA

Indoklás:
Milyen egy jó diplomamunka? Bár sokféle módon lehet jó diplomamunkát készíteni, számomra Weisz Mátyásé kiemelkedik. A választott rendeltetés a színházi nevelés, a drámapedagógia – saját szavai szerint: „Ez az oktatási, képzési forma ötvözi a hagyományos oktatást a színházzal, ezzel is színesebbé téve a gyermekek számára a tanulást. A színházpedagógiai képzések többnyire az iskolákban helyben zajlanak, azonban szerettem volna saját otthont biztosítani a színházi foglalkozásoknak”.

Számomra az építészeti tervezés a többlet megkeresése, annak bizonyítása, hogy a „2×2=5” akár lehet igaz. Ez a diplomamunka több mint az alkotó elemek összege, vagy összeszorzása.

Weisz Mátyás helyszínnek Győrt választotta, a barokk-kori sűrű szövetű belvárosában az Apáca és az Új Kapu utcák kereszteződésénél. Az épület szeretne az első rendű funkción túl városi rendezvényeket befogadni. De szeretne kísérlet lenne arra is, miként lehetne kortárs épületet tervezni a történelmi kontextusban. Mindazon felül, a látogatóknak, elsősorban a gyerekeknek titokzatos világot teremtene, amely alkalmas a drámapedagógia művelésére. Az említett célokat önmagukban egyénként is megoldásra kerültek, viszont ebben a tervben együttesen, összhangban érnek össze, azaz Győr belvárosában lehet kortárs, barátságos közösségi célokat teljesítő épületet elképzelni.

Ahogyan a színházban nem mindegy hogyan van előadva a mű – Weisz Mátyás őszinte, játékos, mai produkciót készített diplomamunkaként.

A diplomatervet a Zsűri diploma-díjban részesítette.
Anthony Gall, Építész – a zsűri tagja
Díjazás: ArchiCad 26 magyar 1 éves licence + nettó 100.000 Ft + szakmai könyvjutalom

Weisz Mátyás – Színházpedagógiai műhely

Belsőépítészeti tagozat
Diplomadíj dicséret: Süttő Rita
Nyári tábor – Pilismarót
BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék
konzulens: Sugár Péter DLA

Indoklás:

A diploma talán az egyik legfontosabb kérdéssel, gyerekeinkkel való törődésről, így az iskolaidő utáni nyári táborok fontosságáról szól. A diploma témaválasztásában és annak kezelésében is tetten érhető a személyes indíttatás / dorogi iskolás évek, pedagógus szülők/. A vágy a tartalmas és maradandó élményeket adó nyári táborokban eltöltött idők után.

A diplomaterv újra éleszti az értelmetlenül bezárt Dorog önkormányzata tulajdonában lévő pilismaróti üdülőtábort, ami a dorogi járás iskoláinak, óvodáinak nyújtott táboroztatási lehetőséget és körülbelül 120 diák befogadására volt képes. A színes múlttal és tematikai- módszertani tapasztalatokkal rendelkező üdülőtábor újra tervezését -álmodását vállalta fel a terv és azt kell mondanunk, hogy ezt a vállalást példa értékűen betartotta.

A jól átgondolt és megvalósíthatósági szakaszokra is bontott építészeti gondolat egészen különlegesen találkozik a játékos belső térképzés izgalmával. A hagyományostól eltérő szerkesztésmód különleges lelki szituációba helyezi a táborlakókat, feltölti és inspirálja őket. A szobák elemméretei és berendezése átgondolt praktikus, ugyan akkor játékos elemekkel kiegészített. A természetes anyaghasználat szellemében, az épületrészek nagy része és a „lakódobozok” is 12 cm vastag CLT panelből készülnek. Látványterveivel érzékeltetni tudja a „doboz a dobozban” gondolat izgalmas világát és végeredményében egy közösségben eltöltött nyár vibráló hangulatát.

Összegezve, a terv kiemelkedő minőségű, az építész és belsőépítész tartalmak összhangjának kitűnő példája.

A belsőépítész szakma nevében gratulálunk a diplomázónak és külön nagyrabecsülésünk és elismerésünk az őt segítő tanároknak.

Szekér Ferenc, Ferenczy Díjas Építész – Belsőépítész
Díjazás: Szakmai könyvjutalom + Tagozati könyvjutalom

Süttő Rita, Nyári tábor, Pilismarót

Minden díjazottnak gratulálunk és további sok sikert kívánunk!
A nyertes tervek itt nézhetők meg.

Forrás

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

👏Ünnepi Kari Tanács díjazottak!👏2024. június 26-án került sor az Ünnepi Kari Tanács ülésére, melyen a 2024-es díjak és címek is átadásra kerültek.Gratulálunk minden díjazottnak!🤝„Címzetes egyetemi docens” címben részesült:Áts Árpád, építészmérnökBun Zoltán, építészmérnökVeresné Rauscher Judit, építészmérnökSzentkirályi Zoltán - díjban részesült: Pálfy Sándor DLARados Jenő - emlékéremben részesült: Nagy Gábor, építészmérnök Az „Év oktatója, előadója, gyakorlatvezetője, konzulense és hallgatója” címben részesült:Év oktatója: Pulai Sándor, egyetemi docensÉv előadója: Szabó Levente DLAÉv gyakorlatvezetője: Dr. Fehér Eszter, egyetemi docensÉv konzulense: Fonyódi Mariann PhD Év hallgatója: Jagudits EnikőKépek: KépKocka - Építész Média Körepitesz.bme.hu/portfolio/unnepi-kari-tanacs-dijazottak/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
📍 Megjelentek az új Erasmus+ pályázati kiírások 2024/2025 tanévre 📍🖊Tanulmányi részképzés 2024/2025 tavaszi félévére📆Beadási határidő: 2024. augusztus 5. hétfő déli 12:00 óra! 🖊Szakmai gyakorlat 2024/2025 őszi félévére 📆Beadási határidő: 2024. szeptember 5. ‼️ONLINE INFONAP‼️A pályázati felhívásokról Pályázásra Fel! Online Infónapot tartunk, amire 2024. június 26. szerda 14:00 órától kerül sor MS Teams-en.Bővebb információ 👉 nki.bme.hu/node/6191epitesz.bme.hu/portfolio/erasmus-uj-hallgatoi-palyazati-felhivasok-2024-2025/ ... See MoreSee Less
View on Facebook
A 🍃 Zöld perspektíva 🍃 cikksorozat következő részében megtalálhatjátok karunk dékánjával Alföldi Györggyel készült interjút, amelyben a Műegyetem szerkesztősége többek között arról kérdezte Gyurit, hogy mit tehetnek az építészek a környezet védelmében.A teljes cikk itt érhető el 👉 epitesz.bme.hu/portfolio/fenntarthato-jovo-epites-helyett-felujitas/ Forrás: www.bme.hu/hirek/240619/bme-epk-alfoldi-gyorgy-dekan-interju ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.