“Ahogyan a szülő a gyermekeire, úgy az egyetem a sikeres diákjaira büszke”

Ünnepi szenátusi ülésen került sor a BME Díszolgára, a PhD, a DLA és a Tiszteletbeli Doktorok avatására, valamint a József Nádor Emlékérem és más rangos egyetemi kitüntetések átadására.

„Domine Magnifice Rector! Domini Spectabiles Decani! Dominae et Domini Illustrissimi Professores!” – a Műegyetem vezetőit és a meghívott vendégeket immár sok éves hagyományként köszöntötték a latin mondatok a Központi épület aulájában, ahol a Szenátus nyilvános, ünnepi ülésén a legrangosabb intézményi és szakmai elismeréseket adták át. A jogarnok vezetésével bevonuló testületet Czigány Tibor akadémikus, a BME rektora vezette. Az ünnepi szenátusi ülés elnökségi tagjait az egyetem karok feletti döntéshozói, a karok vezetői, valamint a díszvendégek alkották: Habsburg Eilika főhercegné, Pálfalvi András kancellárhelyettes, Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, Bihari Péteroktatási rektorhelyettes, Rózsa Szabolcs, a BME ÉMK dékánja, Orbulov Imre Norbert, a BME GPK dékánja, Alföldi György, a BME ÉPK dékánja, Szarka András, a BME VBK dékánja, Charaf Hassan, a BME VIK dékánja, Mándoki Péter, a BME KJK gazdasági ügyekért felelős dékánhelyettese, Aszódi Attila, a BME TTK dékánja, Koltai Tamás, a BME GTK dékánja, Nyulászi László, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács (EHBDT) elnöke, és Szili Ákos, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) elnöke. Az esemény moderátora Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

Lázár Antal, karunk Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék professzor emeritusa József Nádor Emlékérem kitüntetésben részesült. Az Emlékéremmel azokat a személyeket díjazza a Szenátus, akiket kimagasló oktató-nevelő és tudományos munkájuk, az egyetem jó hírének növelése érdekében kifejtett tevékenységük erre érdemessé tett, illetve az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más egyetemi munkaterületen nyújtott kimagasló teljesítményükkel elősegítették a BME fejlődését.

„Lázár Antal építészmérnök 20 évig az IPARTERV munkatársa volt, majd az egyik utód iroda első igazgatójaként dolgozott. 50 éve került az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékre. A tanszéket 18 évig vezette. Egy ciklus alatt a kar dékánja, és ezalatt a BME főépítésze is volt. Meghatározó szerepe volt az Építőművészeti Doktori Iskola megalapításában, amely idén ünnepli 25 éves jubileumát. Jelentősebb épületei: a Népliget autóbusz-pályaudvar, a BME Q épülete, az MTA Természettudományi Kutató Központja és a Tüske Csarnok. Szakmai tevékenységét többek között Ybl Miklós-, Kossuth- és Prima díjjal jutalmazták. Lázár Antalt a több mint 50 éve tartó kimagasló tervezői, oktatói és szakmaközéleti munkásságáért javasoltuk a József Nádor Emlékérem adományozására.”

A Szenátus ünnepi ülésének hatodik napirendi pontja keretében vették át a kiválasztott oktatók „A Műegyetem Kiváló Oktatója” kitüntetéseket, amelyben azok az oktatók részesülhetnek – szintén az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket az összes, általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek.

Pék Johanna, a BME ÉPK Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék egyetemi adjunktusa „A Műegyetem Kiváló Oktatója” kitüntetésben részesült. 

A ceremónia zárásaként Habsburg Eilika főhercegné, Czigány Tibor rektor és Pálfalvi András kancellárhelyettes felavatták a Műegyetemi Látogatóközpontot.

„A kulcs nem csak a Látogatóközpont, hanem a Műegyetem szimbóluma. Kulcs a tudáshoz, a felfedezéshez, az ismeretlenhez, de kulcs a közösséghez is. Ez a most megnyíló látógatóközpont egyben egy közösségi tér is, ahol egyszerre van jelen a múlt, a jelen és a jövő.” – fogalmazott a rektor, és köszönetét fejezte ki a kancellárnak, a Kancellária munkatársainak, Alföldi György ÉPK dékánnak, Vasáros Zsoltnak, az Exploratív Építészeti Tanszék vezetőjének, valamint az Építészmérnöki Kar munkatársainak a tér tervezési munkálataiért és valamennyi érintett kollégának a kivitelezés megvalósításáért.

A díjazottak és a tudományos fokozatot szerzett egyetemi polgárok valamint a teljes cikk tartalma itt olvasható tovább.

Forrás: www.bme.hu

Gratulálunk minden kitüntetéshez és díjhoz! 

ClientThe Car Rental Co
SkillsPhotography / Media Production
WebsiteGoodlayers.com

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.

Aktuális

2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook
The Bratislava Summit 2024„Start with Children” című nemzetközi konferencia! Téma: Hogyan építsünk városokat a jövő generációi számára?Időpont: Május 28-29. Helyszín: Pozsony - Old Market HallA konferencia célja felhívni a figyelmet a jövő nemzedékeire fókuszáló várostervezésre. Ezen az oldalon keresztül érhetők el a jegyek 👇startwithchildren.com/#tickets//The Bratislava Summit 2024: Start with Children The Bratislava Summit 2024: Start with Children is a two-day conference dedicated to child-friendly urban planning organised by the Metropolitan Institute of Bratislava and the City of Bratislava. A city that puts the demands of the market ahead of the needs of children results in streets that lack safety, greenery and are less liveable. But designing a liveable city means focusing on children. Because a city that works for children, works for everyone. A child-friendly city is is safe, healthy and green. It benefits all residents, attracts future generations and is better equipped to tackle challenges such as security, demographics and climate change.Come to discuss how to design a better future for your city at the Start with Children Summit conference on 28–29 May 2024 in Bratislava, Slovakia. 🎟️ Buy tickets for The Bratislava Summit 2024: Start with Children here: startwithchildren.com/#tickets ... See MoreSee Less
View on Facebook
CÉH Alapítvány – 2024 Nyári Egyetem ▪️A szakmai workshop kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsétek, illetve elmélyítsétek tudásotokat az építőipari digitalizáció és fenntarthatóság témakörében, illetve elsajátítsák a munka világában hasznos készségeket.▪️Az építőipar óriási változáson megy át, ez ad aktualitást ennek a programnak. ⏳Az esemény időpontja: 2024. augusztus 26 – 30.🏛Helyszín: Budapest és környékeA pályázat feltöltési oldala itt érhető el.👇bit.ly/3U8F8aMTovábbi információkért látogassatok el az alábbi oldalra.👇www.ceh.hu/hu/alapitvany ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.