Alföldi György beszéde a 2018. október 31-i Kari Tanács ülésén

A Kari Tanács 2018. október 31-én nagy többséggel elfogadta a BME Építészmérnöki Kar misszióját és stratégiai elveit.
A szavazás előtt Alföldi György dékán rövid beszédet mondott.

 
 
Tisztelt Kari Tanács! Kedves Kollégák!
 
Egy pár szót szeretnék szólni az előterjesztés előtt. A mai döntés arról szól, hogy fogalmazzunk meg olyan képet, amelyben lehetőleg mindenki meglátja magát, értékeit, és a jövő irányába nyitva van. Abban mindannyian biztosak vagyunk, hogy lépni kell. Több éve várjuk ezt a pillanatot, hogy meghozzuk az első döntéseket, amelyek a jövőbe vezetnek. Néhány szó köré szerveztem mondandómat, amelyek összefoglalják lépéseinket, és amelyek talán jól szegélyezik azt az utat, amerre menni fogunk, amely úton egyre részletezzük tennivalóinkat

Vízió – Nagyon fontos, hogy el tudjuk elképzelni a jövőt, hogyan szeretnénk élni, alkotni, tanítani, kutatni itt, az egyetemen, milyen értékeket kívánunk követni!

Bátorság – Merjünk dönteni erről a jövőről! Határozzuk meg, milyen út vezet oda! Lehessen látni, hogy milyen erőforrásokra lesz szükségünk a sikerek eléréséhez, milyen szellemi energiákat szeretnénk felszabadítani, működtetni, milyen jövőbeni igényekre akarunk reagálni!
A ma és a jövő között feszülő utat kell meghatározni, berendezni 2019 tavaszán, hogy céljainkat elérjük, és azért, hogy érjünk oda – gyűjtsük energiáinkat és fejlesszük magunkat!

Türelem – Be kell látnunk, hogy a jövő nem teljesül azonnal. Leghamarabb 2019-ben tudunk dönteni valamennyi részletről, a hogyanokról, ami most még joggal nagyon izgat mindenkit, még rengeteg kérdést vet fel, és még sokan sokféle módon gondolunk a közösen megfogalmazott jövőre. 2019 szeptember 1-jére készen kell lennünk arra, hogy minden a helyére kerüljön, hogy formálisan 2020 szeptember 1-jén teljes pompájában tudjunk kezdeni.
De addig is nagyon sok fontos dolgunk van. Például az, hogy a most velünk dolgozó hallgatóknak a vállalásainknak megfelelő teljes képet tudjuk átadni, hogy mindent megtegyünk az ő képzésükért is.
Türelem kell ahhoz is, hogy a meglévő rendszer kisebb anomáliáit tudjuk javítani teszt jelleggel. A türelem azért fontos, mert az előző évek vitáiról nem lehet könnyen átállni. A sok javító szándékú, de az egész rendszert érintő változtatási javaslatok vitái- bármilyen régen feszülnek bennünk – könnyen felőrlik egy megteremtendő közös jövőképről való gondolkodás alapjait, megosztják a kart.
A türelem azért szükséges, hogy ki tudjuk várni az új gondolkozás eredményeit, hogy jó érzéssel ki tudjuk dolgozni annak részleteit, és mellette a mindennapok munkájában tudjunk a jelenlegi rendszer alapján jó teljesítménnyel tanítani/dolgozni. A két “rendszer”-t párhuzamosan kell működtetnünk, és ehhez türelem kell, hogy ne legyen bennünk azonnali csodavárás, legyen türelmünk megvárni a változás eredményeit.

Bizalom – Természetesen a bizalom az egyik legfontosabb eleme a közös munkának. Bizalom nélkül nem fog menni semmilyen munka akár változtatunk, akár nem. Az új vezetésnek a munka elindításához összegyűlt egy kis bizalmi tőkéje tőletek. A változáshoz több kell! Nem akarunk hitelbe dolgozni, azt szeretnénk, ha lépéseinket együtt tudnánk mérni. Ezért a hosszútávú mérési pontok mellett rövidtávú mérési pontokat építettünk fel közösen, hogy a közöttünk lévő bizalom erősödni tudjon. 2019-ben két döntési pontot jelöltünk ki: márciusra és májusra, amikor egyre részletesebb döntéseket fogunk hozni.

Szervezet – A Kar egy speciális szervezet, amely szellemi energiák felszabadítása érdekében dolgozik, annak érdekében fejt ki tevékenységet, gyűjt forrásokat.

Teljesítmény – Mindannyian azért ülünk itt, hogy javuljon a Kar teljesítménye. Mindenkinek a maga helyén kell ehhez hozzátennie. Kinek tudományos, kinek oktatási, kinek projektszerzési szerepe van, és itt még nem is beszéltünk a közösen megfogalmazott emberségről, fizikai környezetről, amelyért szintén erőfeszítéseket kell tennünk.

Az előterjesztés (Misszió és stratégiai elvek) elolvasható itt

Aktuális

2024.05.21-ig mindenki rendelkezhet adója 1%-nak felajánlásával.A felajánlással a BME Építészmérnöki Kar Alapítványát is támogathatjátok.Az alapítvány célja, hogy támogassa a hazai korszerű építészmérnök képzést, hozzájáruljon a BME Építészmérnök Kar anyagi, tárgyi, technikai, infrastrukturális feltételeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez.A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért AlapítványAdószám: 18068801-1-43 ... See MoreSee Less
View on Facebook
The Bratislava Summit 2024„Start with Children” című nemzetközi konferencia! Téma: Hogyan építsünk városokat a jövő generációi számára?Időpont: Május 28-29. Helyszín: Pozsony - Old Market HallA konferencia célja felhívni a figyelmet a jövő nemzedékeire fókuszáló várostervezésre. Ezen az oldalon keresztül érhetők el a jegyek 👇startwithchildren.com/#tickets//The Bratislava Summit 2024: Start with Children The Bratislava Summit 2024: Start with Children is a two-day conference dedicated to child-friendly urban planning organised by the Metropolitan Institute of Bratislava and the City of Bratislava. A city that puts the demands of the market ahead of the needs of children results in streets that lack safety, greenery and are less liveable. But designing a liveable city means focusing on children. Because a city that works for children, works for everyone. A child-friendly city is is safe, healthy and green. It benefits all residents, attracts future generations and is better equipped to tackle challenges such as security, demographics and climate change.Come to discuss how to design a better future for your city at the Start with Children Summit conference on 28–29 May 2024 in Bratislava, Slovakia. 🎟️ Buy tickets for The Bratislava Summit 2024: Start with Children here: startwithchildren.com/#tickets ... See MoreSee Less
View on Facebook
CÉH Alapítvány – 2024 Nyári Egyetem ▪️A szakmai workshop kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsétek, illetve elmélyítsétek tudásotokat az építőipari digitalizáció és fenntarthatóság témakörében, illetve elsajátítsák a munka világában hasznos készségeket.▪️Az építőipar óriási változáson megy át, ez ad aktualitást ennek a programnak. ⏳Az esemény időpontja: 2024. augusztus 26 – 30.🏛Helyszín: Budapest és környékeA pályázat feltöltési oldala itt érhető el.👇bit.ly/3U8F8aMTovábbi információkért látogassatok el az alábbi oldalra.👇www.ceh.hu/hu/alapitvany ... See MoreSee Less
View on Facebook

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.