TDK 2017 _ friss levego_workshop

Mi a TDK? Hogyan kapcsolódhatsz be, ha nincs ötleted mit lehetne kutatni? A TDK előadás-workshop napon betekintést nyerhetsz a praktikus és inspiratív kulisszatitkokba egyaránt! 2017. május 31-én 14 órától változatos programokkal várunk!

 

 

TDK 2017_friss levegő – vegyél egy nagy levegőt és vágj bele!

Ami már több mint 60 éve működik önképzőkör jelleggel. – Mire is jó a TDK? A tapasztalatok és felkészülés mellett milyen jó pontokat gyűjthetsz vele? – Kivel is jó a TDK? Egyedül vagy többen? Ha válaszokat vársz, még akkor is, ha részben a tudás birtokában vagy – jól jön egy kis konferenciaindító előadásnap és workshop. Az évindító előadások során megtudhatod a praktikus információkat, mi szükséges a TDK-hoz, míg a jó gyakorlatok megismerése az idei OTDK I. helyezett személyes tapasztalatain keresztül valósul meg.

Az előadásokat követően fiatal kutatók tartanak különféle tematikájú workshopokat a saját kutatási területekhez kapcsolódóan.

Persze minden mást is csinálsz a vizsgaidőszakban, de ha előre gondolkodsz…

 

Program

időpont: 2017.05.31. 14-17 óráig

helyszín: BME K210

 

14:00-15:00 TDK tájékoztató

15:15-17:00 Friss levegő – 5 új kutatás – 5 új téma – 5 új helyszín: TDK workshop doktorandusz szemmel

 

Bélafi Zsófia

Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Épületenergetika vs. emberi viselkedés

Érdekel Földünk jövője és hogy hogyan tehetné jobbá az épületenergetika? Szeretnéd tanulmányozni az épületeket használó emberek energiafogyasztással kapcsolatos viselkedését és azok szociológiai, pszichológiai és környezeti befolyásoló szempontjait? Ott a helyed Bélafi Zsófia, doktorandusz (Épületenergetikai tanszék) TDK tájékoztató előadásán, ahol témába vágó, érdekes kutatási projektekkel ismerkedhetsz:

(1) Épületenergetikai viselkedés, környezettudatos szemlélet szociológiai és demográfiai paramétereinek tanulmányozása.

(2)  Idősoros, mért adatok elemzése és a viselkedéstípusokat (ablaknyitás, fűtéshasználat) leíró, statisztikai modell építése.

(3) Nemzetközi kérdőívezési projektben való részvétel, magyarországi adatok elemzése és a különböző országok között tapasztalható kultúrális, viselkedés-beli eltérések feltárása.

Helyszín: Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, könyvtár, K II. 31

 

Fehér Krisztina

Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Mit rejt a Rajztár? – Épületek minden korból 19. századi mintalapokon

A programot a Wiener Bauhütte-t és a témafelvetéseket általánosan ismertető előadás nyitja, majd az érdeklődés fokozása érdekében a folytatást az Építészettörténeti Tanszék Rajztárának közös bejárása, a rajzok kézbevétele és kötetlen megvitatása képezi. A hallgatók a rajz-és tervtári kutatás módszertanának megismerése után részletes könyvtárhasználati szakmai felkészítésben is részesülnek az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék könyvtárosától, Kollár Máriától. A mini workshop elsődleges célja a hallgatók lelkesítése, téma iránti érzékenységének növelése, az építészeti kutatás pozitívumainak hangsúlyozása és a kutatás gyakorlati módszereibe történő bevezetés.

Helyszín: Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Könyvtár, K II. 82.

 

Géczi Zsuzsanna

Középülettervezési Tanszék

Oktató tér

Ahogy modern világunkban mondani szokás, az iskola az ember második otthona. A család mellett a második olyan hely, mely a nevelés, a fejlődés, a tanulás tere, itt tölti az ember élete meghatározó részét. Fontos tehát, hogy egy olyan teret hozzunk létre, melyben a diákok jól érzik magukat; a megfelelő arányú, belmagasságú, megvilágított terek kialakításával segítsük a nevelési-oktatási folyamatokat, a tananyag beépülését. Kérdés tehát, hogy mik azok a téri elemek, mely segítik az ismeretek elmélyülését, pozitívan hat a pszichére, a megfelelő tudatállapotot előidézve bizonyítottan segítik az oktatás- nevelés folyamatait.

Helyszín: Archikon Építésziroda, Ferth Tímea: Meséskert óvoda. 1134, Budapest, Kassák Lajos u. 17. Indulás: Találkozási pont 15:00 K210

 

Kovács Ádám Tamás

Építészeti Ábrázolás Tanszék

Épületinformáció alapú tervezés avagy BIM

Leírás: Az előadáson megnézzük, hol tart az építészinformatika manapság, milyen új technológiák segítik az építészeket mindennapjaik során. Körbejárjuk, hogy a BIM milyen távlatok nyit számukra és milyen kérdéseket vet fel. A program második felében ellátogatunk, egy olyan építészirodába, ahol lehetőségünk lesz megtekinteni, hogy a gyakorlatban hogyan működik az épületinformáció alapú tervezés.

Helyszín: K.2.17.

 

Ther Tamás

Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TDK a sziltan tanszéken – némi bepillantás a billegő kövek, ráncosodó filmek, gördülő pénzérmék, szálas betonok, falazott ívek és épületek életciklusának világába

Programunkon a tanszék oktatói és kutatói mutatják be mindazokat a kutatásokat, amely témákba a hallgatók is belevethetik magukat. Szó lesz érdekes mechanikai és dinamikai problémák megoldásáról, modellezésről, alapkutatásról. Az előadásokat követően tanszékünk Czakó Adolf Laboratóriumában bemutatjuk a rázóasztal működését, szemléltetve a billegő szerkezetek földrengésre való viselkedését.

Helyszín: K354/A – előadások és beszélgetés (időtartam 1,5-2 óra) majd Czakó Adolf Labor – rázóasztalos kísérletek (időtartam 30-45 perc)

 

A programokon való részvétel ingyenes és előzetes regisztráció nem szükséges!

 

Kövesd az eseményt a Facebookon is: https://www.facebook.com/events/176434372863266/

A programot a BME Építészmérnöki Kar Nemzeti Tehetség Program HHTDK-16-0012 azonosítószámú pályázata támogatta.

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 weeks ago
📌Jelenléti nyílt nap helyett idén újra online nyílt napokkal várunk minden kedves érdeklődőt péntektől!📌

📅2021.11.26.- 2021.12.03.📆

Kari információk, izgalmas élő bejelentkezések, hallgatói bemutatkozások, online előadások és videók várnak rátok ebben az egy hétben.

📣A részletes programokért és időpontokért látogassatok el a honlapunkra: https://epitesz.bme.hu/nyiltnap2021/ 📣

A nyílt hétre ezen a linken tudtok regisztrálni: nyiltnap.hszi.bme.hu/register

#építészleszek #nyíltnap #otthonról
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar2 weeks ago
🔥TDK 2021 eredmények, Poszt_02 🔥

Múlt héten zárult az idei Művészeti és Tudományos Diákköri Konferencia. 16 szekcióban, közel 100 magas színvonalú hallgatói dolgozat vagy alkotás érkezett be.

💥Most két posztban megmutatunk nektek pár alkotást. Az első helyezettek 🥇dolgozatai közül válogattunk képeket az absztrakfüzetből!💥

👏🎉Szívből Gratulálunk MINDEN Díjazottnak!👏🎉

Kép01: Földényi Dóra, Kokavecz Kata: Négyszögletű kerek erdő
Kép02: Szakonyi Luca Zsófia: Lélegzetvételnyi emlék
Kép03: Baranyai Kata, Veres Zsuzsanna: Az Óbudai Gázfogadótól a Boázó Dagi Fadugóig
Kép04: Dadpour Siavash, Hamdan Nour: Összenyitott egységek: Panelház adaptálása kreatív használatra
Kép05: Cserhalmi Júlia, Nándori Réka Eszter: Vissza/vár
Kép06: Varga Liza, Ramocsai Kata, Csanády Anna Dorottya: Bambuló
Kép07: Jelinek Dorka, Lizer Dorottya: Térmászóka
Kép08: Gunther Ágota, Kosztya Csilla: Vöröstó atlasz
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.