Gratulálunk Pataky Rita és Horváth Sándor Széchenyi-díjasoknak!

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Horváth Sándort és Pataky Ritát megosztott Széchenyi-díjjal tüntette ki Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai épületszerkezetek színvonalának emeléséhez jelentős mértékben hozzájáruló munkásságuk, az építészeti alkotások esztétikai értéke és a magas műszaki minőség közötti harmónia megteremtésén alapuló, számos emblematikus műemléképület rekonstrukcióját is magába foglaló szakmai tevékenységük elismeréseként.

Pataky Rita és Horváth Sándor az 1990-es évek elején építészirodájukat azzal a céllal hozták létre, hogy az építész tervezők által megálmodott elképzelések kifinomult, és jól működő épületszerkezeti részletképzéseken keresztül valósulhassanak meg.  Korábban ilyen tevékenységre nem volt szükség, mivel a maihoz viszonyított alacsonyabb igényszint, és a kevés számú építőanyag még szűkebb körű felkészültséget igényelt, melynek az építészirodák önmagukban is meg tudtak felelni. A XX. század utolsó évtizedeiben kialakult szempontok – az energiatakarékosság, környezettudatosság, klímaváltozás, komfortszint emelkedés stb. – hozták el a mára jellemző sokszínűséget, melyben az anyagok és szerkezetek belső összefüggései váltak meghatározóvá. Új tudományágak (épületfizika, akusztika, épületbiológia, épületszigetelés stb.) ismerete vált szükségessé; az ezekben való jártasság elméleti és tervezési ismereteit ki kellett alakítani. Fokozottan érvényes ez az építőanyag-piac és technológiák robbanásszerű fejlődése, majd a számítógéppel segített tervezés térhódítása időszakában. Ezek összegzésével született meg egy új tervezési szakág, a megváltozott hatások és megnövekedett igények szintézisét megvalósító ÉPÜLETSZERKEZETI SZAKÁGI TERVEZÉS. Jelöltek szakmai munkásságukkal ennek elsők között teremtették meg a kereteit, élen jártak e tervezési szakterület hazai alapjainak létrehozásában. Számos korszerű külföldi technológiát ők vezettek be a hazai tervezési gyakorlatba, új megoldásokat dolgoztak ki, illetve a feltételrendszerek felismerésével és közzétételével új lehetőségeknek nyitottak utat, melyeket ma már a szakmában széleskörűen alkalmaznak.

Munkásságuk kiterjed az országos jelentőségű építészeti alkotások igen jelentős részére, kiemelkedő építész személyiségek és a meghatározó építészirodák állandó partnerei. Az általuk létrehozott tervezőirodában a pályájukat kezdő fiatal szakemberek mára az építőipar teljes spektrumában jelen vannak. Ezzel iskolateremtőként is nagy szerepet játszottak az önálló épületszerkezeti tervezői hivatás létrejöttében és megerősödésében.

A felhalmozódott ismereteket és tapasztalatokat tudományos alapossággal feldolgozva, a teljesítményelvű tervezés alapelveit követve teszik közzé publikációikban (szakmai cikkekben, könyvekben), vagy ezek letisztulását követően a tervezések alapjait képező irányelvekben, útmutatókban. Ismert szereplői hazai és külföldi szakmai konferenciáknak. Szakmai közéleti munkásságuk több hazai és nemzetközi szervezetben való, többnyire vezetőségi, vagy munkabizottsági szerepvállalással egészül ki.

Pataky Rita és Horváth Sándor szakmai életútja
Szakmai méltatás a 2020.04.08-ai kari tanács alkalmából

Aktuális

BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar4 days ago
A mai napon lezajlott a 2022-es Diplomaosztó ünnepség az Aulában!

Az Építészmérnöki Kar nappali tagozatán, valamint a szakmérnöki képzésein végzett hallgatók ünnepélyes diplomaátadója során ma több mint kétszáz hallgató vehette kézhez a diplomáját.

Minden friss diplomásnak szívből gratulálunk!👩‍🎓🍾🤝👏👨‍🎓
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar5 days ago
A Magyar Építőművészek Szövetsége felmérést végez építész hallgatók körében, melynek célja, hogy megismerje a szakmai programokkal kapcsolatos igényeiket.

A kérdőívet az alábbi linken éritek el. 👉
We are pleased to announce the launch of the newly formed International Architecture Student Committee here at the Architecture faculty of the Budapest University of Technology and Economics.
https://t.co/MAIYRhWnjV
Find us here: https://t.co/UvSFnXF1Ni https://t.co/UscJtI71pl
ArchBme photo
We are happily announce that a team of our doctoral students win 4th place and get into the second round at Grössling City Bath international competition!
Congratulations! https://t.co/MsInVDm5kt
ArchBme photo
Proudly announce, our LAKO2 maquette exhibition has been selected as an official program of Budapest Design Week 2020. Opens on weekdays 08-22 Oct. https://t.co/WD0tGe5UXS ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.