Az építészeti tervezés jövője találkozó

Az eseményen egy rövid vitaindító előadás keretében bemutatásra kerülnek az építészeti tervezés jövőjével kapcsolatos kutatások, szakmai meglátások és gondolatok.

Az eseményen egy rövid vitaindító előadás keretében bemutatásra kerülnek az építészeti tervezés jövőjével kapcsolatos kutatások, szakmai meglátások és gondolatok. Majd a résztvevők által alkotott kis csoportos beszélgetésekkel folytatódik a diskurzus, konkrét építészeti jövőkutatási adatokra támaszkodva. A program végén minden csoport bemutatja, ki mire helyezné a hangsúlyt, mit tartana kívánatosnak és elkerülendőnek a jövő tervezési folyamatait illetően.

Időpont: 2019. November 28. 18:00-20:00
Helyszín: BME Központi épület 2. emelet 10.

Az esemény Facebook oldala

Felütés

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének és társadalmi változásainak üteme egyre gyorsabb. Az eddig megszokott szakmai sztenderdek szerint működő szakmák és munkafolyamatok a szemünk láttára alakulnak át.

A szinte határtalanul elérhető számítási kapacitás a felhőben, a mesterséges intelligencia megjelenése, a 3D nyomtatás, a mobileszközök és a szélessávú internet elterjedése, mind-mind olyan perspektívákat nyitnak meg, amelyek felforgatják a jelenlegi status quo-t a különböző iparágakban. Hogy fog ez lecsapódni az építészetben? Milyen építészeti szerepek lesznek egy irodában?

Képesek lesznek a számítógépek egymaguk épületet tervezi? Lesznek még kis építészirodák vagy a nagyvállalatok fogják uralni a piacot? Milyen készségekkel fog egy jó építész rendelkezni? Kinek a szellemi terméke lesz az épület? Milyen szempontok alapján tervezünk majd?

Kiknek szól?

Egy tervezési projekt minden résztvevőjét szeretettel látjuk, legyen az megrendelő, tervező, kivitelező, befektető vagy akár hatósági szakember. Minél színesebb a paletta, annál pontosabb lesz a közös gondolkodás, hiszen mindnyájan részesei vagyunk a jövő alakításának.

Házigazdák

BME Építészeti Geometria és Informatika Tanszék
BME Lakóépülettervezési Tanszék

Aktuális

 
 
 
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar3 days ago
Ma kaptuk a hírt, hogy súlyos betegségben elhunyt dr. Molnár Antal (1931-2020) építész, aki 1953-tól évtizedeken át az Ipartanszék - BME meghatározó oktatója volt. Nyugodjék békében.
https://epitesz.bme.hu/portfolio/elhunyt-molnar-antal/
BME Építészmérnöki Kar
BME Építészmérnöki Kar3 weeks ago
„KÜLÖNLEGES TARTÓSZERKEZETEK” című könyv ILLUSZTRÁTORT KERES

Készülő „Különleges tartószerkezetek” című tankönyvhöz keresünk illusztrátorokat.

A feladat: vonalas rajzok, kézi ábrák digitalizálása Archicadben, előre megadott instrukciók alapján.
A készülő könyv egy korábbi verziója itt található: http://tudastar.epitesz.bme.hu/portfolio/kulonleges-tartoszerkezetek/

A résztvevő hallgatók munkáját demonstrátori munkaként számoljuk el az őszi félévben, de az ábrák készítését lehetőség szerint már nyáron elkezdjük. A jelentkezőket egy próba feladat elkészítésére kérjük:
Archicad 23-ban (oktatási verzió) digitalizálja az alábbi rajzot:

http://szt.bme.hu/phocadownload/Letoltesek/mintarajz/mintarajz_sls_jegyzet.jpg

Exportálja az ábrát pdf formátumban, A4-es lapra szerkesztve. Vegye figyelembe, hogy a rajz végső „tükör” mérete 15*8 cm lesz.
Az értékelés szempontjai:
Az elsődleges szempont, hogy a kész rajz jól olvasható legyen – a bemutatni kívánt jelenség egyértelműen és világosan „ugorjon ki” az ábrából (a mintarajz esetében a feliratok segítenek a jelenség értelmezésében). A rajz láthatósága természetesen legyen megfelelő: ellenőrizze a vonalvastagságok, színek és a betűméretek láthatóságát (valós, nyomtatási méretben).
A próba feladatot pdf és pln formátumban küldje el 2020. augusztus 3-ig a gaspar@szt.bme.hu címre az alábbi adatokkal: név, neptun kód, évfolyam.
Az email tárgya: Kultarto_jegyzet_rajzpalyazat legyen.
9 months ago
THE 4TH USERN CONGRESS AND USERN PRIZE FESTIVAL - APPLIED SCIENCE
Dr. Gábor Domokos university professor at @ArchBme will have a keynote lecture of The Gömböc on 8th November 2019 at 11:00.
#usern https://t.co/Jsy8jIW2mc
ArchBme photo
10 months ago
We are very grateful that H. Emre Ilgin (Middle East Technical University) is giving an open lecture about Tall Buildings: architectural, structural and aerodynamic design considerations (Middle East Technical University) at @ArchBme.
https://t.co/vxUSgVvsBg https://t.co/cPYCNHJBsc
ArchBme photo
10 months ago
The #DANUrB cultural network aims to strengthen the Danube regional cultural identity and to create a common brand.
Let's meet at "DANUrB - Plans and results" exhibition on October 10th, 2019, at 17.00! https://t.co/lfYlCMQFxn https://t.co/abftaA0Qy6
ArchBme photo

Támogatás

Támogassa a műegyetemi építészképzést a kari alapítványon keresztül.